Hlavní obsah

Tipy na nejlepší termální lázně u sousedů: pro klidný relax i rodinný výlet

Foto: K Waksmundzki, Mapy.cz

Polské termální lázně Gorący Potok.

Příjemně teplá voda bohatá na minerální látky, saunový svět, solné jeskyně – ideální místo pro odpočinek. Ale i spousta tobogánů a atrakcí pro děti. V termálních lázních u našich sousedů najdete obojí. Které se vyplatí navštívit?

Článek

Ať už plánujete vyrazit do termálních lázní sami, ve dvojici nebo s rodinou, můžete si být jisti, že s naším výběrem nešlápnete vedle.

Vybrali jsme pro vás ty, které vynikají nejen krásným prostředím a vynikajícími službami, ale také výtečnou gastronomií a špičkovým ubytováním. A nemusíte jezdit daleko. Termální „perly“ najdete třeba i hodinu od českých hranic - na Slovensku, v Polsku, Rakousku a Německu.

Největší předností všech těchto lázní je jejich celoroční využití vnitřních i venkovních bazénů. Termály jsou tak ideální jak v parném létě, tak v zimním období. Pojďte se podívat na ty nejzajímavější.

Termální lázně v Polsku

Termální lázně v Polsku nejsou mezi Čechy tak rozšířené a málokoho napadne vyrazit za odpočinkem zrovna tam. Je to ale škoda a zároveň velká příležitost zažít koupání v termální vodě bez davu turistů. Navíc polské termály pro Čechy nepředstavují jazykovou bariéru jako například v Maďarsku a jsou i cenově dostupnější, aniž by to bylo znát na kvalitě, čistotě nebo službách.

Termální lázně Bukowina

Foto: Adriana Dlouhá, Mapy.cz

Termální lázně Bukowina na polské straně Vysokých Tater.

Termální lázně Bukowina najdete v oblíbené turistické oblasti polských Tater necelých 15 km od města Zakopané. Umístění lázní Bukowina je v překrásné přírodě v údolí hor a nekonečných lesů, které pohladí duši. Pokud jste po horské túře, nebo jste zvolili jiný sportovní zážitek, lázně Bukowina jsou přesně to, co byste si po náročném dni měli dopřát.

V těchto lázních budete obklopeni léčivou termální vodou z 2,4 kilometru hlubokého vrtu. Voda je bohatá na minerály, jako je vápník, hořčík a železo, což pomáhá při léčbě revmatických potíží a problémech s klouby. Teplota vody je opravdu příjemná od 30 do 38 stupňů.

Využít můžete vnitřní i venkovní bazény včetně vodních atrakcí a tobogánů. Samozřejmostí jsou moderní sauny, wellness a lázeňské služby s procedurami.

  • Otevírací doba: Lázně Bukowina jsou otevřeny celoročně, denně 9:00–22:00 hodin.
  • Ceník: Za rodinné vstupné 2+2 na 4 hodiny zaplatíte 1400 Kč. Podívejte se na přehledný aktuální ceník lázeňských balíčků a vstupného v lázních Bukowina.

Termální lázně Uniejów

Termální lázně Uniejów se nacházejí přímo u stejnojmenného lázeňského města v centrálním Polsku asi 50 kilometrů západně od Lodže. Hledáte-li inspiraci na prodloužený víkend, město Uniejów má rozhodně co nabídnout. V okolí najdete spoustu cyklostezek, jezírek a rozlehlé lužní lesy kolem zámeckého parku a hradu. Za návštěvu stojí i místní Zoo Safari.

Lázně Uniejów využívají vodu z vrtu hlubokého přes dva kilometry a o teplotě 68 stupňů, je bohatá převážně na síru, radon, fluor, železo, jód a chloridy mědi. Lázně jsou pro vás ideální, pokud máte problémy s bolestmi kloubů, revma, diskopatie a problémy po operacích pohybového aparátu. Léčivá voda je přímo zázračná na kožní či respirační onemocnění.

Tyto polské lázně nabízejí vyžití pro celou rodinu od nejmenších až po seniory. Čekají vás vnitřní i rozlehlé venkovní bazény. Vnitřní prostory jsou vyplněny převážně atrakcemi pro děti, vířivým a hydromasážním bazénem včetně solného a lázeňského bazénu a solánkovou relaxační zónou. Venkovní prostory nabízejí relaxační bazény i další s atrakcemi pro děti, tobogány a dlouhou plaveckou dráhu. Nechybí ani bohatý saunový svět včetně masáží.

  • Otevírací doba: Lázně jsou otevřeny každý den 9:00–22:00 hodin.
  • Ceník: Dospělí zaplatí za dvě hodiny v lázních 336 Kč. Pro informace o ceně vstupného zkontrolujte aktuální ceník lázní Uniejów.

Termální lázně Gorący Potok

Foto: K Waksmundzki, Mapy.cz

V termálních lázních Gorący Potok si můžete odpočinout v klidné relaxační zóně.

Nejkrásnější polské termální lázně leží pouze 20 minut od turisticky oblíbeného města Zakopané pod polskými Tatrami. Lázně jsou postaveny tak, aby co nejvíce splynuly s přírodou a daly odpočinout vašemu tělu i mysli nejen po náročných výšlapech.

V lázních najdete imitace řeky, vodopádů a fontán. Zdejší termální voda je bohatá na síru, železo, mangan, měď, hořčík, sodík a draslík, což je ideální pro léčbu obezity, kožních nemocí, vypadávání vlasů, kardiovaskulárních problémů, stresu a nervových obtíží. Složení vody pomáhá i při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě a podpoře hormonální rovnováhy.

Termální lázně Gorący Potok jsou ideálním místem pro rodiny s dětmi, které ocení bohaté vodní atrakce včetně hradu, tobogánů, skluzavek, opičí dráhy a nafukovacího ráje. Rodiče si užijí čas pro sebe a odpočinek ve vířivce nebo ve stylových barech a restauracích. Samozřejmostí je saunový svět včetně masáží a wellness procedur. Teplota vody je od 28 do 40 stupňů.

Termální lázně na Slovensku

Termální lázně na Slovensku jsou oblíbenou volbou díky příznivým cenám a bohaté nabídce služeb. Nejlepší slovenské termály lákají nejen na dokonalý odpočinek, ale také na lokální kuchyni a nádhernou přírodu.

Termální lázně Bešeňová

Foto: Radim Pečenka, Mapy.cz

Bešeňová nabízí vnitřní i venkovní bazény s teplou vodou.

Lázně Bešeňová patří k největším termálům na Slovensku. Voda v lázních ležících v podhůří Nízkých Tater dosahuje teploty od 24 až po příjemných 39 stupňů. Její složení je vhodné pro léčbu urologických, kožních a pohybových problémů.

Lázně Bešeňová jsou vhodným výletem pro celou rodinu. Dospělí si užijí klid ve vířivce nebo na příjemné proceduře, zatímco děti se vyřádí na vodních atrakcích. Nechybí ani brouzdaliště pro nejmenší. Pokud se v Bešeňové ubytujete, můžete vyběhnout z pokoje rovnou do bazénů, bez čekání na převlékárny.

Lázně jsou vybaveny pěti saunami s různými bylinkovými směsmi k inhalaci pro uvolnění dýchacích cest. Nechybí ani finská nebo římská sauna včetně několika druhů masáží a kosmetického salonku. V Relax centru si užijete proceduru jako lymfodrenáž, světelnou terapii, rašelinové zábaly nebo slender stoly pro štíhlou linii.

  • Otevírací doba: neděle-čtvrtek: 10:00–20:00 hodin, víkendy a svátky: 10:00–21:00 hodin. Aktuální otevírací doba.
  • Ceník: Dospělí zaplatí za celodenní vstup pondělí–čtvrtek 31 eur, pátek–neděle 33 eur. Pokud si objednáte vstupenky online, vyjdou vás o tři eura levněji. Aktuální ceník.

AquaCity Poprad

AquaCity Poprad je moderní termální komplex, který nabízí relaxaci včetně zábavy pro celou rodinu, navíc s blahodárným účinkem na zdraví. Nachází se na úpatí Vysokých Tater a je známý svými ekologickými technologiemi.

Lázně využívají termální vodu z vrtu hlubokého více než kilometr, jehož teplota dosahuje až 50 stupňů. Termální voda v AquaCity je bohatá na minerály, jako jsou vápník, hořčík a sodík, jež mají blahodárné účinky na klouby, pokožku a dýchací systém.

Děti se můžou těšit na zábavní zónu s vodními atrakcemi plnou skluzavek a venkovních bazénů. Dospělí si užijí čas jen pro sebe v saunovém světě s několika druhy saun, ledovou jeskyní a širokou nabídkou masáží. AquaCity má pro své návštěvníky jedinečný zážitek v podobě večerní světelné show, kdy se osvětlují bazény a vytváří jedinečnou atmosféru v době večerního koupání.

  • Otevírací doba: Aquapark je otevřen úterý–neděle: 10:00–20:00 hodin, pondělí 11:00–20:00 hodin. Ostatní služby jako wellness nebo masážní centra naleznete v aktuální otevírací době.
  • Ceník: Celodenní vstup pro rodinu 2+1 vyjde na 69 eur. Aktuální ceník AquaCity Poprad.

Termální lázně Thermal Corvinus Veľký Meder

Thermal Corvinus Veľký Meder se nachází na jižním Slovensku asi hodinu autem od Bratislavy. Veľký Meder je známý svými léčivými termálními prameny, které dosahují teploty až 38 stupňů.

Voda v těchto lázních je bohatá na minerály, jako jsou hořčík a vápník, které mají blahodárné účinky na pohybový aparát a nervový systém. Díky svému složení pomáhá při léčbě revmatismu, artritidy a dalších svalových a kloubních onemocnění. Areál nabízí 13 vnitřních a venkovních bazénů a je ideálním místem pro relaxaci v létě i v zimě.

Termální lázně jsou přizpůsobeny rodinám s dětmi, pro které jsou připraveny dětské bazény, tobogány a hřiště. Dospělí se mohou těšit na wellness centrum s širokou nabídkou saun a masáží, solárium nebo unikátní bioterapii rybičkami. Kromě toho zde najdete relaxační bazény s masážními tryskami a vířivkami, i perličkový bazén včetně kosmetiky a výborných restaurací.

  • Otevírací doba: Celoročně otevřeno 9:00–20:00 hodin.
  • Ceník: Dospělý zaplatí za celodenní vstup 17 eur. Pokud si objednáte vstupenky online, ušetříte. Všechny procedury se platí navíc.

Termální lázně v Rakousku

Rakousko nejsou jen kilometrové sjezdovky nebo turistika v Alpách. Co takhle si na chvíli odpočinout a přenést své tělo i mysl do vyhřátého bazénu a užít si wellness? Čeká vás zasloužený odpočinek a neskutečné výhledy.

Termální lázně Tauern Spa

Tauern Spa je spojení lyží, turistiky, wellness a nejmodernějších termálních lázní v Rakousku v obci Kaprun v srdci Vysokých Taur. Dejte tělu to, co si zaslouží po náročném dni. V části Panorama Spa vás uchvátí prosklený bazén Skylinepool, sauny s panoramatickým výhledem na Kitzsteinhorn a terasy lákající k naprostému odpočinku. Vstup do Panorama Spa je o ničím nerušeném klidu a povolen až od 15 let. Teplota vody má dokonalých 34 stupňů, což je ideální pro relaxaci i regeneraci.

Lázně jsou rozděleny do několika zón, včetně relaxačních bazénů, saunového světa a wellness procedur, které jsou zaměřeny na uvolnění těla i mysli. Termální voda má blahodárné účinky na svaly, klouby a celkovou pohodu organismu. Pro rodiny s dětmi nabízí Tauern Spa zábavní zónu s tobogány, dětskými bazény a vodními hrami. Dospělí si užijí klid v infinity bazénu s výhledem na alpské vrcholy nebo si dopřejí saunové rituály v prostorném saunovém světě.

  • Otevírací doba: Celoročně 9:00–21:00 hodin.
  • Ceník: Celodenní vstup pro dospělého stojí 39 eur. Aktuální informace o cenách a wellness balíčcích.

Termální lázně Therme Laa

Foto: Therma Laal, SZ

V Therme Laa si užijete klidný odpočinek.

Wellness resort s termálními prameny v oblasti Weinviertel v Dolním Rakousku nabízí vše, co si představíte pod dokonalým odpočinkem. Termální bazény pro rodiny s malými dětmi jsou odděleny od ruchu ostatních bazénů. Pro starší děti jsou připraveny animační programy, a pro ničím nerušený odpočinek s vlastním lehátkem jsou zde Silent Spa, kam je vstup povolen od 16 let.

Termální lázně Therme Laa nabízí saunový svět včetně textilní sauny, která je první svého druhu v Rakousku. Zrelaxujte se ve wellness, na masáži nebo se rozmazlete a dopřejte si kosmetické ošetření. V lázních využijete vnitřní i venkovní bazény o příjemné teplotě, včetně slaného bazénu, který vás bude přirozeně nadnášet jako u moře.

Hledáte termální lázně s ubytováním? V Therme Laa je hotel s excelentním kulinářským zážitkem v podobě sezónní a regionální kuchyně připravené na jakékoli diety a stravovací omezení.

Termální lázně Therme Wien

Termální lázně Therme Wien se nacházejí přímo uprostřed Vídně. Jsou známé svými sirnými prameny, které poslouží k léčivé koupeli pohybového aparátu, oběhové soustavy nebo kožních problémů. Vodu v těchto lázních můžete mimo bazény i pít. Čeká na vás 26 bazénů a 24 moderních saun. Lázně jsou naprojektovány do čtyř „kamenů“ – kámen fitness, kámen klidu, kámen sauna a kámen krásy.

Therme Wien jsou vhodné jak pro páry, tak pro rodiny s dětmi. Pro děti jsou nachystány animační programy a spousta vodních atrakcí včetně divoké řeky, skluzavek, tobogánů, kina nebo loutkového divadla. Rodiče si užijí zasloužený odpočinek, aniž by se děti nudily.

V Therme Wien můžete navštívit léčebné procedury, rehabilitaci, ergoterapii nebo hydroterapii. Po příjemné koupeli láká návštěvníky lázeňský park se svými okrasnými zahradami jako skvělé zakončení dne.

Termální lázně v Německu

Termální lázně v Německu představují ideální kombinaci špičkových wellness služeb, léčivých pramenů a nádherné přírody. Německo je známé svou dlouhou lázeňskou tradicí a moderními lázeňskými komplexy, které nabízejí nejen regeneraci těla, ale i klid pro duši. Ať už hledáte odpočinek v luxusních wellness centrech, léčivé procedury nebo relaxaci v termálních bazénech s výhledem na malebné krajiny, německé lázně splní vše, co od nich čekáte.

Therme Erding

Foto: Wikimedia, Therme Erding

Lázně Erding získaly ocenění nejlepších termálních lázní v Německu.

Největší termální lázně v Evropě Therme Erding se nacházejí kousek od Mnichova a nabízejí vše, co si milovníci relaxace mohou přát – od obrovských bazénů po adrenalinové skluzavky. Voda z vrtů o hloubce přes dva kilometry má teplotu 63 stupňů a blahodárně působí na pohybový aparát, kožní nemoci i poúrazové stavy.

Nejmenší návštěvníci se vyřádí na vodních atrakcích a dospělí si odpočinou v saunovém světě Sauna Paradise připomínajícím cestu kolem světa. Najdete zde římské lázně, vesmírnou oblohu ve Stonehenge nebo maurský chrám odpočinku. Dopřejte si koupel s minerály jako v Mrtvém moři ve Vital-Oase nebo navštivte příjemné procedury v Royal Day Spa. Samozřejmostí jsou výborné restaurace a vodní bary.

Termální lázně Bad Füssing

Foto: Copyright from Kur- & GuestService Bad Füssing

Lázně v městečku Bad Füssing jsou obklopeny krásnými parky.

Termální lázně Bad Füssing jsou největším termálním komplexem v Evropě a patří mezi nejnavštěvovanější lázeňská města v Německu. Jsou známé sirnými prameny pro léčbu pohybového aparátu a kožních potíží. Komplex obsahuje přes 80 termálních bazénů a je rozdělen do tří areálů. V každém areálu najdete bohatý saunový svět a lázeňské procedury včetně rozlehlé louky s lehátky, na kterých se můžete v létě opalovat.

Lázně jsou zasazeny do klidného prostředí s krásnými parky a zahradami, což z nich dělá místo, kde si vychutnáte harmonii a odpočinek na nejvyšší úrovni. Kromě léčebných účinků termálních pramenů lázně disponují i širokou škálou wellness a relaxačních služeb. Návštěvníci mohou využít saunový svět, relaxační masáže nebo moderní fitness programy, které pomáhají obnovit tělesnou a duševní pohodu. Oblíbené jsou také procedury zaměřené na prevenci a zlepšení celkového zdraví.

Termální lázně Caracalla Therme, Baden-Baden

Termální lázně Caracalla lze nazvat lázněmi pro náročné. Lázně se nacházejí v oblasti Černého lesa, jehož okolí pohladí po duši, v historickém německém městě Baden-Baden. Architektura lázní byla laděna v duchu starořímské kultury připomínající antický chrám. Celý komplex působí luxusně a odjíždět budete zrelaxovaní jako ještě nikdy.

Termální lázně Caracalla mají rozlohu 5000 metrů čtverečních. Obklopeni budete léčivou vodou o teplotě od 18 do 38 stupňů, která je ideální pro zmírnění revmatismu, kožních problémů a snížení stresu. V lázních si odpočinou jak děti, tak dospělí. Čekají na vás nejen termální léčivé bazény, ale také rozlehlý saunový svět, skluzavky, tobogány, vířivky, čistě relaxační zóny i vodopády. Celý resort je vyhlášený pro svou luxusní kuchyni a nádherné okolí.

  • Otevírací doba: Celoročně 8:00–22:00 hodin.
  • Ceník: Celodenní vstupenka pro dospělého je 31 eur. Aktuální ceník.
Související témata:
Termály

Doporučované