Hlavní obsah

I Chorvatsko má své písečné pláže. Prohlédněte si osm nejkrásnějších

Foto: Chorvatské turistické sdružení, Alexandar Gospič, Seznam Zprávy

Chorvatsko patří mezi oblíbenou destinaci Čechů. Na fotografii je Rajska plaža v Loparu.

Chystáte se na dovolenou k moři do Chorvatska? Nenajdete tam jen pláže s kamínky nebo betonová mola. Podívejte se na seznam osmi nejkrásnějších písečných pláží, na které můžete v létě vyrazit.

Článek

1. Pláž Bijeca, Medulin

Foto: Shutterstock.com

Pláž v Medulinu.

Jeden kilometr dlouhá pláž se nachází v městečku Medulin na jižní části Istrijského poloostrova. Pláž obklopují stromy, umožňující návštěvníkům schovat se v horkých letních dnech do stínu. Díky mírnému vstupu do moře je vhodnou volbou pro rodiny s dětmi.

Bijeca také nabízí mnoho zábavných aktivit pro všechny věkové kategorie. Děti si mohou hrát na hřišti nebo navštívit plovoucí zábavní park. Adrenalinoví nadšenci mohou vyzkoušet parasailing nebo jízdu na vodním skútru.

2. Pláž Lovrečina, Brač

Foto: Shutterstock.com

Pláž Lovrečina.

Malebná pláž se nachází ve stejnojmenné zátoce v severní části ostrova Brač, přibližně čtyři kilometry daleko od městečka Postira. Vstup do moře je pozvolný, okolí pláže pokrývá borovicový les.

V blízkosti je pro návštěvníky k dispozici malé parkoviště, plážový bar a restaurace. V zátoce si lze prohlédnout také zříceninu bývalé baziliky svatého Vavřince z pátého a šestého století.

3. Rajska plaža, Lopar

Foto: Chorvatské turistické sdružení, Alexandar Gospič, Seznam Zprávy

Rajska plaža v Loparu.

Tato 1,5 kilometru dlouhá pláž oceněná modrou vlajkou se nachází na poloostrově Lopar na ostrově Rab v severním Jadranu. Vstup do průzračného moře je v porovnání s předchozími zmíněnými plážemi výrazně mělký, a proto musí plavci od břehu urazit několik desítek metrů, aby se dostali do větší hloubky.

Podél pláže jsou restaurace, občerstvení, sprchy, toalety, sportovní hřiště na volejbal či fotbal a také vodní park s tobogany.

4. Pláž Bačvice, Split

Foto: Shutterstock.com

Pláž Bačvice ve Splitu.

Velkou výhodou této pláže je její blízké umístění k centru města Split – stačí urazit necelý 1,5 kilometru cesty pešky. Návštěvníci tak mohou spojit prohlídku památek s relaxací na mořském pobřeží. Pokud se však najdou tací, kteří si chtějí dopřát i zábavu, na místě mohou vyzkoušet paddleboarding nebo jízdu na šlapadlech či vodním skútru.

Picigin

Na pláži Bačvice vznikla tradiční splitská míčová hra picigin, která se hraje v mělké vodě zpravidla v pěti lidech. Hráči si mezi sebou v kruhu dlaněmi odpalují míček, který nesmí spadnout na zem.

Některé zdroje uvádějí, že picigin vznikl na začátku 20. století na popud splitských studentů, kteří se vraceli z Prahy a na pláži chtěli původně hrát vodní pólo. Kvůli mělkému moři však místo toho vznikl picigin.

5. Velika plaža, Omiš

Foto: Profimedia.cz

Omiš a Velika plaža.

Populární pláž s křišťálově čistým mořem v centru městečka Omiš je snadno dostupná pěšky od většiny místních ubytování. Kdo však přijede autem třeba na výlet z jiného místa, pár metrů od pláže má k dispozici parkoviště.

Jako městská pláž je bohatě vybavena atrakcemi a službami, včetně několika možností občerstvení, dětského hřiště, lehátek a slunečníků k pronájmu, sprch, veřejných toalet a převlékacích kabin.

6. Pláž Ždrijac, Nin

Foto: Shutterstock.com

Pláž Ždrijac, Nin.

Pláž leží ve městě Nin v severní Dalmácii, téměř 17 kilometrů severně od Zadaru. Je ideální pro sportovní nadšence, kteří mají zálibu ve windsurfingu nebo kiteboardingu.

Na pláži je i kiteboardingová škola, ale potřebné vybavení si lze rovněž jen zapůjčit – musíte mít však kitovou licenci VDWS. Kompletní sada na hodinu stojí 45 eur (cca 1150 korun).

Přímo na pláži se nenachází žádná restaurace nebo bar, návštěvníci si proto musí něco přinést, anebo dojít přibližně jeden kilometr k nejbližšímu obchodu s rychlým občerstvením.

Nejmenší katedrála na světě

Uprostřed města Ninu stojí kostel svatého Kříže z devátého století. Délka a šířka stavby jsou jen okolo osmi metrů a výška necelých 8,5 metru. Proto se o něm hovoří jako o nejmenší katedrále na světě.

7. Vela Przina, Lumbarda

Foto: Shutterstock.com

Pláž Vela Przina.

Pláž s průzračně čistým mořem je situována na jižním pobřeží ostrova Korčula v blízkosti vesnice Lumbarda. Z centra vesnice je v docházkové vzdálenosti necelých dvou kilometrů.

Na místo lze přijet také autem, přímo za pláží je k dispozici parkoviště. V okolí roste borovicový les a podobně jako u předchozích pláží i zde je pro návštěvníky k dispozici plážový bar.

8. Grebišće, Jelsa

Foto: Shutterstock.com

Pláž Grebišće.

Menší pláž se nachází poblíž městečka Jelsa na severním pobřeží ostrova Hvar. Snadno k ní dojedete z Jelsy autem – cesta trvá přibližně pět minut a je možné zaparkovat přímo v kempu Grebišće, který je nad pláží.

V kempu se mohou děti zabavit na dětském hřišti, sportovce potěší volejbalové hřiště nebo možnost zahrát si stolní tenis. Součástí nabídky kempu je plážový bar, pronájem lehátek či paddleboardu. Pro paddleboarding jsou na místě ideální podmínky, jelikož je moře mělké a klidné. O stín na pláži se starají okolní borovice.

Mapa zmíněných pláží

Doporučované