Hlavní obsah

48 hodin v Budapešti: Co navštívit a neminout v maďarské metropoli

Foto: Sven Hansche, Shutterstock.com

Pohled z Rybářské bašty na Maďarský parlament a řeku Dunaj.

Hlavní město Maďarska patří mezi nejkrásnější města v Evropě. Rozkládá se na březích Dunaje, který ho rozděluje na dvě části. Budapešť nabízí bohatou historii, nádhernou architekturu, kulturní život i nespočet dalších zážitků.

Článek

Druhé nejstarší metro v Evropě, dominantní budova parlamentu nebo populární termální lázně. To nabízí jedno z nejhezčích měst v Evropě. A co v Budapešti stihnout během víkendu? Podívejte se na tipy, co by vám nemělo uniknout.

Jak se dostat do Budapešti

  • Vlakem: Cestu vlakem do hlavního města Maďarska nabízí České dráhy i Regiojet. Dostanete se tam jak z Prahy za cca sedm hodin, tak z Brna za čtyři hodiny.
  • Autem: Vyrazit také můžete po vlastní ose autem, z Prahy pojedete zhruba pět až šest hodin v závislosti na dopravě a trase, kterou zvolíte.
  • Autobusem: Cesta autobusem do Budapešti je v nabídce Regiojetu i Flixbusu, dopravíte se do Maďarska za zhruba sedm a půl hodiny.
  • Letadlem: Nejpohodlnějším a nejrychlejším způsobem je letecká doprava, z Prahy do Budapešti trvá cesta hodinu a deset minut.

Historické centrum a památky

Dominantou metropole je sídlo Maďarského parlamentu, v maďarštině Országház, považované za jednu nejkrásnějších budov nejen ve městě, ale i na světě.

Tato majestátní budova, jejíž stavba započala již v roce 1885, stojí na nábřeží Dunaje severně od historického centra maďarské metropole. Dopravíte se k ní snadno metrem, tramvají či autobusem na stanici Kossuth Lajos tér. Budova vás uchvátí z venku svým novogotickým stylem, možnost prozkoumat tento architektonický skvost je ale i zevnitř.

Během 45 minut dlouhé prohlídky s průvodcem se podíváte například do místnosti s uherskými korunovačními klenoty. Vstupenky lze koupit na místě, doporučujeme ale nákup předem online na webu. Výhled na parlament nezklame ani večer, kdy je krásně nasvícen a odráží se na hladině Dunaje.

Poté můžete vyrazit na půlhodinovou procházku jižně směrem k Széchenyiho řetězovému mostu. V polovině cesty po nábřeží Dunaje narazíte na památník Boty na břehu Dunaje. Šest desítek železných bot připomíná vyvražďování židovských obyvatel v období druhé světové války.

Po překročení řeky na pravý břeh přes most z poloviny 19. století se dostanete před historickou pozemní lanovku Budavári Sikló, pomocí které se za v přepočtu přibližně 320 korun vyvezete na Budínský hrad. Historie rozsáhlého komplexu paláců a budov sahá až do 13. století. Areál hradu je přístupný zdarma.

Foto: ZGPhotography, Shutterstock.com

Pohled na Budínský hrad a celý komplex.

Zbývá vám energie? Přesuňte se na nedaleký Hradní vrch, na němž se nad Budapeští tyčí známá Rybářská bašta. K té se dostanete pěšky zhruba za dvacet minut nebo autobusem na stanici Szentháromság tér.

Tato okouzlující novogotická stavba pocházející z konce 19. století, nabídne nádherný výhled na část města Pešť –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ budete ji mít pod sebou jako na dlani. Nebude chybět ani výhled na budovu parlamentu. V areálu bašty nepřehlédněte ani Matyášův chrám.

Za návštěvu jistě stojí i levý břeh Dunaje, kde se nachází nejznámější ulice ve městě Andrássyho třída, plná obchodů či restaurací. Od roku 1987 je dokonce zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Při procházení ulicí na vás vykoukne i novorenesanční honosná budova Maďarské státní opery, kterou můžete navštívit i mimo představení, v rámci prohlídky.

Před letními horky i zimními mrazy se dá schovat v podzemí, kde jezdí od roku 1896 druhé nejstarší metro v Evropě.

Chcete si z Budapeště přivést nějaký suvenýr či ochutnat místní pochutiny? Jedním z nejnavštěvovanějších míst je Velká tržnice na jižním okraji města. Dostanete se k ní jednoduše městskou hromadnou dopravou, využít lze metro, tramvaj, autobus i trolejbus –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stanice Fővám tér.

Asi stovka obchodů a stánků s pestrou nabídkou potravin se nachází na několika podlažích architektonicky ikonické budovy. Tržiště je otevřeno denně, kromě státních svátků, přes týden do 18 hodin, o víkendu do 16 hodin.

Kde najdete nejznámější místa Budapešti?

Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších a nejznámějších památek a historických budov maďarské metropole.

Relaxace v lázních či návštěva zoo

Pokud vyrazíte do maďarské metropole a nemáte přibalený ručník a plavky, děláte velkou chybu. Budapešť je totiž proslulá svými termálními lázněmi, kterých se ve městě nachází hned několik. Neškodí si po náročném dni stráveném objevováním krás města trochu odpočinout a užít relaxace.

Lázně Széchenyi jsou nejen nejvější v Budapešti, ale zároveň nejrozsáhlejší lečebné lázně v Evropě. Vybudovány byly začátkem 20. století, mezi lety 1909 až 1913. Nachází se v městském parku Városliget, dostanete se k nim snadno metrem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stanice Széchenyi fürdó.

Lázně Széchenyi

  • Otevírací doba: pondělí až pátek 7:00–⁠⁠⁠⁠⁠⁠20:00, sobota až neděle 8:00–⁠⁠⁠⁠⁠⁠20:00.
  • Cena: za denní vstupenku zaplatíte přes týden 10 500 forintů (cca 670 Kč), o víkendu 12 000 forintů (cca 770 Kč).

Více informací o cenách, otevírací době a vstupenky online zakoupíte na webu lázní.

Návštěvu těchto lázní lze spojit s nedalekou budapešťskou ZOO a botanickou zahradou. Jednu z nejstarších zoologických zahrad v Evropě, která otevřela brány návštěvníkům již v roce 1866, naleznete v severozápadní části parku Városliget. Dospělého vyjde vstupné zhruba na 320 a dítě 220 korun. Otevírací doba a cena se může lišit v závislosti na době, kdy město navštívíte, zkontrolovat si ji můžete na webu zoo.

Foto: csikiphoto, Shutterstock.com

Lázně Széchenyi v Budapešti.

Po dni stráveném v lázních a zoologické zahradě se cestou zpět na ubytování zastavte na několik minut chůzí vzdáleném náměstí Hrdinů, jehož dominantou je necelých 40 metrů vysoký Památník Tisíciletí.

Za zmínku stojí například i druhé nejslavnější lázně v Budapešti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ lázně Gellért. Ty se nacházejí nedaleko mostu Svobody v luxusním Hotelu Gellért, který patří mezi významné secesní památky města. Jejich úchvatná architektura přilákala například i Jana Svěráka, který tu natočil scénu do svého filmu oceněného Českým lvem Akumulátor 1 (1994).

Nejstarší svého druhou jsou lázně Rudas, které vznikly v polovině 16. století v době turecké nadvlády. Naleznete tu turecké parní lázně zvané haman, doplněné o moderní bazény.

Tip: Den s dětmi v aquaparku

V severní části Budapešti vedle dálnice M0 naleznete jeden z největších aquaparků v Evropě, Aquaworld Budapešť. Architekturou připomíná tropické ztracené město v džungli, jehož dominantou je obrovská kupole. Na své si přijdou děti i dospělí, nachází se tu několik bazénů, tobogánů, bazén s umělými vlnami, skokanský můstek i saunová zóna.

  • Otevírací doba: Denně od 7:00 do 21:00, bazény zavírají v 20:30.
  • Parkování: Nehlídané parkoviště před hotelem, jehož součástí je aquapark.
  • Cena vstupného: Dospělí 690 Kč za celý den, tři hodiny za 480 Kč. Děti (3–⁠⁠⁠⁠⁠⁠10 let) 350 Kč za celý den, tři hodiny 250 Kč. Děti do dvou let zdarma. Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 14 let) cca 1800 Kč za celý den. Veškeré informace, včetně možnosti zakoupení online, naleznete na webu Aquaworld Budapešť.

Doporučované