Hlavní obsah

48 hodin ve Varšavě: Co neminout ve městě na řece Visle

Foto: Pixabay.com

Brána Barbican odděluje ve Varšavě Staré a Nové Město.

Hledáte zajímavé místo na prodloužený víkend? Zkuste Varšavu. Neohromí vás sice památkami, zato má vynikající muzea mapující její krutou historii, rozmanitou architekturu i pulzující noční atmosféru. Co zde za 48 hodin stihnete?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při návštěvě Varšavy vás bude na každém kroku provázet pohnutá historie města. To, že bylo během druhé světové války téměř kompletně vybombardováno, si uvědomíte nejen z návštěv místních muzeí a pomníků, ale i z náhodných hovorů s místními obyvateli třeba v kavárně. Temné dějiny metropole, která musela být znovu kompletně vybudována, jsou přitom jedním z hlavních důvodů, proč Varšavu navštívit.

Obnova města po druhé světové válce je totiž fascinujícím příkladem urbanistického a architektonického zázraku. Současná Varšava je nyní dynamickou metropolí s širokými bulváry i moderní mrakodrapovou zástavbou. Nachází se tu také nejvyšší budova v Evropské unii Varso Tower, která se tyčí do výšky 310 metrů. Neváhejte tedy největší město na Visle prozkoumat.

Jak se dostat do Varšavy?

  • Vlakem: Pohodlně se dostanete do Varšavy vlakem. Z Prahy jezdí přímé spoje čtyřikrát denně, z Ostravy ještě častěji. Jízdenka z Prahy vyjde na asi 1500 Kč a cesta trvá minimálně 8 hodin.
  • Letecky: Přímé lety do Varšavy létají z Prahy a Ostravy. Ceny letenek závisí na sezoně a jednotlivých dnech v týdnu. Za zpáteční víkendový let o prázdninách můžete z Prahy zaplatit 6000 Kč a víc. Z Ostravy seženete letenky i za 2500 Kč.
  • Autobusem: Do Varšavy vypravuje několikrát denně autobusy společnost Flixbus. Cesta je delší než vlakem a cenově se pohybuje mezi 1000 a 2000 Kč.

Nasajte historii města

K pochopení dnešní podoby Varšavy je ovšem třeba pečlivě probádat minulost. První den proto hned začněte návštěvou Muzea Varšavského povstání, které přibližuje historii hrdinného boje polského odboje proti nacistické okupaci během druhé světové války.

K vidění jsou tu autentické dokumenty a fotografie, které zachycují hrdinské činy i každodenní život tehdejších obyvatel Varšavy. Jedním z exponátů je například replika kanálu, kterým se povstalci pokoušeli uniknout z obleženého města.

Návštěva muzea je poměrně emocionálně vyčerpávajícím zážitkem. Pokud budete chtít někde na chvilku posedět nad kávou nebo obědem, můžete zavítat do nedalekého revitalizovaného areálu Varšavského pivovaru.

Moderní komplex dnes nabízí pestrý výběr restaurací, kaváren a obchodů. Narazit tu ale můžete i na různé akce, jako jsou koncerty či výstavy. Podobné nákupní a restaurační haly jsou ve Varšavě oblíbeným konceptem.

Oblíbené nákupní a jídelní haly ve Varšavě

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Noční trh ve Varšavě.

  • Nocny Market: Populární noční „trh“ nacházející se na bývalém nádraží, kde najdete různé street food stánky a bary.
  • Elektrownia Powiśle: Revitalizovaná elektrárna, která nabízí bohatý výběr obchodů, restaurací, kaváren a barů. Kromě nákupů a gastronomie se zde nachází i wellness centrum.
  • Hala Koszyki: Historická budova, která nyní slouží jako trh s jídlem, restauracemi a bary. Nabízí široký výběr mezinárodních jídel.
  • Hala Mirowska: Tradiční trh s čerstvými surovinami, často od lokálních producentů za dobré ceny.
  • BioBazar: Ekologický trh zaměřený na biopotraviny a lokální produkty. Nachází se v revitalizovaném průmyslovém prostoru.
  • Browary Warszawskie: Nově zrekonstruovaná oblast, v níž stávaly historické pivovary, nyní místo s moderními restauracemi a bary.

Poté plynule pokračujte procházkou k jedné z hlavních dominant města - Paláci kultury a nauk. Tato kontroverzní, přes 230 metrů vysoká ukázka socialistického realismu je domovem několika muzeí, divadel, kin i koncertních sálů.

Ač se může někomu příčit, že byla stavba v 50. letech vybudována jako „dárek národů SSSR“ polské společnosti, stojí za to si místo projít a nasát zdejší živou atmosféru. Za poplatek se také můžete vyvézt do 30. patra na vyhlídkovou terasu s panoramatickým výhledem na město.

Od paláce se pak svezte modrou linkou metra do stanice Ratusz Arsenał a vyrazte objevovat pečlivě zrekonstruované Staré Město. I to muselo být v rámci poválečné obnovy postavené celé znovu - na seznam památek UNESCO bylo v roce 1980 zapsáno jako „výjimečný příklad téměř úplné rekonstrukce historického vývoje od 13. do 20. století“.

Foto: Pixabay.com

Znovu postavené varšavské Staré Město.

Ze zmíněné stanice metra to do Starého Města vezměte přes zahrady Paláce Krasinski k opevněné bráně Barbican. Pokud půjdete po ulici Świętojerska, narazíte na jeden z pomníků hranic bývalého židovského ghetta.

Po projití brány pokračujte přes Staroměstské náměstí k dominantě Starého Města, kterou je Královský hrad. V někdejším sídle polských králů se dnes nachází muzeum. A pokud se chcete touto částí města jak se patří pokochat, vystupte si za deset zlotých na vyhlídkovou věž vedle kostela svaté Anny.

Večer se pak vraťte do okolí Paláce kultury a ponořte se do ruchu velkoměsta. Pokud si dáte rádi pivo z minipivovarů, zavítejte například do stejnojmenné hospody pivovaru Pinta v ulici Chmielna. Na ní najdete i řadu dalších barů a restaurací. A jestli toužíte po opravdové party, navštivte Pawilony Nowy Świat.

Vydejte se i mimo centrum

Jestli jste si během prvního dne nevšimli všudypřítomné moderní architektury ve městě, tipy na druhý den vám to ukážou v plné kráse.

Začneme dalším muzeem, které byste ve Varšavě neměli minout. Muzeum dějin polských Židů POLIN má nejen velice působivou expozici, která nabízí hluboký vhled do tisícileté historie židovské komunity v Polsku, ale také úžasnou budovu od finského architekta Rainera Mahlamäkiho, která skrývá řadu symbolických odkazů.

Vybrané židovské památníky ve Varšavě

  • Pomník hrdinů ghetta: Byl odhalen v roce 1948 a je věnován památce hrdinů povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Najdete ho v ulici Zamenhofa.
  • Pomník Umschlagplatz: Nachází se na místě, odkud byli Židé z varšavského ghetta deportováni do koncentračních táborů. Stojí na adrese Stawki 10.
  • Pomník Janusze Korczaka: Připomíná známého polského židovského pedagoga a spisovatele, který zahynul spolu se svými žáky v Treblince. Nachází se v parku Świętokrzyski.
  • Židovský hřbitov: V tomto největším židovském hřbitově Evropy se nachází přes 250 tisíc označených hrobů i masové hroby obětí varšavského ghetta. Najdete ho na adrese Okopowa 49/51.
  • Pamětní desky připomínající hranice ghetta: Jsou rozmístěné na různých lokalitách po Varšavě: Plac Bohaterów Getta / ul. Zamenhofa, ul. Chłodna 25, ul. Sienna 55, ul. Złota 62, ul. Świętokrzyska 36.

Před muzeem si můžete půjčit sdílené kolo a dojet na něm ke břehům řeky Visly. Rozhodně stojí za to se projet či projít po přilehlých bulvárech.

Cestou se určitě zastavte u knihovny varšavské univerzity. Na její střeše totiž najdete krásnou rozlehlou zahradu, kam se můžete podívat zcela zdarma. Cestujete-li s dětmi, vezměte je do nedalekého Vědeckého centra Koperník. I to má jedinečný architektonický design.

Za návštěvu určitě stojí i polské pobřeží Baltského moře

Vědecké muzeum může být i alternativním plánem při špatném počasí, které by vám znemožnilo prozkoumat varšavskou část Praha (Praga) na druhém břehu Visly. Praga je známá svými autentickými uličkami, starými činžovními domy a uměleckými ateliéry a rozhodně je nutností pro ty, kteří chtějí prozkoumat i neturistická místa metropole.

Najdete tu také úchvatnou písečnou pláž Poniatówka nebo zoologickou zahradu. Na jídlo se pak zastavte v ulici Ząbkowska, kde se nachází pár „mléčných barů“, tedy levných jídelen s tradičními polskými jídly. Obecně je Praga čtvrtí, která kombinuje starou duši Varšavy s moderní energií, a proto stojí za to ji objevit.

Foto: Pixabay.com

Plovoucí palác v Łazienki parku.

Na poslední zastávku se pak vraťte na opačný břeh řeky do největšího varšavského parku Łazienki, jehož rozloha činí 76 hektarů. Název parku lze přeložit jako „Lázeňský park,“ vznikl v 17. století a původně sloužil jako královská rezidence pro Stanisława Augusta Poniatowského, posledního krále Polska.

Dominantou parku je neoklasicistní Palác na vodě (Pałac na Wyspie). Najdete tu však i venkovní divadelní areál, oranžerii nebo slavnou sochu Frédérica Chopina.

Doporučované