Hlavní obsah

48 hodin v Edinburghu: Co navštívit v hlavním městě skotské historie

Foto: Shutterstock.com

Výhled na město z Calton Hill.

Zatoulat se v kamenných uličkách, objevovat whisky, anebo vystoupat na vyhaslou sopku. To vše můžete podniknout v Edinburghu. Hlavní město Skotska vás ohromí hlavně tím, že z něj během pár chvil můžete utéct do přírody.

Článek

Skotský Edinburgh na první pohled vypadá drsně a studeně, když se mu ale poddáte, nabídne vám komplexní zážitek plný historie, kultury i dobrého jídla a pití. A také krásné přírody. Aby vás tu ale nic nepřekvapilo, přibalte si praktické oblečení, pláštěnku a kvalitní obuv.

Za historií i výhledy

Edinburgh je drsně romantické a velmi fotogenické město. Hned první den se na něj nalaďte dechberoucím výhledem. Pro ten nejkrásnější se vydejte na pahorek Calton Hill, který se nachází jen kousek od hlavního nádraží Waverley. Z něj si užijete pohled na staré město s hradem, záliv i nejvyšší bod metropole Arthur’s Seat. Všechno, co uvidíte, následně vyražte objevovat blíže.

K hradu to vezměte přes rušnou třídu Princes Street a památník skotského básníka a spisovatele Sira Waltera Scotta. Pokud se vám široký bulvár bude zdát povědomý, pravděpodobně budete fanoušci filmu Dannyho Boyla Trainspotting. Tady i na řadě dalších míst se totiž některé scény snímku natáčely.

Historický Edinburgh budete moci nejlépe obdivovat během procházky po takzvané Královské míli. Ta se táhne od hradu až k holyroodskému opatství a paláci. Cestou se zastavte třeba v katedrále sv. Jiljí, kde můžete kromě jiného vidět působivou vitráž nebo bronzový pomník skotského spisovatele Roberta Louise Stevensona.

Foto: Unsplash.com

Edinburský hrad je vybudován na vrcholku čedičové skály zvané Castle Rock.

Tím hlavním je tu ale hrad z 12. století –⁠⁠ Edinburgh Castle. Na zdejší poznávání skotské historie je třeba si vyčlenit alespoň dvě hodiny. Vstupenky si zařiďte nejlépe pár dní dopředu na webových stránkách, kde si rovnou můžete vybrat i časový slot návštěvy.

Od hradu si ještě odskočte prohlédnout Victoria Street, malebnou dlážděnou uličku z 19. století, která je pojmenovaná po královně Victorii a je známá svými pestrobarevnými domky a tradičními obchůdky.

Praktické informace

Letenky: Do Edinburghu se nejlépe dostanete letecky. Z Prahy se sem dostanete přímo za necelé dvě a půl hodiny.

Doprava: V Edinburghu jezdí tramvaje, do centra se jimi dostanete i přímo z letiště. Pro pohyb po dominantách města ale ve většině případech hromadnou dopravu potřebovat nebudete.

Vstup: Pro občany České republiky v případě krátkodobého vstupu neplatí vízová povinnost. Je nutné s sebou však mít cestovní pas (nikoliv jen občanský průkaz).

Počasí: V Edinburghu panují relativně chladná léta (v nejteplejší dny tu bývá třeba 24°C) a mírné zimy (s průměrnými teplotami kolem jednoho až šesti °C). Během celého roku je zde proměnlivé počasí s častými dešti a větrem.

Pokud vás více než skotská historie zajímá skotská současnost, nevynechte návštěvu Skotského parlamentu, který se nachází na opačném konci Královské míle. Jeho prostory jsou zdarma volně přístupné a pořádají se tu i bezplatné komentované prohlídky. Jestli zde budete o všedním dnu a budete mít štěstí, stanete se svědky debaty v zasedacím sálu, kde může zaznít třeba i skotská gaelština. Působivá je ale i samotná budova.

Foto: Unsplash.com

Vyhaslá sopka uprostřed města. To je Arthur's Seat.

U parlamentu si rozcvičte svaly, pokračovat se bude výšlapem na kopec Arthurs Seat. Skalnatý pahorek, který je pozůstatkem dávno vyhaslé sopky, naskýtá při dobrém počasí neuvěřitelné výhledy na celé město, ale i na železniční most Forth Bridge nebo Skotskou vysočinu. Cesta tam i zpátky vám zabere něco přes hodinu, pevné boty a čepice jsou nutností, vždy tu hodně fouká vítr. Procházka parkem to sice není, ale nevyrazit na tuto minitúru v srdci Edinburghu by byl přímo hřích.

První den pak můžete zakončit odpočinkem v jednom z barů a hospůdek v přístavní čtvrti Leith. Ta jen hýří moderními restauracemi, najdete tu snad všechny kuchyně světa. Pokud si netroufnete na tu skotskou, tato čtvrť vás hladové nenechá. A kdo by si chtěl užít něco výjimečného, na výběr má hned ze tří restaurací s michelinskou hvězdou.

Procházka a poznávání whisky

Druhý den ještě zůstaňte v přístavu a začněte prohlídkou vyřazené královské jachty Britannia. Ta vám naskytne jedinečný vhled do života královské rodiny a vkusu královny Alžběty II. V ceně vstupenky je audioprůvodce, který je tu k dispozici i v češtině.

Z přístavu si poté udělejte procházku po malebné stezce podél řeky Leith. Ta měří celkem přes 20 kilometrů a dostanete se po ní až do městečka Balerno. Vám ale bude stačit projít po ní do Dean Village, krásné edinburghské čtvrti historicky spjaté s mlynáři. Kochat se tu můžete historickou rezidencí pro dělníky Well Court, kamennými budovami a starými mosty. Po cestě sem ale minete například i botanickou zahradu.

Skotsko je mimochodem vyhlášené pro své dálkové i krátké turistické trasy. Pokud zde plánujete pobýt déle, určitě stojí za to některou z nich projít. Například známou a krásnou West Highland Way po západní části Skotské vysočiny. Dechberoucí scenérie vás čekají na túrách na ostrově Skye a nejvíce palíren whisky zas potkáte na Speyside Way.

Ale zpátky do Edinburghu. Odpoledne můžete strávit v jednom z muzeí či galerií. Přímo u Dean Village se nachází Skotská národní galerie moderního umění, kde v hlavní sbírce najdete díla Picassa, Matisse i Magritta. Zpátky v centru pak stojí za návštěvu Skotské národní muzeum. A to nejen díky expozici, která vám podrobně přiblíží dějiny Skotska, ale i působivému interiéru.

Nebojte se skotské kuchyně

  • Haggis: Kdo chce poznat pravé Skotsko, haggis prostě nesmí vynechat. Tento tradiční národní pokrm je připravován z jehněčích vnitřností, ovesných vloček a koření. Ano, většina z vás přestala číst. Zkuste se zbavit předsudků a ochutnejte, dobře připravený haggis vás překvapí bohatou chutí.
  • Cullen skink: Není nic lepšího než se během nepříznivého počasí zahřát tradiční skotskou polévkou cullen skink. Mezi hlavní ingredience patří uzená treska, brambory a cibule. Zasytí a zahřeje. Kdo si netroufne na haggis, nevynechejte alespoň tuto polévku.
  • Black pudding: Je to takové skotské jelito. Plátek nebo dva vám tu ale klidně naservírují k snídani. Ať už si ho dáte na toast nebo večer s pečenými bramborami, black pudding vás zasytí a překvapí chutí.
  • Scotch pie: Tento křehký koláč plněný jemně kořeněným mletým masem je oblíbený na piknicích i při sledování fotbalu. Když potřebujete rychlé a chutné občerstvení, tradiční skotský koláček je ideální volbou.

Tipy na restaurace, kde si tyto tradiční pokrmy můžete vychutnat: Mums Great Comfort Food | The Piper's Rest | Scottish Cafe & Restaurant | Amber

Po náročném dni, během kterého vás pravděpodobně potkalo několik přeháněk, se pak odměňte degustací skotské whisky. Jejím světem i s ochutnávkou vás skvěle provedou v The Scotch Whisky Experience na Královské míli. Jejich sbírka vás ohromí. Ochutnávky, které si můžete objednat i s párováním skotských jídel, tu provádí několikrát denně. V letní sezóně se lístky na degustaci však vyplatí rezervovat s větším předstihem.

Doporučované