Hlavní obsah

48 hodin v Barceloně: Památky a zajímavá místa, která nesmíte minout

Foto: Pixabay.com

Výhled na Barcelonu z terasy v Parku Güell.

Slunce, barvy a zábava. Na to všechno láká hlavní město Katalánska, které vás uchvátí svou rozmanitostí. Do Barcelony můžete vyrazit za skvostnou architekturou, uměním, jídlem i písečnou pláží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Barcelona je pestrobarevné město, kde se potkává bohatá historie s moderní kreativitou. Můžete tu obdivovat geniální architekturu Antonia Gaudího i se zatoulat do úzkých uliček gotické čtvrti. Vyzkoušejte také sdílenou formu stolování v místních tapas barech nebo ochutnejte čerstvé delikatesy z tržnice. Nadšeni tu budou i milovníci fotbalu. Na návštěvu města je navíc vhodná doba kdykoliv během roku. Počasí tu totiž bývá příjemné i v zimě, kdy teploty v průměru dosahují příjemných 15 °C.

Jak se dostat do Barcelony?

  • Nejpohodlnější je cestovat do Barcelony letecky. Přímé lety z Prahy nabízí hned několik aerolinek, zpáteční letenky stojí v průměru 3500 Kč. Záleží však na sezoně, během zimy je možné letět za méně než polovinu.
  • Do Barcelony se lze dostat i vlastním autem, cesta ale zabere přes 15 hodin.
  • Ještě déle se do Barcelony budete dostávat autobusem, čeká vás totiž minimálně jeden přestup v Německu a přibližně 29 hodin cesty.

První den začněte ranní procházkou od Plaça de Catalunya dolů po známé turistické třídě La Rambla. Tento široký, téměř dvoukilometrový bulvár vás zavede až do přístavu. V polovině cesty se určitě zastavte na tržnici Mercat de la Boqueria. Tady lze nakoupit jak čerstvé suroviny, gurmánské suvenýry i hotová jídla na svačinu nebo oběd. Zdejší stánky nabízí tapas, smoothies, krájené ovoce i obložené housky a další delikatesy.

Trh je ideální navštívit brzy ráno, vyhnete se tak největším turistickým davům. Otevírá už v osm hodin, při plánování návštěvy ale berte na vědomí, že v neděli je tržiště zavřené.

Foto: Ale Argentieri, Shutterstock.com

V neděli má trh zavřeno.

Na konci bulváru před přístavem najdete památník Kryštofa Kolumba. Od něj se můžete projít po přístavu nabízejícím různé atrakce, které se hodí v případě, že vám počasí nepřeje. Například impozantní mořské akvárium, Muzeum námořnictví nebo Muzeum katalánské historie. Z něj je to kousek také do barcelonské zoo.

Z přístavu se metrem přesuňte na Plaça Espanya, odkud si můžete udělat krátkou odbočku do Parku Joana Miróa nebo rovnou pokračovat ke dvěma vysokým benátským věžím, které jsou vstupní bránou výstaviště Fira de Barcelona. Hned za ním vystoupejte podél kaskádovité fontány k Národnímu muzeu katalánského umění, z jehož ochozů se vám naskytne krásný výhled na město.

Odtud pokračujte procházkou na vrchol kopce Montjuic, kde stojí hrad, který byl v minulosti vojenskou pevností. Cestou budete procházet kolem botanických zahrad, parků i bývalého olympijského stadionu. Komu by se nechtělo pěšky, nahoru se může nechat vyvézt autobusem nebo kabinovou lanovkou. Jen si dejte pozor, lanovky jsou tu dvě. Na úplný vrchol kopce vás vyveze jen Telefèric de Montjuic. Druhá lanovka, která začíná v barcelonském přístavu, vás vyveze jen do půlky kopce.

Pokud vám zbyde čas a energie, můžete se před návštěvou historické čtvrti Barcelony ještě projít po pláži a přilehlé čtvrti Barceloneta, kde se nachází spousta restaurací, kaváren i klubů. V podvečer se pak ponořte do víru čtvrti Barri Gotic. Tady můžete obdivovat například gotickou katedrálu Svatého Kříže a svaté Eulálie nebo baziliku Svaté Marie a další historické budovy.

Tapas bary v Barceloně

Při návštěvě Barcelony ochutnejte tradiční způsob stravování, takzvané tapas. Jedná se o malé pokrmy, které většinou sdílíte při posezení s přáteli. Barů, kde k vínu a konverzaci přikusujete tyto jednohubky, je v Barceloně spousta. Vyhlášené a oblíbené jsou například tyto:

Ve čtvrti Barri Gotic:

  • El Xampanyet
  • Bar del Pla
  • La Plata
  • Bar Pimentel

Mimo čtvrť Barri Gotic:

  • Bodega Neus
  • La Pepita
  • Entre Hores
  • Pepa Bar a Vins

Hlavním lákadlem jsou však zdejší úzké uličky, malé dvorky a skrytá náměstíčka. Ztratit se tu je tedy žádoucí. Při procházce se zastavte v jedné z mnoha hospůdek, kaváren a malých obchodů. Celý večer pak zakončete v některém z barů, kde často hraje živá hudba.

Chcete-li v Barceloně strávit klidnější noc, hledejte ubytování ve čtvrti Grácia. Sem neproudí davy turistů za památkami a i ceny za pokoj jsou tu nižší ve srovnání s ostatními městskými částmi. V Grácii se navíc můžete zatoulat do malebných bister, barů a kaváren, kde se rádi scházejí místní. Kdo naopak touží být v centru dění a nočního života, zvolí k přespání už zmíněnou čtvrť Barri Gotic.

Za architekturou Antonia Gaudího

Symbolem a tváří Barcelony je ale především věhlasná architektura Antonia Gaudího. Druhý den proto doporučujeme věnovat prohlídce jeho nejznámějších památek. Pokud do nich budete chtít zavítat, dá se to stihnout za jeden den pouze v případě, že si jejich návštěvu naplánujete dopředu a zakoupíte si vstupenky na konkrétní časy. Vyhnete se tak čekání v dlouhých frontách.

Začněte třeba u nádherné Casa Batlló, která je známá svými barevnými mozaikami a organickými tvary. Tento architektonický skvost Gaudí vybudoval v letech 1904 až 1906 jako rezidenci pro bohatého podnikatele Josepa Batllóa. Oficiální otevírací dobu má od devíti hodin ráno, kdo by si ale chtěl připlatit za přednostní právo, může si zakoupit ranní prohlídky v menších skupinách už od 8:30.

Od Casa Batlló se přesuňte k jen pět minut vzdálené Casa Milà. Tento dům, kterému se také říká La Pedrera, poznáte podle nápadného zvlněného kamenného exteriéru připomínajícího otevřené moře. Původně Casa Milà sloužila jako obytný dům, dnes je částečně muzeem, kde můžete vidět jak bytové interiéry, tak i dočasné výstavy. La Pedrera je proslulá svou střechou, která je osazena sochami připomínající chiméry.

Foto: Pixabay.com

Fasáda Casa Milà připomíná mořské vlny.

Dvě stanice metrem nebo dvacetiminutovou procházkou se pak přesuňte k nejznámější a také nejdražší Gaudího stavbě, katedrále Sagrada Família. Tento velkolepý chrám je od roku 1882 stále ve výstavbě, ale jeho nádherné fasády a interiér vás ohromí. Barevná vitrážová okna uvnitř vytvářejí úchvatné světelné efekty a z vysokých věží kostela si také můžete užít výhled na celou Barcelonu.

Na závěr dne si nechte návštěvu Parku Güell, který je nedokončeným Gaudího dílem. Od Sagrady vás k němu za 15 minut doveze přímý autobus. Původně byl park zamýšlen jako rezidenční zahradní město, kde mělo stát asi 60 domů. Vznikly však jen dva. Spolu s nimi tu najdete velkolepý hlavní vstup do parku s terasou, ze které se můžete kochat panoramatickým výhledem na město. Vstup do těchto částí je placený, zbytek rozlehlého parku je však volně přístupný. Doporučujeme si vzít s sebou deku a občerstvení, je to perfektní místo na piknik.

Další Gaudího stavby v Barceloně

  • Casa Vicens: první významný architektonický projekt Antoniho Gaudího. Navržen jako rezidenční dům pro rodinu Vicens a je významný svým bohatým zdobením a orientálními vlivy.
  • Torre Bellesguard: modernistický zámek postavený na místě staré středověké věže. Vyznačuje se kombinací gotických a modernistických prvků a nabízí nádherný výhled na město.
  • Palác Güell: luxusní městský palác, který Gaudí navrhl pro průmyslníka Eusebiho Güella. Má impozantní vstupní bránu a nádhernou střešní terasu s barevnými komíny.
  • Pavilony Güell: jednalo se o celý komplex budov sloužící jako letní sídlo Eusebiho Güella. Většina areálu se nedochovala, obdivovat tu lze jen stáje, jízdárnu, oplocení a ikonickou „Dračí bránu“.
  • Casa Calvet: elegantní obytný dům navržený pro textilního výrobce Pere Màrtira Calveta. Kombinuje barokní a modernistické prvky, fasáda je zdobena rostlinnými motivy a balkony.
  • Colegio Teresiano de Barcelona: klášterní a školní komplex pro řád tereziánek.

Slavný stadion v rekonstrukci

Fotbaloví fanoušci se možná budou chtít místo Gaudího architektury podívat k ikonickému stadionu Camp Nou, ten však prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Během ní logicky neprobíhají na stadionu žádné zápasy ani turistické prohlídky. Všechny zápasy domácího týmu FC Barcelona se přesunuly na Olympijský stadion na kopci Montjuic. I po dobu přestavby je však vedle legendárního fotbalového svatostánku stále v provizorním provozu Muzeum FC Barcelona.

Cestujete-li s dětmi, nebo máte čas navíc, navštivte v Barceloně také kopec Tibidabo. Najdete tu historický zábavní park, který je jedním z nejstarších v Evropě. Jeho součástí je asi 30 atrakcí včetně kolotoče, horské dráhy nebo ruského kola. Je tu také krásný kostel Sagrat Cor se sochou Ježíše na vrcholu. Za poplatek se můžete pokochat výhledem na jedné z jeho věží. Pro milovníky přírody Tibidabo nabízí i turistické stezky v okolním lesoparku Collserola.

Nejlépe se sem dá dostat přímou linkou T2, kterou vypravuje zábavní park. Pokud chcete i z cesty mít zážitek, můžete zvolit kombinaci metra, městského autobusu a zubačky, která je oblíbenou atrakcí Tibidaba.

Doporučované