Hlavní obsah

48 hodin ve Vídni: Památky i zajímavá místa, která nesmíte vynechat

Foto: Veronika Kejřová, Seznam Zprávy

I během dvou dnů nasbíráte ve Vídni spoustu zážitků.

Rakouská metropole je oblíbeným výletním místem nejen díky poloze blízké českým hranicím, ale především pro pestrou nabídku dostupných zážitků a atrakcí. Vyrazit sem můžete za romantikou, poznáním, gastronomií i nočním životem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vídeň je městem kontrastů, kde vedle sebe stojí majestátní barokní paláce a moderní umělecké instalace. Městem, kde se parky prolínají s malebnými uličkami. Městem, kde ochutnáte sladký Sachrův dort, do zlatova vysmažené tradiční řízky i orientální kuchyni. A také městem, které si užijí všechny věkové kategorie.

Jak se do Vídně dostat?

  • Nejpohodlnější je cesta vlakem. Bez přestupu můžete vyrazit z Prahy, Pardubic, Brna, Ostravy, Přerova, Břeclavi i Znojma.
  • Do Vídně se lze dopravit také letecky, linky z letiště Praha nabízí třeba Austrian Airlines.
  • Z Brna, Prahy a dalších měst se do rakouské metropole můžete vydat i autobusem. Většina linek nabízí spojení do centra města i na zdejší letiště.
  • Při cestě autem počítejte s nutností platby rakouského dálničního poplatku a také s tím, že v centru Vídně bývá problém zaparkovat.
  • Poslední možností nejen pro sportovní nadšence je cyklostezka Brno–⁠⁠⁠⁠⁠⁠Vídeň. Měří více než 130 kilometrů a vede mimo frekventované silnice.

A co vám může jedno z nejkrásnějších evropských center nabídnout během víkendového pobytu? Seznam Zprávy pro vás přichystaly průvodce, s nímž vám žádná ze zdejších zajímavostí neunikne.

Po Ringstrasse za kulturou i historií

Vídeň má se svou bohatou historií a výsadním postavením v evropských dějinách co nabídnout nejen milovníkům architektury. Alespoň jeden den proto doporučujeme věnovat prohlídce nejznámějších památek.

Foto: Shutterstock.com

Rakouský parlament je jednou z mnoha památek na Ringstrasse.

Začněte procházkou po slavné okružní Ringstrasse. Široký bulvár vznikl na místě bývalých hradeb a staré město tak obklopuje kolem dokola. Okruh měří zhruba čtyři kilometry a po cestě si můžete prohlédnout řadu významných staveb, jako je sídlo rakouského parlamentu, neogotická Radnice, vídeňská Opera nebo Dvorní divadlo Burgtheater.

U Opery si udělejte krátkou odbočku a projděte se kolem slavné Albertiny do samotného centra. Na náměstí Stephanplatz najdete jeden ze symbolů Vídně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ impozantní gotickou katedrálu svatého Štěpána, jejíž interiéry je možné navštívit zdarma.

Historie chrámu v sobě nese významnou českou stopu, vedením stavby byl totiž pověřen Petr z Prachatic, česko-rakouský stavitel, architekt a kameník patřící k parléřovské huti. Po jeho smrti pak v rozšiřování katedrály pokračoval Jan z Prachatic.

Kavárny a restaurace s českou stopou

V dobách rakousko-uherské monarchie byli Češi nejpočetnější vídeňskou národnostní menšinou a provázanost českých a rakouských dějin se neodráží jen v kultuře. Na fenomén takzvaných vídeňských Čechů narazíte často i v dalších oblastech, gastronomii nevyjímaje.

  • Café Hawelka nese jméno svého zakladatele, rodáka z Jáchymova. Podnik proslavily především typické povidlové buchty.
  • Café Aida založil počátkem 20. století další z vídeňských Čechů, Josef Prousek. Pod úspěšnou značkou dnes funguje řada franšíz v celém Rakousku, původní kavárna je však stále v provozu a najdete ji v ulici Porzellangasse.
  • Café Schwarzenberg sice Češi nezaložili, stále dochovaný původní interiér však bývá připisován architektu Adolfu Loosovi.
  • Schweitzerhaus patří k nejpopulárnějším restauracím vídeňského Prátru. Rodina Kolariků, která o podnik pečuje již od roku 1920, místo zasvětila české kuchyni i pivu.
Foto: Schweizerhaus, Seznam Zprávy

Restauraci Schweizerhaus stále vlastní potomci zakladatelů.

České podniky ve Vídni nevznikaly jen v dobách minulých, rakouské hlavní město zůstává lákavým cílem tuzemských podnikatelů i dnes. U hlavního nádraží si tak můžete dát svíčkovou v hostinci Böhmerwald, vedle slavného trhu Naschtmarkt zase najdete pobočku populární restaurace Výtopna, v níž vám jídlo místo číšníka na stůl dopraví vláček.

Oblíbeným cílem českých turistů je také Mozarthaus, vzdálený od katedrály jen pár kroků. Prohlédnout si tu můžete původní byt slavného skladatele i zajímavé expozice o Mozartově době a životě.

Zpět na Ringtrasse se vraťte přes areál Hofburgu. Velkolepý palácový komplex byl do roku 1918 sídlem habsburských a habsbursko-lotrinských panovníků a dnes slouží jako sídlo prezidenta. Kromě dechberoucí architektury si tu návštěvníci mohou prohlédnout mimo jiné hned několik muzeí nebo si odpočinout v hradních zahradách.

Foto: Mistervlad, Shutterstock.com

Socha arcivévody Karla a kopule Přírodovědného muzea.

Z Hofburgu pokračujte kolem pomníku Marie Terezie na Museumsplatz. Jak název napovídá, najdete tu několik slavných vídeňských muzeí. K návštěvě doporučujeme hlavně přírodovědné, které uchvátí malé i velké návštěvníky.

Slavná vídeňská muzea

  • Kunsthistorisches Museum (Muzeum dějin umění) je známé svou impozantní sbírkou děl nejslavnějších umělců, jako jsou Velázquez, Rembrandt nebo Tizian.
  • Albertina nabízí rozsáhlou sbírku grafických prací a výjimečné výstavy moderního umění, prezentující soubory děl slavných malířů jako Monet, Picasso a Warhol.
  • Muzeum Leopold je domovem největší sbírky děl Egona Schieleho, Gustava Klimta a dalších rakouských modernistů.
  • Belvedere je barokní palác, známý svou sbírkou rakouského umění, včetně ikonického obrazu Polibek od Gustava Klimta.
  • Mumok (Muzeum moderního umění Ludwig Foundation Vídeň) ukrývá jedinečnou sbírku moderního a současného umění, zahrnující díla od Andyho Warhola, Roye Lichtensteina a dalších avantgardních umělců.
  • Haus der Musik (Dům hudby) je interaktivní muzeum, které návštěvníkům přibližuje bohatou hudební historii Vídně a umožňuje jim experimentovat s hudebními nástroji a kompozicí.
  • Technisches Museum Wien (Technické muzeum Vídeň) prezentuje fascinující exponáty zaměřené na vývoj technologií a průmyslu, včetně historických vozidel, letadel a strojů.
  • Naturhistorisches Museum (Přírodovědné muzeum) spravuje bohaté sbírky fosilií, minerálů a přírodních artefaktů, včetně slavného exempláře dinosauří kostry.
  • Weltmuseum Wien (Světové muzeum Vídeň) se zaměřuje na kulturní a historické artefakty z celého světa, včetně rozsáhlých sbírek předmětů z Asie, Afriky a Ameriky.
  • Sigmund Freud Museum je věnované životu a dílu Sigmunda Freuda. Nachází se v jeho bývalém bytě a v ordinaci, v níž vznikla psychoanalýza.

Pokud však máte kulturních a poznávacích zážitků dostatek, vydejte se odsud po Mariahilferstrasse, zřejmě nejznámější rakouské obchodní třídě. Na zákazníky tu čekají butiky luxusních značek, stejně jako řada tradičních i moderních designových restaurací a kaváren.

Další vídeňské památky a zajímavá místa

  • Belvedere: Barokní palácový komplex rozdělený na Horní a Dolní Belvedere, kde je umístěna významná sbírka rakouského umění.
  • Karlskirche (Kostel svatého Karla Boromejského): Barokní kostel se známou kopulí a krásnými nástěnnými malbami.
  • MuseumsQuartier: Jeden z největších kulturních komplexů na světě, který zahrnuje několik významných muzeí, jako jsou Leopoldovo muzeum a Muzeum moderního umění (MUMOK).
  • Hundertwasserhaus: Unikátní obytný dům navržený umělcem Friedensreichem Hundertwasserem, známý svou barevnou fasádou a netradiční architekturou.
  • Donauturm (Dunajská věž): Vyhlídková věž s otáčející se restaurací, která poskytuje panoramatický výhled na Vídeň a její okolí.

Haus des Meeres a vyhlídka na panorama Vídně

Pokud si při procházce po Mariahilferstrasse uděláte malou odbočku u stanice metra Neubaugasse, objevíte další z vídeňských unikátů. Dům moří, německy Haus des Meeres, nadchne děti, milovníky přírody, ale i nadšence do válečné historie. Je totiž umístěn v původní dělostřelecké věži, postavené během druhé světové války.

Foto: Veronika Kejřová, Seznam Zprávy

Výhled na vídeňské střechy z terasy Domu moří.

Ve dvanácti patrech se rozkládá řada expozic s akvárii a terárii, včetně proskleného podvodního tunelu. Vedle ryb a mořských živočichů tu ale najdete například i expozici věnovanou papouškům, varanům či lemurům a také nevšední napodobeninu džungle –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s aligátory a volně poskakujícími opičkami.

V domě moří je možné strávit celý den. Jestliže však nemáte času nazbyt, vyjeďte si alespoň na vyhlídkovou terasu do nejvyššího patra. Naskytne se vám neopakovatelný pohled na panorama města. Občerstvit se můžete ve zdejší restauraci, je však třeba počítat s vyšší cenovou hladinou.

Haus des Meeres je hojně navštěvovaný a fronty se tu tvoří i během všedních dnů. Při koupi online vstupenky si však můžete zarezervovat konkrétní čas vstupu a dlouhému čekání se tak vyhnout.

Prátr - lákadlo nejen pro děti

Vyrážíte-li do Vídně s dětmi, Prátr nesmíte vynechat. Rozsáhlý veřejný park a zábavní areál se nachází v druhém vídeňském obvodu, Leopoldstadtu. Jeho historie sahá až do roku 1766 a neodmyslitelným symbolem je slavné vyhlídkové kolo Riesenrad, postavené již v roce 1897 a čnící k nebi hned u vstupu.

Kromě něj tu ale najdete stovky dalších atrakcí, horských drah, kolotočů nebo strašidelných domů. V areálu se nachází také několik restaurací nebo kupříkladu Liliputbahn - minivláček, pomocí něhož se lze po areálu pohybovat. Vstupné do parku se neplatí, hradí se u každé atrakce zvlášť. Ceny se pohybují od pěti eur výše.

Foto: Veronika Kejřová, Seznam Zprávy

Obří kolo Riesenrad nese místo kabinek upravené vagony.

Objevte poklady Schönbrunnu

Druhý den doporučujeme vyhradit návštěvě Schönbrunnu, který je právem považován za perlu Vídně. Začněte proslulou vídeňskou ZOO, která se sice co do rozlohy nemůže srovnávat třeba s tou pražskou. Pyšní se však mnoha unikáty. Jde o nejstarší ZOO na světě chráněnou organizací UNESCO a pozorovat tu můžete třeba pandy nebo koaly.

Foto: Veronika Kejřová, Seznam Zprávy

Vídeňská ZOO je jediná v Evropě, která chová pandy přirozeným způsobem.

Ze ZOO pokračujte přes rozlehlý park k zámku Schönbrunn, který byl vystavěn po vzoru francouzského Versailles. Palác sloužil habsburským panovníkům jako letní sídlo a odehrála se tu celá řada významných událostí. Právě ve zdejším zrcadlovém sále kupříkladu jako zázračné dítě odehrál svůj první koncert tehdy šestiletý Mozart.

Budova ukrývá více než 1400 místností, zpřístupněno je 45 z nich. Interiéry jsou bohatě vyzdobeny ve stylu rokoka.

Celý zámecký areál si jako na dlani můžete prohlédnout z vyhlídkové terasy Gloriettu, v níž je v současnosti umístěna kavárna. V parku najdete také obnovený zahradní labyrint, působivý tropický skleník Palmenhaus nebo původní Motýlí dům, dnes nazývaný Pouštní. V něm si můžete kromě historických slunečních hodin prohlédnout také působivou botanickou sbírku kaktusů.

Foto: Veronika Kejřová, Seznam Zprávy

Palmenhaus v zahradách Schönbrunnu.

Zbyde-li vám čas, v blízkosti Schönbrunnu doporučujeme k návštěvě také Technické muzeum. Exponátů za sklem tu mnoho nenajdete, většina expozic je navržena interaktivně a vedle tradičních předmětů, jako jsou historická vozidla či hudební nástroje, uchovává muzeum i nevšední sbírky jako třeba soubor historických toaletních mís.

Vídeňské trhy

  • Naschmarkt je nejslavnější, dnes už ovšem spíše na turisty orientované tržiště. Stále se tu však konají bleší trhy a pořídíte tu například i orientální speciality.
  • Karmelitermarkt nabízí zajímavější skladbu zboží, lokální produkty i díla místních umělců. Konají se tu také farmářské trhy.
  • Brunnenmarkt se nachází stranou centra v 16. obvodu. Užijete si tu jižanskou atmosféru, trh je také populární mezi mladými umělci.

Tip redakce: Vyhlášené a v evropském měřítku výjimečné jsou vídeňské Vánoční trhy, známé tradicí sahající až do 13. století i neopakovatelnou atmosférou. Rozesety bývají po celém městě. Chcete-li je navštívit, zajistěte si ubytování i dopravu s dostatečným předstihem.

Chybí vám v článku některá z významných vídeňských památek nebo máte další tipy, kam se při víkendovém pobytu v rakouské metropoli zatoulat? Podělte se s dalšími čtenáři v komentářích.

Doporučované