Hlavní obsah

Do Tachova za sportem i turistikou: Neobjevený region návštěvníky překvapí

Foto: Shutterstock.com

Historické tachovské náměstí aktuálně prochází rekonstrukcí. Ilustrační foto.

Půvabné západočeské městečko turisté stále ještě neobjevili. Opomíjené je ale neprávem, své si tu najdou milovníci historie, kultury i ti, kteří preferují aktivní odpočinek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tachov, historické centrum sevřené ve středověkých hradbách i přírodní bohatství Českého lesa, je skvělým tipem na výlet nejen pro ty, kteří už mají dost přeplněných turistických destinací. Vydejte se sem na víkend a objevte kouzlo zapomenutého příhraničního regionu.

Víkendové akce v Tachově

V sobotu 14. září 2024 se v Tachově konají tradiční Dny evropského kulturního dědictví, v rámci nichž je možné navštívit běžně nepřístupné památky. Ve stejném termínu probíhá v areálu tachovských sportovišť také Česko-bavorský sousedský food festival. Vzhledem k relativně příznivé předpovědi počasí pro Tachovsko se organizátoři rozhodli akci nerušit. Více informací najdete na facebookových stránkách události.

Do Tachova za sportem

Na poměry nevelkého okresního města disponuje Tachov rozlehlým areálem dobře vybavených sportovišť. Návštěvníci nejčastěji využívají plavecký bazén s moderním venkovním koupalištěm nebo zimní stadion s možností veřejného bruslení. Na své si tu ale přijde téměř každý – k dispozici jsou zde tenisové kurty, skatepark, střelnice nebo zázemí pro cyklisty. A v případě příznivých podmínek je v zimě v provozu i lyžařský vlek.

Tachovem prochází hned několik cyklostezek různé náročnosti, jež jsou vhodné pro horská i treková kola. Provedou vás nedotčenou přírodou Českého lesa, zavedou k zajímavým turistickým cílům v okolí a objevit díky nim můžete i sousední Bavorsko. Jedna z nejoblíbenějších tras míří například do německého Silberhütte. Nedaleko Tachova prochází také Iron Curtain Trail, cyklostezka kopírující linii bývalé železné opony, po níž mohou cyklističtí nadšenci projet Evropu od severu až k jihu.

Tachovská sportoviště jsou mimo jiné druhým domovem Davida Kratochvíla, trojnásobného medailisty z letošní paralympiády:

Jízdárna Světce

Unikátní stavba byla zachráněna doslova za pět minut dvanáct. Druhá největší jízdárna v Evropě (hned po té vídeňské) slouží po nedávno dokončené rekonstrukci především ke kulturním účelům. Nenechte si ujít prohlídku s místním kastelánem Pavlem Voltrem. Originálním a zábavným způsobem vás při ní seznámí nejen s historií a zajímavostmi, ale právě i s poutavým příběhem záchrany této nevšední památky, která už se zdála být odsouzena k zániku.

Vedle rekonstruované jízdárny si na Světeckém vrchu můžete prohlédnout trosky bývalého zámku i původní klášterní areál, který dnes slouží jako sídlo střední školy. Z Tachova sem údolím řeky Mže vede takzvaná Knížecí alej, dlouhá zhruba dva a půl kilometru. Cestou zpátky se pak můžete vydat přes vrch Vysoká a navštívit další z turisticky atraktivních míst: tachovskou rozhlednu.

+6

Tachovský zámek a hradby

Milovníci historie by neměli vynechat ani dominantu města – klasicistní zámek s expozicí věnovanou historii města i rodu Windischgrätzů, kteří zdejší panství po několik staletí vlastnili. Pokračovat odsud můžete podél středověkých hradeb, které patří k nejzachovalejším v Čechách – z původních 26 bašt se jich do dnešních dnů dochovalo 21.

Pokud projdete půvabnou příhradební uličkou, ocitnete se jen pár kroků od dalšího ze symbolů historického dědictví města: gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie. Ten sice není veřejnosti běžně přístupný, nakouknout dovnitř ale můžete během bohoslužeb nebo speciálních příležitostí, jako jsou Dny evropského dědictví.

V blízkém sousedství pak leží ještě drobný kostelík svatého Václava, který patří k nejstarším stavbám ve městě. Od něj se vám otevře výhled na poslední z významných církevních památek: rozlehlý františkánský klášter s impozantní stavbou barokního kostela svaté Máří Magdalény. V areálu sídlí regionální muzeum, za návštěvu stojí i volně přístupná zahrada s dětským hřištěm.

Z historie Tachova

  • Tachov patří mezi nejstarší sídla západních Čech. Vznikl na místě slovanského hradiště při Norimberské stezce, v pramenech je poprvé zmíněn již v roce 1115.
  • Město bylo strategicky důležité díky své poloze u hranic. Během vlády Přemysla Otakara II. zde vznikl kamenný hrad a bylo založeno královské město.
  • Značného rozvoje se město dočkalo za vlády Karla IV., do této doby se datuje například vznik kostela Nanebevzetí Panny Marie.
  • Tachov hrál významnou roli ve středověkých vojenských konfliktech, zejména v husitských válkách, a postupně prošel rukama několika šlechtických rodů.
  • V 17. století utrpělo město těžké škody během třicetileté války. Následovalo období rekatolizace a germanizace.
  • Po druhé světové válce došlo k odsunu původních německých obyvatel a následnému dosídlení.

Kam na výlet v okolí

  • Vodní nádrž Lučina je ideálním cílem pro podzimní procházku, působivé scenerie ale nabízí v každém ročním období. Nedotčená příroda i blahodárné klima lákají nejen sportovce, vyrazit sem můžete třeba na piknik.
  • Zřícenina hradu Přimda se tyčí na kamenném ostrohu nad stejnojmenným městečkem. Populární kuriozitou je dochovaný kamenný prevét, tedy historická toaleta, údajně nejstarší v České republice.
  • Mariánské Lázně jsou s bohatým turistickým zázemím skvělým tipem nejen pro rodiny s dětmi. Ochutnejte některý z místních pramenů, navštivte slavnou kolonádu nebo si prohlédněte miniatury nejvýznamnějších českých památek v parku Boheminium.
  • Hornické město Stříbro okouzlí návštěvníky nejen půvabným panorámatem, ale také řadou zajímavých památek.

Doporučované