Hlavní obsah

Pula: Objevte nejpopulárnější letovisko chorvatské Istrie

Foto: Shutterstock.com

Římský amfiteátr patří k nejnavštěvovanějším památkám v Pule.

Průzračné moře, půvabné pláže, noční život, ale i atrakce pro rodiny s dětmi, přírodní krásy na dosah nebo fascinující pozůstatky bouřlivé historie. To vše nabízí Pula, jedno z nejoblíbenějších letovisek chorvatské Istrie.

Článek

Ne nadarmo bývá Pula nazývána perlou Istrie. Je nejen kulturním, turistickým a historickým centrem celé oblasti, ale také významným přístavem a dopravním uzlem. Většina návštěvníků sem míří za koupáním nebo antickými památkami. Pokud tu však strávíte alespoň pár dní, v malebných uličkách i okolí města toho můžete objevit daleko více.

Antické dědictví: Pula Arena a další římské památky

Jedním z nejvýznamnějších symbolů města je bezesporu Pula Arena, jeden z šesti nejzachovalejších římských amfiteátrů na světě. Gigantická stavba z prvního století našeho letopočtu byla schopna pojmout až 23 000 diváků a původně sloužila ke gladiátorským zápasům. Dnes se v aréně pořádají různé kulturní akce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ koncertoval tu Pavarotti či Bocelli, ale i Foo Fighters nebo Manu Chao​. Chcete-li si arénu prohlédnout i uvnitř, doporučujeme si přivstat, přes den se u vstupu tvoří fronty.

Další významnou římskou památkou je Augustův chrám, který se nachází na náměstí Forum v historickém srdci Puly. Stavba, zasvěcená původně prvnímu římskému císaři Augustovi, za jehož života vznikla, zaujme 14 metrů vysokými korintskými sloupy​. Patří k nejlépe zachovaným římským památkám mimo Itálii a slouží jako lapidárium římského sochařství.

Mezi další římské památky patří Vítězný oblouk Sergiovců, Herakleova brána, Dvojitá bránaMalé římské divadlo, které doplňují jedinečnou mozaiku antického dědictví města. Drobnou, ale vzácnou památkou je také podlahová mozaika, objevená v šedesátých letech na dvorku jednoho z obytných domů. Zachycuje výjev z řecké mytologie, je volně přístupná a z ulice Sergijevaca vás k ní dovedou ukazatele.

Foto: pixabay.com

Vítězný oblouk Sergiovců je jedním z posledních pozůstatků římského opevnění.

Z historie Puly

  • Založení města je spojováno s bájnými Argonauty. Kolchiďané prý ve snaze získat zlaté rouno pronásledovali Iásona a Médeu až k istrijským břehům. Když neuspěli, založili zde osadu Polai –⁠⁠⁠ název lze volně přeložit jako „Město uprchlíků”. Jiné prameny pojí vznik osady s vraždou královského dědice Apsyrta. Poddaní podle nich město vybudovali právě proto, aby nebylo místo jeho skonu nikdy zapomenuto. Ať to bylo jakkoli, přítomnost Řeků potvrzují i archeologické nálezy.
  • V roce 177 před Kristem se jižní Istrie zmocnili Římané. Za Augusta zde byla založena kolonie, nazvaná celým názvem Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea. Jméno je v pramenech doloženo již během prvního století před naším letopočtem a i z něj mohl být současný města název odvozen. Právě v této době získala Pula několik staveb typických pro římská města –⁠⁠⁠ slavný amfiteátr, vítězný oblouk, hradby i vodovod.

Další významné památky

  • Archeologické muzeum ukrývá nálezy z celé Istrie. Najdete jej za římskou Dvojitou branou.
  • Pevnost Kaštel postavili kolem roku 1630 Benátčané. Rozkládá se na kopci přímo nad historickým centrem a nabízí úchvatný výhled na celé město. Dnes se v ní nachází Historické muzeum Istrie.
  • Pevnosti z dob Rakouska-Uherska jsou většinou veřejnosti nepřístupné, je tu však několik výjimek. V pevnosti Verudela můžete navštívit mořské akvárium a přístupný je i komplex podzemních chodeb Zerostrasse, který původně sloužil jako kryt.
  • Katedrála Panny Marie je částečně barokizovaná renesanční stavba s bohatě zdobeným interiérem.
  • Františkánský klášter ukrývá sbírku istrijských fresek a také vzácný nález původní římské podlahové mozaiky, nalezené ve zdejší kapli sv. Jana.
  • Kaple Sancta Maria Formosa upomíná na byzantskou kapitolu historie města.

Svítící obři

Neobvyklou turistickou atrakcí je pulská loděnice Uljanik. Od roku 2014 ozáří každý den po setmění zdejší obrovské jeřáby barevná neonová světla. Autorem projektu nazvaného „Lightning giants“ je designér Dean Skyra.

Foto: pixabay.com

Loděnice je v noci speciálně nasvícena.

Přírodní krásy: Kamenjak a Národní park Brijuni

Pula není jen o historii – přírodní krásy v okolí města jsou dalším lákadlem pro návštěvníky. Na jižním cípu Istrie se nachází Kamenjak, chráněná krajinná oblast známá svými úchvatnými skalnatými plážemi, čistou vodou a bohatou flórou a faunou. Kamenjak je ideálním cílem pro ty, kteří si dovolenou rádi zpestří pěší túrou, cyklistikou nebo šnorchlování​m.

Dalším přírodním klenotem je Národní park Brijuni, souostroví, které se nachází jen kousek od pobřeží Puly. V minulosti tu své letní sídlo měl jugoslávský prezident Tito. Z celkem 14 ostrovů jsou návštěvníkům přístupné dva. Brijuni jsou známé svou nádhernou krajinou, historickými památkami z dob starověkého Říma i safari parkem, kde mohou návštěvníci vidět exotická zvířata​. Ve vodách kolem ostrovů je také možné pozorovat delfíny.

Mořské akvárium Pula

Akvárium najdete v bývalé pevnosti na poloostrově Verudela. Prohlédnout si tu můžete více než 250 mořských živočichů, od hvězdic až po žraloky. Na některé z nich je možné si ve speciálních nádržích i sáhnout. Ze střechy je krásný výhled na město a k dispozici je tu i občerstvení.

Kam na pláž

V Pule najdeme několik pláží, které se pyšní modrou vlajkou. Ta označuje upravené, čisté a bezpečné pláže s dobrou nabídkou služeb. K nejoblíbenějším patří pláže Ambrela, Brioni a Histria. Podél členitého pobřeží ale najdete i řadu dalších míst ke koupání, případně si můžete půjčit loď a vyrazit na některý z blízkých ostrovů.

Nejnavštěvovanější pláže v Pule a blízkém okolí

  • Oblázková pláž Ambrela nabízí bohaté turistické zázemí. K dispozici je restaurace, sprchy i nafukovací vodní atrakce.
  • Písečná pláž Valkane leží nejblíže k centru Puly –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pouhých dva a půl kilometru.
  • Malá, ale půvabná oblázková pláž Hawaii se skrývá v zátoce Principina. Typické jsou pro ni silné vlny.
  • Převážně skalnatá pláž Brioni leží u stejnojmenného hotelového komplexu. Nafukovací „aquapark”, široká nabídka vodních sportů, restaurace i veškeré další potřebné zázemí přitahují návštěvníky i mimo sezonu a pláž tak patří k nejvytíženějším.
  • Pláž Histria leží na poloostrově Verudela a je převážně oblázková. Díky pozvolnému vstupu do vody je oblíbená nejen mezi rodinami s malými dětmi. Je ale také skvělým místem pro šnorchlování
  • Pláž Valalta je místem, kde si přijdou na své naturisté. Bez oblečení se tu můžete nejen koupat, ale i navštívit místní restauraci.

Sportovní aktivity v Pule

Dovolenou v Pule si můžete zpestřit celou řadou sportovních aktivit. Vedle turistiky, cykloturistiky, potápění a vodních sportů si tu návštěvníci mohou vyzkoušet například i adrenalinové aktivity v Adventure parku nebo si na okruhu zajezdit na motokárách.

Doporučované