Hlavní obsah

Unikátní fotky: bratři Mašínové a Milan Paumer u speciálních jednotek USA

Foto: Archiv Ctirada Mašína

Vpravo Ctirad Mašín, u klavíru jeho bratr Josef

Dosud nepublikované anebo málo známé snímky zachycují členy skupiny bratří Mašínů v uniformách a při výcviku u amerických speciálních sil. Doplňují je i nově získané fotografie od Josefa Mašína a snímky dalších členů rodiny.

Článek

Unikátní dobové fotografie z archivu Ctirada Mašína mapují dobu, kdy bratři Mašínové Ctirad a Josef i s Milanem Paumerem vstoupili do speciálních sil USA ovlivnění představou, že jako američtí vojáci přispějí k porážce komunismu v Československu. Snímky poskytl Ctirad Mašín spisovateli Jaroslavu Čvančarovi.

Jejich tehdejší ideály mohou dnes připadat leckomu přepjaté či naivní. Možná ale i proto, že sám žádné nemá, anebo nechápe drsnou dobu, kdy je bratři Mašínové i s Paumerem měli.

Minisérie o Josefu Mašínovi

Foto: Archiv Ctirada Mašína

Josef Mašín v době, kdy sloužíl u amerických speciálních sil

  • První část rozhovoru - Navštíví někdy Josef Mašín Česko? A co si myslí o tom, že jej odmítá prezident Petr Pavel vyznamenat, nehledě na návrh Senátu? Překvapí i odbojářův názor na film o Mašínech - Bratři.
  • Druhá část rozhovoru - o tom, jak se z jeho pohledu Amerika mění k horšímu, proč si myslí, že Evropa ždímá Spojené státy, nebo o „logistickém šílenství“ při zásobování Ukrajiny zbraněmi.
  • Rozšířená fotogalerie - ze života Josefa Mašína, jeho bratra Ctirada a kamaráda z odbojové skupiny Milana Paumera.

Byla to doba, kdy měl komunistický režim v Československu na svědomí 80 politických vražd svých odpůrců. Další lidé pak umírali, tak jako i matka Mašínů Zdena, v nelidských podmínkách v kriminálech anebo v pracovních lágrech. Nejčastěji v těch uranových, jako třeba válečný hrdina, stíhač Royal Air Force Josef Bryks.

V každém případě jde o poučné vizuální ohlédnutí, které vybízí k úvahám o lidech podobným Mašínům, Paumerovi, Bryksovi, ale třeba i o Miladě Horákové či Heliodoru Píkovi, kteří se stejně jako desítky dalších lidí stali oběťmi justičních vražd.

Fotogalerie zachycuje bratry Mašínovy a Milana Paumera i v pozdějších desetiletích, včetně setkání s různými významnými osobnostmi. Přidali jsme také několik nově získaných snímků z archivu Josefa Mašína, stejně jako portréty Zdeňky Mašínové - sestry Josefa a Ctirada –, z doby odhalení Památníku tří odbojů na bývalém rodinném statku v Lošanech na Kolínsku.

+49

Doporučované