Hlavní obsah

Velký průvodce cestováním v Thajsku: vše podstatné o „zemi úsměvů“

Foto: Shutterstock.com

Sedící buddha u chrámu Wat Paknam Phasi Chaoren v Bangkoku

Thajsko, země úsměvů s nádhernými plážemi, dechberoucími chrámy a bohatou kulturou, je snem mnoha cestovatelů. Zjistěte, jak si dovolenou v tomto tropickém ráji užít naplno, i jak se vyhnout nástrahám, které vás mohou překvapit.

Článek

Thajské království je nejnavštěvovanější destinací jihovýchodní Asie. Země úsměvů láká turisty na slunečné počasí, nádherné pláže s příjemným koupáním, oslnivé budhistické chrámy, laskavé a usměvavé obyvatele a výtečnou kuchyni.

Odvrácenou stranou mince je sexuální turismus, který také přivádí do země nemalý počet návštěvníků. Než se do Thajska vypravíte, přečtěte si pár tipů, které zajistí, že vaše dovolená proběhne hladce.

Jaké je v Thajsku počasí a kdy se tam vypravit

Při plánování své cesty do Thajska zvažte nejvhodnější čas pro návštěvu, abyste si užili optimální počasí a co nejméně deštivých dní. Tropické podnebí je závislé na vlivu monzunů a střídají se v něm tři roční období.

Evropana je nejpříjemnější chladné období od listopadu do února, kdy se teploty pohybují kolem 28 stupňů, v horkém období od února do května pak stoupají až ke čtyřicítkám. V období dešťů se průměrné teploty pohybují kolem 30 stupňů.

To, jaké počasí vás v Thajsku čeká, ovšem nezávisí jen na kalendářním měsíci, ale díky velké rozloze země i na tom, do které její části se chystáte. Jinak bude na severu a u Andamanského moře a jinak zase v Thajském zálivu na východní straně.

Od května do října se proto vypravte do severní části země, na Phuket, Krabi, ostrovy Phi Phi nebo Koh Lantu. Pro návštěvu populárních ostrovů v Thajském zálivu jako Koh Samui, Koh Chang a Koh Phangan si pak ideálně vyberte období od září do prosince.

Nejvhodnější doba pro návštěvu Thajska

Nejvhodnější pro návštěvu země jsou zimní měsíce, kdy jsou teploty příjemné a příliš neprší, obecně se doporučuje čas zhruba od září do května. Od června do září je v Thajsku období dešťů. Není ale třeba se tohoto období bát, deště jsou sice vydatné, ale často jen krátké a mnohdy prší jen v noci.

V listopadu se po celém Thajsku koná slavnost Loi Krathong, kdy se u všech vodních ploch vypouštějí k nebi rozsvícené lampiony pro boha vody. V dubnu slaví Thajci Songkran, začátek thajského nového roku. Songkran se nazývá také Vodní festival a slaví se rozpustilými vodními bitvami, které si nenechte ujít.

Jak letět do Thajska

Největší část cestovatelů přiletá na letiště Suvarnabhumi v Bangkoku, které je hlavním mezinárodním letištěm a nabízí širokou síť spojení s mnoha městy po celém Thajsku i po celém světě.

Doba letu do Thajska je přibližně 12 hodin, z Prahy i z řady okolních letišť - například Vídně či Mnichova, létá řada přímých spojů. Ještě více je letů s přestupem, během nichž si můžete naplánovat ještě krátký poznávací zájezd v jiné zemi – nejčastěji v Dauhá, Dubaji nebo třeba Pekingu. Letenky do Thajska kupujte s předstihem, díky tomu je pořídíte levněji.

V případě příletu do Bangkoku se vyplatí na dva až tři dny v metropoli zůstat, případně si tam naplánovat konec dovolené a udělat před odletem domů nákupy dárků a suvenýrů – třeba známé thajské tygří masti a jiné drobnosti.

Na dovolenou letadlem

Jaké aplikace se hodí na cestách, jak na levné letenky a co si můžete vzít na palubu? Podívejte se na naše užitečné tipy pro cestování letadlem.

Doletět ale můžete také na ostrov Phuket. Celá země je poseta menšími letišti a po přestupu v Bangkoku či na Phuketu se lze dopravit třeba na sever do Chiang Mai, do Krabi nebo na ostrov Koh Samui. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost pobytu na jednom místě, nebo budete chtít zemi trochu procestovat. Obě varianty určitě stojí za to.

Různé podoby Thajska

+8

Co potřebuji na cestu a co si sbalit

Čeští občané pro běžné cesty do Thajska do 30 dní nepotřebují víza. Na co si ale dejte dobrý pozor, je platnost vašeho pasu. V den vstupu do země musí být platný ještě na dalších šest měsíců. Nespoléhejte se na benevolenci úředníků, mnoha turistům byl kvůli kratší platnosti pasu zakázaný vstup do země, a to i kvůli jedinému dni, který jim do šesti měsíců platnosti scházel.

Při vstupu do země vás mohou požádat také o doložení dostatečných prostředků na účtu. Ty jsou vyčísleny na zhruba 15 tisíc korun pro jednotlivce a asi 30 tisíc korun pro rodinu. Tato kontrola ale není příliš obvyklá.

V Thajsku je možné koupit naprosto cokoliv, od letního oblečení, plavek a žabek za pár bahtů přes kvalitní kosmetiku až po drobnosti jako šitíčko, adaptér do zásuvky nebo pláštěnku. Kromě toho všude najdete prádelny, kde vám levně vyperou, případně i vyžehlí prádlo, proto se sbalte nalehko.

Čím se v Thajsku platí a kde směnit peníze

Thajskou měnou je thajský baht. Za jednu českou korunu dostanete podle aktuálního kurzu přibližně 1,5 bahtu. Jeho kód je THB, používá se i znak ฿. Baht je desátá nejpoužívanější měna na světě a je to jedna z nejsilnějších měn v jihovýchodní Asii. V Thajsku obecně pro našince není draho, v populárních resortech jsou však ceny vyšší než jinde.

Peníze si můžete vyměnit doma před odletem nebo na místě v jedné z řady směnáren, případně v bankomatu. Tam je třeba počítat s poplatkem za výběr a s maximálním limitem výběru.

Hotely, větší restaurace, masážní salony i obchody obvykle akceptují platební karty. Naopak hotovost oceníte při drobnějších nákupech, v místních taxi, na trzích a také při rozdávání spropitného.

Pro platby v zahraničí je obvykle vhodnější kreditní než debetní karta, protože si ji banka lépe chrání před případnými podvody. Navíc si na ni můžete převádět v internetovém bankovnictví postupně menší částky peněz a zbytek mít v bezpečí na jiném účtu.

Před odletem do Asie může být vhodné vaši banku kontaktovat a sdělit, kam se chystáte. Předejdete tak případné blokaci platby, protože bankovní systém může platbu v asijské zemi nesprávně vyhodnotit jako pokus o podvod.

Jaké očkování je třeba do Thajska

Před odletem si zkontrolujte, jestli není čas přeočkovat se proti tetanu. Každému cestovateli lze obecně doporučit očkování proti břišnímu tyfu a žloutence typu A i B. Pozor, očkování proti žloutence zahrnuje několik dávek vakcíny a je třeba ho plánovat předem. I zrychlené očkovací schéma trvá několik týdnů, proto očkování neodkládejte.

Pokud se hodláte toulat méně turistickými oblastmi, zvažte i očkování proti vzteklině, kterou mohou přenášet jak divocí psi, tak i opice. Pokud je v Thajsku právě zvýšený výskyt horečky dengue, můžete se nechat očkovat také proti ní. V každém případě se poraďte se svým lékařem nebo navštivte některé z Center cestovní medicíny, kde vám nejlépe poradí a poskytnou i tipy na to, co sbalit do cestovní lékárničky.

Thajské lékárny jsou dobře vybavené a celkově je kvalita lékařské péče na vysoké úrovni. Přesto se vám mohou hodit léky na zaživací obtíže, proti bolesti, teplotě a krémy na hmyzí štípnutí. Nezapomeňte si vyřídit také dobré cestovní pojištění. Cestujete-li mimo turistické oblasti a větší města, ženám se doporučuje pořídit si pro případ potřeby doma nebo v centru země dostatek menstruačních tamponů, v odlehlejších místech se shánějí těžko.

Jak se chovat a oblékat v Thajsku a co rozhodně nedělat

Hlavními hodnotami v Thajsku jsou pokora, úcta a respekt k druhým. I od vás se očekává, že budete k Thajcům a jejich kultuře a zemi přistupovat s respektem. Thajci jsou laskaví, úslužní a velmi tolerantní lidé. Přesto existuje pár pravidel, které by měl každý návštěvník této krásné země dodržovat.

Prvním je vhodné oblékání, a to zejména do chrámů a jejich okolí a na úřady. Rozhodně do nich nevstupujte v plavkách, mějte zahalená kolena a ramena a sundejte si pokrývku hlavy. Také se před vstupem vždy vyzujte. Pokud nemáte vhodné oblečení, u některých chrámů vám půjčí oděv zvaný sárong na zahalení nohou, nebo si můžete levně koupit potřebné věci v některém z mnoha stánků, které chrámy obklopují.

Mai Pen Rai a klid v každé situaci

V případě nedorozumění nebo nějaké komplikace za žádnou cenu nezvyšujte hlas a zachovejte klid. Snažte se situaci vyřešit s chladnou hlavou, kompromisem a s úsměvem. Pro Thajce je důležité za každou cenu si zachovat tvář a neztratit nervy ani v nepříjemných situacích.

Vezměte si z nich příklad a máte vysokou šanci vyřešit jakýkoliv problém. Nejpoužívanější thajskou frází je Mai Pen Rai, což se dá přeložit jako Nic se neděje nebo Všechno je v pořádku.

Nesahejte nikomu, ani malým dětem na hlavu. Hlava je považovaná za posvátnou část těla a není vhodné se na ní komukoliv dotýkat. Pokud se vám to stane omylem, omluvte se. Naopak chodidla jsou považována za nečistá, proto si nikde pokládejte nohy na stůl, židli, opěradlo v autobuse. Nemiřte jimi na chrámy, posvátné sochy ani lidi.

Před vstupem kamkoliv se zouvejte. Vzhledem k tomu, že budete nejspíš trávit velkou část dovolené v žabkách, půjde to snadno.

S úctou a respektem ke královské rodině a státním symbolům

Thajci nade vše uctívají a zbožňují královskou rodinu v čele s králem Rámou X. Není proto vhodné o jejích členech mluvit negativně, dělat si z nich legraci nebo je zesměšňovat jakýmkoliv způsobem. Portréty krále zdobí také všechny bankovky, proto je třeba i k nim přistupovat s patřičnou úctou.

Zatímco zmačkané bankovky si vyslouží podmračený pohled, v žádném případě na bankovky nešlapejte, ani kdyby hrozilo, že je odnese vítr. Je to považováno za nejhrubší urážku a i tak mírumilovní lidé jako Thajci ji můžou potrestat dokonce fyzicky.

Z dalších pravidel stojí za zmínku, že v zemi je naprosto nulová tolerance k drogám a kouření je zákonem limitované, zejména u elektronických cigaret. Vyhněte se také podporování neetického zacházení se zvířaty, nejčastěji se slony nebo tygry. Nevyvážejte ze země žádné mušle, korály ani jiné přírodniny.

Kam v Thajsku jet a co navštívit

Dynamické a vibrující hlavní město Bangkok spojuje moderní život s tradičními thajskými prvky. Navštivte zde Velký palác nebo Wat Arun, kde na vás dýchne atmosféra historie a spirituality. Noční trhy a plovoucí trhy nabízejí jedinečný zážitek z nakupování i degustaci místní kuchyně.

V Bangkoku je také velký počet restaurací s michelinskou hvězdičkou, je ale třeba rezervace s dostatečným předstihem. Nechte si tu určitě udělat thajskou masáž, ať už thajskou olejovou, klasickou thajskou nebo masáž hlavy či nohou.

Pokud se v Bangkoku zdržíte déle, můžete navštívit i nedaleké dřívější hlavní město Siamské říše Ayutthaya s nádhernými historickými chrámy, které je zapsané na seznamu UNESCO.

Na severu Thajska se nachází Chiang Mai, známé svými nádhernými chrámy, jako je Wat Phra That Doi Suthep, a krásným okolím ideálním pro procházky a exkurze mezi horské kmeny.

Město je proslulé také velkými trhy a kulinářskými kurzy, kde se naučíte připravovat některé z tradičních jídel thajské kuchyně - třeba zelené, žluté či červené thajské kari, tradiční nudlový pad thai nebo pálivý salát z manga. Možná vás naláká i zápas v tradičním thajském boxu muay thai.

Pláže jako žádné jiné

Toužíte-li po okouzlujících písečných plážích, průzračném moři a případně i šnorchlování nebo potápění, je čas vydat se na jih. Phuket, největší thajský ostrov, nabízí pestrý noční život i krásné pláže.

Krabi potěší milovníky přírody přístupem k nádherným vápencovým útesům a možnostmi pro horolezectví. Z Krabi je to jen kousek na malebný maličký ostrov Koh Lanta s krásným národním parkem. Ostrov Phi Phi je zase známý svou malebnou scenérií a čistými vodami ideálními na šnorchlování. Jeho proslulou pláž Maya možná znáte také z filmu Pláž s Leonardem DiCapriem.

Na jihovýchodní straně země pak ostrov Koh Samui a Koh Chang nabízí klidnější atmosféru s dlouhými plážemi. Koh Phangan je známý proslulou Full Moon taneční party, která se koná o každém úplňku.

Praktické informace o Thajsku

  • V Thajsku se mluví thajsky a píše thajským písmem. Ve většině oblastí se ale domluvíte bez problému anglicky, a to i jednoduchou angličtinou.
  • Hlavní náboženství v Thajsku je buddhismus, ale žije zde i početná musimská menšina, především na jihu země.
  • Chcete-li spočítat časový posun v Thajsku, připočítejte k našemu času plus 5 hodin v létě a plus 6 hodin v zimě.

Thajsko okouzlí každého návštěvníka svou rozmanitostí, bohatou historií, přírodními krásami a fascinující kulturou. Každý kout Thajska nabízí něco jedinečného, ať už hledáte dobrodružství nebo odpočinek, Země úsměvů má co nabídnout snad každému a jistě překoná vaše očekávání.

Doporučované