Hlavní obsah

Proč bychom se báli mezi skály? 8 nejkrásnějších skalních měst v Česku

Foto: Daniel Severa, Seznam Zprávy

Jeden se známých skalních útvarů v Adršpašských skalách - Starostová a Starosta.

Česká republika je známá svými přírodními krásami, mezi nimiž dominují skalní města. Tyto unikátní geologické útvary a seskupení, které vznikaly tisíce let erozí, jsou oblíbeným cílem turistů, milovníků přírody i mnoha horolezců.

Článek

Klikaté stezky mezi impozantními pískovcovými věžemi, pohádkové výhledy do okolní krajiny, tajuplné soutěsky, jeskyně a hluboké kaňony. Skalní města nabízejí návštěvníkům jedinečné zážitky. V České republice najdete řadu těchto fascinujících míst, která jsou pro svoji jedinečnou přírodní hodnotu často chráněna jako národní přírodní rezervace.

Seznam Zprávy připravily výběr osmi nejzajímavějších skalních měst na území Česka. Některým dominují vysoké pískovcové věže, jinde jsou to spíše hluboké skalní soutěsky nebo labyrinty. Dechberoucí scenérie a jedinečné přírodní útvary, které nemají v Evropě obdoby, přilákaly i nejednoho filmaře.

1. Adršpašsko-teplické skály

Foto: Cestoucom, Mapy.cz

Jeden z mnoha pískovcových útvarů v Adršpašsko-teplických skalách.

Přírodní živly jako mráz, voda, vítr a slunce zformovaly překrásné pískovcové útvary v této oblasti. Místo s kouzelnými výhledy a skalními labyrinty je největším skalním městem ve střední Evropě. K městu Teplice nad Metují, kde se skalní město nachází, se sjíždějí každý rok lidé z celého světa.

První turisté se tu začali objevovat na začátku 18. století. S místem je také spojen i slavný německý básník Johann Wolfgang Goethe, který si skalní město po jeho návštěvě zamiloval. Až požár v roce 1824 odhalil jeho krásy s rozlohou přes 17 kilometrů čtverečních, začaly vznikat první trasy a lidé objevovali a pojmenovávali místní skaliska.

Rozsáhlá oblast je rozdělena na Adršpašské a Teplické skály, které od sebe dělí hluboká Vlčí rokle. Vysoké samostatně stojící kamenné věže jsou charakteristické pro ty Adršpašské, na druhé straně Teplické skály jsou tvořeny ze skalních stěn. Národní přírodní rezervací byly Adršpašsko-teplické skály vyhlášeny v roce 1933.

Otevírací doba, parkování a vstupenky

Adršpašské skály

  • Otevírací doba: Celoročně od 8 do 18 hodin.
  • Parkování: Za osobní automobil zaplatíte v hlavní sezóně 150 Kč/den on-line, na místě 200 Kč/den. Tato cena platí od 7 do 21 hodin, v jiný čas si připlatíte 100 Kč/hod.
  • Cena vstupu: V hlavní sezóně zaplatí dospělý 180 Kč, děti/studenti/senioři 150 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) vyjde na 530 Kč. Za psa zaplatíte 50 Kč.

Je doporučeno zakoupit vstupenky i parkování předem on-line na webu. Počet vstupenek na den je regulován a zvláště v letní sezóně se bez včasné rezervace dovnitř nemusíte dostat.

Teplické skály

  • Otevírací doba: Od dubna do října od 8 do 18 hodin.
  • Parkování: Za osobní automobil zaplatíte 150 Kč.
  • Cena vstupu: Dospělí 130 Kč on-line a na místě 150 Kč, děti/studenti/senioři 90 Kč a na místě 100 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2-3 děti) vyjde na 380 Kč on-line a 400 Kč na místě. Za psa zaplatíte 50 Kč.

Vstupenky zakoupíte on-line na webu.

2. Prachovské skály

Foto: Vendula Koroušová, Mapy.cz

Přírodní rezervace Prachovské skály v Českém ráji.

Jedno z nejhezčích a nejznámějších míst Českého ráje, to jsou Prachovské skály. Toto skalní město lze najít na jižním okraji této chráněné krajinné oblasti, nedaleko Jičína. Vyrazit můžete za romantikou i historií, která je zde bohatá a sahá až do pravěku.

Už od této doby poskytovalo skalní město lidem ochranu a přístřeší. Ve 12. století na jednom z vrcholů vyrostl hrad Veliš, Prachovské skály se staly součástí Velišského panství a začaly vznikat první osady.

Během následujících stovek let se na zdejším panství vystřídala řada majitelů, ať už to byli Vartemberkové, Valdštejnové nebo Šlikové, kteří tu od roku 2000 začali provozovat služby spojené s cestovním ruchem. Od roku 1933 jsou Prachovské skály chráněny jako národní přírodní rezervace.

Otevírací doba, parkování a vstupenky

  • Otevírací doba: Každý den od 9 do 17 hodin.
  • Parkování: Za osobní automobil zaplatíte 100 Kč.
  • Cena vstupu: Základní vstupné stojí v hlavní sezóně pro dospělé 120 Kč, děti/studenti/senioři zaplatí 80 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) vyjde na 330 Kč. Poplatek za psa je 30 Kč.

Více informací a vstupné on-line zakoupíte na webu.

3. Tiské stěny

Foto: Irenajs, Mapy.cz

Pískovcové útvary v Tiských stěnách.

Ať už je člověk horolezec nebo turista, na své si přijde v chráněné krajinné oblasti Labské pískovce na okraji obce Tisá. Na pískovcové útvary dosahující výšky až 70 metrů, věže, stěny, rokle, soutěsky, převisy, jeskyně a skalní hřiby se turisté jezdí dívat už od 19. století. Kouzelné prostředí skal přilákalo nejednoho filmaře, natáčel se tu například světoznámý film Letopisy Narnie.

Tiské stěny se dělí na dvě části, kterými vedou prohlídkové trasy - Malé tiské stěnyVelké tiské stěny. Obě trasy spojuje naučná stezka, na které je sedm informativních zastávek. V Malých stěnách narazíte na devatenáct skalních útvarů a v těch Velkých jich je dokonce 56.

Otevírací doba, parkování a vstupenky

  • Otevírací doba: Otevřeno celoročně.
  • Parkování: V obci Tisá v blízkosti kostela a u Turistické chaty.
  • Cena vstupu: Dospělí zaplatí 50 Kč, dítě do 15 let 25 Kč.

Více informací na webu Tiských stěn.

4. Skalní město Bludiště na Kokořínsku

Foto: Miroslav Legutko, Mapy.cz

Některé části bludiště mohou být náročné.

Skalní labyrint severozápadně od Mělníku na Kokořínsku tvoří rozpukaný pískovec. Nachází se na naučné Cinibulkově stezce u města Mšeno, které je považováno za vstupní bránu do chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Cesta dlouhá zhruba devět kilometrů vás postupně provede dutinami ve skalách s úzkými průlezy, lesem, uměle vytvořenou jeskyní a v půlce trasy se ocitnete na vyhlídce, ze které je vidět na Uhelný vrch nebo Vrátenskou horu.

Následné Bludiště plné skalních soutěsek a komínů v kvádrových pískovcích dýchne pohádkovou atmosférou na návštěvníky v jakémkoliv ročním období. K Bludišti se dá dostat i z druhé strany, od silnice spojující Mšeno a osadu Ráj, tedy tou méně náročnou cestou.

5. Sloupské skalní město

Nad obcí Sloup v Čechách nedaleko Nového Brodu se tyčí skalní město, které tvoří desítky pískovcových věží hojně vyhledávaných horolezci, jeskyně a vyhlídky s krásným výhledem na okolí. Narazíte tu na věže a skály různých tvarů, některé mají názvy jako Medvěd, Vana či Socha Svobody.

Skalní město je přístupné z obce po zeleně značeném Sloupském vyhlídkovém okruhu. Ten má délku čtyři kilometry a provede turisty tím nejzajímavějším, co obce nabízí - skalní vyhlídky, rozhlednu, s mírnou odbočkou i hrad Sloup nebo Samuelovu jeskyni. Nedaleko narazíte na známý Modlivý důl, tedy kapli vytesanou do skály.

6. Pulčínské skály

Foto: Petr Belica, Mapy.cz

Většina skalisek je schovaná za lesním porostem.

Největší pískovcové skalní město na Moravě lze najít na okraji valašských Javorníků. Jižně od Vsetína nedaleko obce Pulčín jsou na jihovýchodním úpatí kopce Hradisko roztroušené balvany o výšce 20 metrů a délce až 250 metrů. Ty dohromady tvoří spletitou síť chodeb, kaňonů a puklin. Ve středověku se na zdejším vrcholu skal tyčil hrad Pulčiny, který dnes připomínají jen schody ve skále.

Místo lze navštívit během celého roku, každé roční období tu zanechá jedinečný rukopis. Například v zimě se tu objevují krásné zbarvené zamrzlé ledopády. Národní přírodní rezervací byly Pulčínské skály vyhlášeny v roce 1989. Navštívili je například významný český malíř Mikoláš Aleš nebo básník Svatopluk Čech, který zpracoval pověst o jedné z místních skal do povídky Hovor listí.

7. Hruboskalské skalní město

Foto: Jitka Brumliš, Mapy.cz

Několik ze stovek impozantních věží Hruboskalského skalního města.

Hruboskalsko, které je nedaleko Turnova, patří mezi nejnavštěvovanější oblasti Českého ráje a nachází se v něm i Hruboskalské skalní město. Jsou tu stovky skalních masivů a pískovcových věží vysokých několik desítek metrů, strmé kaňony, rokle, soutěsky a nádherné vyhlídky vybudované na skalních masivech. Místo láká především horolezce, pro které je město jako stvořeno, ale i ostatní turisty.

Ve skalním městě se natáčel například dnes už kultovní český film Jak dostat tatínka do polepšovny, kde filmové postavy lezly na Dračí zub. Hruboskalsko bylo přírodní rezervací vyhlášeno v roce 1998. Nedaleko skalního města se nachází například známé památky hrad Valdštejn a zámek Hrubá Skála.

8. Jetřichovické stěny

Foto: Jaroslav Kovač, Mapy.cz

Naučná stezka Jetřichovické stěny.

V západní části Českého Švýcarska u obce Jetřichovice se nachází oblast s pískovcovými skalními městy, stěnami i samostatnými věžemi. Je tu několik známých vyhlídek nesoucích jména po členech šlechtického rodu Kinských. Jedná se o Mariinu skálu, Vilemíninu stěnu nebo Rudolfům kámen, ze kterých se otevře krásný výhled do širokého okolí. Oblast je považována za jednu z nejkrásnějších v Česku a patří mezi nejnavštěvovanější místa u nás, i když v roce 2022 ji postihl rozsáhlý požár.

Místem vede naučná stezka z Jetřichovic do Vysoké Lípy a není to okružní trasa, proto lze začít a případně opět skončit v jednom z těchto měst. Její délka je okolo devíti kilometrů a z části vede po červeně značené stezce, která je ovšem náročná a nepříliš vhodná pro méně zdatné pěší turisty. V okolí se nachází také pozůstatky skalních hradů Šaunštejn či Falkenštejn

Chybí ve výběru nějaké vaše oblíbené skalní město? Napište o něm do komentářů a dejte o něm vědět ostatním.

Související témata:
Skalní města
Adršpašsko-teplické skály
Prachovské skály
Přírodní rezervace
Skalní labyrint
Skalní města
Tiské stěny

Doporučované