Hlavní obsah

8 tipů na podzim v Trentinu: Nadchnou milovníky vína i české válečné historie

Foto: Shutterstock.com

Typická pro Trentino je kombinace hor a jezer, jako je Toblino.

Trentino je oblíbená destinace především v zimě. Zajímavá místa zde však najdete i na podzim, kdy se v této části Itálie konají vinařské degustace nebo originální wellness procedury v lesích. Najít tu lze i výrazné české stopy.

Článek

Pěší stezka se stopami českých legionářů, speciální lesní wellness, vinařské cyklostezky, krásné středověké vesnice či hrady a renesanční paláce naplněné uměním. Italské Trentino je i na podzim místem, ve kterém lze strávit velmi pestrou dovolenou.

1. Stezka s odkazem na české legionáře

Foto: Trentino Marketing

Pevnost Forte Belvedere v Lavarone.

Tematické stezky napříč Trentinem vás zavedou do míst, v nichž během první světové války bojovali naši vojáci. Nejdelší z nich je Stezka míru, italsky Sentiero della Pace, která vede podél původní frontové linie a protíná celé hranice Trentina.

Cestou najdete značená místa, na nichž uvidíte pozůstatky zákopů, desítky pevností a tvrzí i kasáren. Jsou zde také hřbitovy, památníky na počest jednotlivců i muzea. Stezka míru je dlouhá téměř 500 kilometrů, má 35 etap a její kompletní absolvování vyžaduje více než 30 dní chůze. Vychází se z Passo del Tonale a končí na ledovci Marmolada ve Val di Fassa.

Příběhy legionářů z okolí Lago di Garda

Nejdůležitějším místem, které je spjaté s osudy českých vojáků, je město Rovereto. V jakých podmínkách bojovali, jaký byl jejich každodenní život a jak vzpomínali na původní domov, se dozvíte ve stálé expozici Muzea válečné historie.

Na místním hřbitově jsou hroby 151 našich legionářů i Čechů, kteří padli v rakouské uniformě. Poblíž Rovereta je kopec Miravalle, kde se každý večer rozezní Zvon míru. Zvon byl v roce 1942 odlit z děl, které poskytly země zapojené v první světové válce. Každý večer odbíjí sto úderů, které vyzývají ke světovému míru.

Foto: Shutterstock.com

Zvon míru u Rovereta.

Jednotlivé osudy našich vojáků lze najít i v dalších obcích poblíž jezera Garda. Například ve městě Riva je pomník legionáře Aloise Štorcha z České Lípy, který byl členem 39. výzvědného československého pluku.

V červenci 1918 chtěl proniknout na rakouské území v oblasti řeky Sarca a poté šířit propagandu v řadách vojáků-krajanů v rakousko-uherském vojsku. Štorch však byl během akce zajat a odsouzen k smrti oběšením.

Na čtyři popravené československé legionáře se každoročně vzpomíná i ve městě Arco. Na místě jejich popravy stojí památník s nápisem v češtině a v italštině: „Na těchto olivách byli popraveni českoslovenští legionáři zajatí rakousko–uherskými vojáky na Doss Altu, protože bojovali po boku italského vojska za svobodu.“

Je to největší památník na počest československých legionářů na italském území. V září 2018 byla na přístupové cestě k pomníku v ulici Via Legionari Cecoslovacchi také odhalena třímetrová socha svatého Václava.

Památka na evakuaci Italů do Čech

Jiný pohled na válečné události nabízejí příběhy obyvatel Trentina, kteří museli v roce 1915 opustit své domovy, aby unikli do bezpečí před válečnou vřavou. Zhruba 30 tisíc vysídlenců, převážně žen, dětí a seniorů, bylo evakuováno na české území, hlavně na Kladensko, Příbramsko a Rakovnicko. Řada z nich se po první světové válce vrátila zpět.

Dodnes funguje česko-italská spolupráce mezi městy a vesnicemi v Česku a v Trentinu. U nás existuje například naučná stezka po stopách italských obyvatel v Chyňavě a naopak v Trentinu najdete odkazy na Česko.

Například v obci Valle San Felice je památník, který připomíná tuto kapitolu česko-italské historie. Hned vedle něj roste mladá lípa jako odkaz na národní strom České republiky. Památník iniciovali zástupci obce Valle San Felice, kteří v roce 2015 navštívili několik českých obcí.

V pivovaru v údolí di Ledro zase vaří Fabrizio Pellegrini pivo plzeňského typu. Odkazuje nejen k tomu, co se přiučil v Česku, ale také k tomu, co jeho předci ochutnávali, když pili pivo na Rakovnicku.

Podobnou zkušenost má i majitel restaurace La Baita v ledrenském údolí. Jeho babička se narodila za první světové války na Berounsku. Claudio má na jídelním lístku ovocné knedlíky vařené na páře a občas se pustí i do složitějších jídel, a tak si můžete vychutnat kachnu se zelím a knedlíkem daleko od domova.

2. Jabloňové království a kulinářské speciality s vínem

Foto: Judita Matyášová, Seznam Zprávy

Jabloňové království u Maso Pomarolli.

Během podzimního výletu do Trentina si určitě naplánujte cestu k místním vinařům a sadařům. V Palù di Giovo v údolí di Cembra je doslova jabloňové království. Rodinná firma, kterou vedou bratři Gianni a Beniamino Franch tu má rozlehlý jabloňový sad.

Foto: Judita Matyášová, Seznam Zprávy

Ovocnář Gianni Franch.

„Moji prarodiče začínali původně jako farmáři, měli hlavně pastviny a stáda krav. Postupně jsme rozšiřovali naše aktivity a dnes se zaměřujeme hlavně na šlechtění nejrůznějších odrůd jablek. Už jich máme 54,“ vypráví Gianni Franch. Na svazích kolem rodinného penzionu Maso Pomarolli provází turisty a vypráví jim o sadaření. Z jablek vyrábí mošty nebo pyré, které si můžete přímo na místě zakoupit.

Foto: Archiv Trentino Marketing

Ochutnávka jídla v kombinaci s vínem.

V centru obce Palù di Giovo je další rodinný podnik Cantina Simoni, kde si můžete objednat párování jídel s místními víny. Doporučit lze výběr z místních sýrů a uzenin a rozhodně nesmíte vynechat trentinskou specialitu – tortel di patate. Na první pohled vypadají podobně jako naše bramboráčky, ovšem nejsou tak mastné a hlavně jsou doplněné úžasným roztaveným sýrem.

Gurmánské zážitky na horských chatách

Foto: Archiv Hotel La Roccia Cavalese

Majitel hotelu La Roccia v Cavalese Paolo Gilmozzi (vpravo) provází hosty jako horský průvodce, organizuje pro ně degustace na horské chatě Maso Battiston, odkud je nádherný výlet na údolí Fiemme.

Zajímavý gurmánský zážitek čeká i v horských chatách, italsky rifugio. Turistická infocentra i hotely v Trentinu organizují jednodenní zájezdy na různá taková místa. Autobusem se dostanete k horské chatě, kde se můžete kochat výhledy do krajiny, a k tomu ochutnat místní speciality.

Foto: Marco Simoni

Pokud chcete ochutnat mléčné výrobky na horské pastvině, pak se vydejte do Malga Mezzaselva.

Na stole jsou především šunky, sýry, med a lesní ovoce. Výlety na horské chaty lze podniknout i po vlastní ose autem, ale je třeba si předem rezervovat degustaci. Každá horská chata má jinou provozní dobu. Příklady chat:

  • Peller - Cles: parkování u jezera Dorigat, půl hodiny pěšky, domácí sýry a noky.
  • Malga Venegiota - Tonadico: parkování na Malga Venegia, hodinu pěšky, polenta vařená na ohni se sýrem a salsicciou a vývar s knedlíčky.
  • Stella Alpina Spiz Piaz - Sèn Jan di Fassa: lanovkou Ciampedie z Vigo di Fassa na Belvedere, necelou hodinu pěšky po cestě č. 540, taštičky s ricottou a špenátem nebo knedlíčky s dušeným masem.
  • Malga Stablasolo - Rabbi: parkoviště Coler, pěšky 45 minut, sýry od místního výrobce, talíř uzenin nebo domácí fettuccine.

3. Hrad s příběhem, který žije kulturou

Pro Trentino je typická sounáležitost místní komunity, která si pomáhá nejen v oblasti turismu, kdy propagují i méně známé lokality pod jednotnou značkou Visit Trentino. V ubytování hosté často dostanou zdarma kartu Trentino Guest Card, na kterou lze jezdit bezplatně ve veřejné dopravě, jsou na ni volné vstupy nebo slevy v muzeích či památkách. V některých hotelích tuto kartu prodávají a v jiných dávají podobné karty platné jen v konkrétním údolí.

Jedním z míst, kde kartu Trentinu Guest Card hostům poskytují, je středověký hrad Pergine. Od 50. let minulého století vlastnil tuto bývalou pevnost soukromý majitel. Jenže postupem času mu ubývalo sil a neměl finance na průběžné opravy. V roce 2017 se proto rozhodl, že rozlehlý areál prodá.

+1

Místní však nechtěli, aby tak důležité místo chátralo. Zorganizovali proto veřejnou sbírku a založili nadaci CastelPergine Onlus. Sdružuje lidi, kteří chtějí, aby hrad zůstal otevřený pro veřejnost. Součástí hradního areálu je hotel, restaurace a galerie na nádvoří.

Zástupci nadace si zakládají na tom, že toto místo je otevřené pro každého, kdo má rád historii a kulturu. Razí také heslo, že nechtějí na hradě nic zásadního měnit. Proto jsou zde hotelové pokoje vybaveny zachovalým starožitným nábytkem z počátku 20. století.

Je to však také místo, které kulturně žije, což může využít každý návštěvník. Na nádvoří se konají výstavy, na které je vstup volný. Až do 3. listopadu 2024 je zde výstava uměleckých děl italského výtvarníka a sochaře Paola Taita. Po předchozí rezervaci je možná také prohlídka hradu s průvodcem, která trvá hodinu a půl a stojí 10 eur (cca 260 Kč) za dospělého a 5 eur (cca 130 Kč) pro dítě do 14 let. Pokud byste případně návštěvu nechali až na jaro či léto, konají se zde i koncerty a bývá otevřená kavárna s bistrem.

4. Renesanční palác s uměním a výstavami

Foto: Davide Barbieri, Val di Fiemme

Renesanční palác v Cavalese.

Dalším příkladem, jak se semknula místní komunita, byl rok 2018, kdy se Itálií prohnala bouře Vaia. Přímo v Trentinu poničila čtyři miliony metrů krychlových lesního porostu. Místní zorganizovali finanční sbírky a další formy pomoci.

Jedním z hlavních organizátorů bylo sdružení majitelů lesních pozemků Magnifica Comunità ve městě Cavalese, které se již od 12. století stará o přírodní bohatství v okolních lesích. Vedle toho ovšem spravuje také významnou historickou památku - palác v Cavalese. Známý je pod názvem Palazzo Magnifica Comunità di Fiemme. Snadno rozpoznatelný je díky cyklu renesančních nástěnných maleb na fasádě, což z něj činí jednu z nejkrásnějších staveb v oblasti.

Foto: Mattia Rizzi, Val di Fiemme

Interiér paláce v Cavalese.

Uvnitř je stálá expozice o každodenním životě v této části Trentina. Palác se také pyšní sbírkou obrazů namalovaných velkými umělci fiemmeské malířské školy, která si v 18. století udržovala vlastní styl. Kromě toho se zde konají dočasné výstavy. Standardní vstupné je 7 eur (cca 180 Kč), otevírací doba se v jednotlivých částech roku mění.

Až do 28. dubna je v paláci například výstava „Fiemme před 1111 - Osídlení údolí od mezolitu do raného středověku“. V multimediální expozici si můžete poslechnout vyprávění archeologů a dalších odborníků, kteří popisují, jak se jim podařilo vypátrat jednotlivé exponáty. Jsou zde například nálezy z mezolitických táborů lovců a sběračů v Lagorai nebo model raně středověké vesnice.

5. Vinařské cyklostezky

Foto: Marco Simonini

Cyklostezky mezi vinohrady nabízejí víc než jen sportovní zážitky.

V údolí Valle dei Laghi se můžete po celý rok od úterý do soboty zúčastnit ochutnávky vín na kole mezi obdělávanými poli Nosiola a četnými jezírky, starobylými vesnicemi, kterou lemuje trentinská Stezka vína a chutí. Ve stejné oblasti je také cyklotrasa kolem jezer Santa Massenza a Toblino, prochází vesnicemi Padergnone a Santa Massenza, kde je několik palíren, v nichž se vyrábí grappa.

Zdatnější cyklisty bude zajímat padesátikilometrová stezka Giro del Vino. Trasa se skládá ze dvou okruhů: severního, zcela rovinatého, a jižního se stoupáním a většími panoramatickými výhledy. Tato trasa vede viniční krajinou a vede cyklisty kolem četných vinařství a architektonických skvostů.

6. Netradiční přírodní wellness v lese

Foto: Archiv Visit Trentino

Lesní wellness.

Po celém Trentinu najdete hotely, které nabízí rozličné wellness zážitky. Jejich hlavním cílem je ukázat hostům, co vše nabízí okolní příroda – ať už jsou to bazény s panoramatickým výhledem do údolí nebo speciální procedury v přírodě.

Jednu z nich můžete otestovat ve Fai della Paganella, širém bukovém lese o rozloze asi 36 hektarů. Je to vůbec první oblast v Itálii, kde se věnují terapii „Bosco del Respiro“ (Les dechu), která sází na kombinaci pobytu v přírodě a dýchání v lese. A co vás čeká? Pomalé procházky po lese, pravidelně dýchat a vdechovat esenciální oleje z místních rostlin. Tato jednoduchá aktivita dokáže posílit náš imunitní systém, zlepšit krevní tlak nebo zmírnit depresivní stavy. Organizované aktivity v Parco del Respiro se konají od března do listopadu.

Jezerní krajina a historické osobnosti

Foto: Shutterstock.com

Jezero Toblino, v pozadí za stromy je skrytý stejnojmenný hrad.

Trentinské lesy a jezera učarovaly i známým osobnostem. K jezeru Lavarone na Alpe Cimbra jezdil na dovolenou Sigmund Freud. Hrad Toblino u stejnojmenného jezera okouzlil Johanna Wolfganga Goetha, který o něm píše v knize Italská cesta. Každé ráno se z mlhy vynořuje profil hradu Toblino ze 16. století s cimbuřím a věžemi, který se zrcadlí na hladině jezera. Působivá scenérie zaujala také Franze Kafku, který se v Toblinu zastavil cestou na dovolenou do Rivy del Garda.

7. Obce se zachovalým kouzlem středověku

V Itálii existuje nezisková organizace, která sdružuje nejkrásnější vesnice a města, která dbají na uchování kulturního a historického dědictví. Jedenáct členů této organizace najdete v Trentinu, zvláště dvě obce však mezi nimi vynikají.

Foto: Pierluigi Dellasega

Sky Museum v Borgo Vasulgana.

Zajeďte se podívat třeba do města Borgo Valsugana, kterému dominuje impozantní hrad Castel Telvana. Středověký ráz Borga zůstal téměř nedotčen, a díky tomu tu uvidíte spleť úzkých uliček a malých nádvoří. V okolní přírodě je originální galerie pod širým nebem Sky Museum, kde uvidíte umělecké skulptury na louce nebo v údolí.

Foto: Daniele Lira

Uličky Canale di Teno.

Podobně zachovalá je i obec Canale di Teno poblíž jezera Garda. Každoročně sem míří umělci z celého světa, které láká nejen architektura, ale také malebné okolí Gardy. Jejich díla můžete vidět v galerii Casa degli Artisti.

8. Exkurze u výrobce dřeva na hudební nástroje

+1

Kvalitní dřevo z trentinských lesů je důležité také pro rodinnou firmu Ciresa, která sídlí ve městě Tesero. Její význam dalece přesahuje zdejší region, desítky let totiž dodává dřevo výrobcům hudebních nástrojů po celém světě. Jejich klienty jsou například i česká firma Petrof nebo německý výrobce klavírů C. Bechstein.

Můžete si objednat exkurzi v této firmě, kde se dozvíte, jak Piera Ciresa a další členové její rodiny vybírají vhodné dřevo pro hudební nástroje. Podle různých kritérií určují, které dřevo se hodí na klavíry a jiné například pro výrobu kytar, houslí nebo violoncell.

Doporučované