Hlavní obsah

Letíte poprvé? Co sbalit, jak se připravit a co očekávat

Foto: Pixabay.com

Pokud letíte poprvé, vyrazte na letiště s předstihem.

aktualizováno •

Cestování letadlem může být vzrušujícím a zároveň stresujícím zážitkem, zejména pokud letíte poprvé. Co si vzít s sebou na palubu, co očekávat během letu a co je potřeba udělat po přistání?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všechno je jednou poprvé a pro mnohé je to i let letadlem. Patříte k nim i vy? Seznam Zprávy sepsaly důležité informace a tipy, které vám pomohou zvládnout váš první let bez zbytečných komplikací.

Před odletem: Co si zabalit s sebou na palubu?

Do letadla si můžete vzít takzvané příruční neboli kabinové zavazadlo – to si pak uložíte přímo na palubě. Kromě něj si můžete sbalit i další, zpravidla větší zavazadlo k odbavení, některé letecké společnosti si však za něj účtují poplatek navíc. Takové zavazadlo odevzdáte na přepážce a vyzvednete si ho až po příletu.

Zavazadla musejí splňovat požadované rozměry (to je zásadní hlavně u kabinových zavazadel) a omezenou hmotnost (to se týká hlavně zavazadel k odbavení). Limity se u každé společnosti liší, informace by však měla být uvedená v letence nebo na webových stránkách daných aerolinek.

Může se stát, že se zavazadlo k odbavení někde zdrží, cestuje omylem na jiné letiště, nebo se dokonce ztratí. Zásadní, cenné a rozbitné věci je proto jistější mít v tom příručním.

Zábava při čekání na letišti: audioknihy k poslechu zdarma

V příručním zavazadle by neměly chybět:

  • Doklady - platný pas nebo občanský průkaz a letenky.
  • Elektronika a nabíječky - mobilní telefon, notebook nebo tablet, včetně nabíječek.
  • Léky a zdravotní potřeby - ty důležité si raději nechejte u sebe.
  • Věci na zpříjemnění letu a čekání - například polštářek na krk, sluchátka, kniha.
  • Praktické věci - hodit se mohou základní hygienické potřeby a náhradní oblečení.
  • Bonbony nebo žvýkačky - doporučují se pro uvolnění tlaku v ušních dutinách hlavně při startu a přistání.

A jak se do letadla obléct? Volte pohodlné oblečení s možností vrstvení. Letadla bývají klimatizovaná a na delších letech vám může být chladno. Na to je dobré myslet i v horkých dnech.

Jaké tekutiny jsou povolené na palubě?

  • Všechny tekutiny, gely a aerosoly musí být umístěny v nádobách o maximálním objemu 100 mililitrů. Tyto nádoby je třeba uložit do průhledného, uzavíratelného plastového sáčku, který nesmí celkově přesáhnout objem jednoho litru.
  • Mezi tekutiny se řadí také pasty, krémy, spreje a kosmetické produkty, jako jsou šampony a sprchové gely. V drogeriích či lékárnách jsou v prodeji i zmenšená balení zmíněných produktů.
  • Výjimky se vztahují na dětskou výživu a léky, které lze přepravovat v množství nezbytném pro dobu letu, avšak doporučuje se mít při sobě lékařské potvrzení nebo recept pro případnou kontrolu. Před cestou je vždy vhodné zjistit si konkrétní pravidla letecké společnosti a letiště, ze kterého odlétáte.

Na letišti: Jak se orientovat?

Letiště může být pro nováčky matoucím místem. Nenechávejte nic na poslední chvíli a informace si zjistěte předem.

Terminály Letiště Václava Havla v Praze

  • Terminál T1 - lety mimo Schengenský prostor
  • Terminál T2 - lety do Schengenského prostoru
  • Terminál T3 - soukromé a vojenské lety

Příjezd na letiště

Přijďte alespoň dvě hodiny před plánovaným odletem, abyste měli dostatek času na odbavení a bezpečnostní kontrolu. Pokud letíte dálkovým letem, například do USA, přijďte radši ještě o hodinu dříve.

Odbavení

Vyhledejte přepážku vaší letecké společnosti nebo samoobslužné kiosky k odbavení, kde předložíte cestovní doklad a dostanete palubní lístek, takzvaný Boarding pass. Informace najdete na tabulích se seznamem odletů, anglicky Departures.

Pokud je u čísla vašeho letu napsáno „check-in“, znamená to, že se již můžete odbavit. Pokud ne, vyčkejte. Na přepážce můžete také odevzdat zavazadla, která si nechcete brát na palubu.

Pozor – některé letecké společnosti vyžadují, aby se cestující sami předem odbavili online, a odbavení na letištní přepážce je za příplatek. A to i v případě, že máte zavazadla. Online odbavení můžete udělat dobrovolně i v jiných případech – možné bývá i vybrat si místo v letadle.

Bezpečnostní kontrola

Máte-li palubní vstupenku získanou při odbavení, je čas se vydat do takzvané tranzitní zóny. Jako první zamiřte k bezpečnostní kontrole. Zde budete muset projít skrze detektor kovů a vaše příruční zavazadlo bude zkontrolováno pomocí rentgenu.

Předem si připravte tekutiny v maximálním objemu 100 ml v průhledném sáčku – vyjměte je ze zavazadla. Do připravených boxů odložte i kovové předměty, jako jsou hodinky a pásky, a také veškerou elektroniku. Sundejte si svrchní části oděvu, jako jsou bundy nebo mikiny, pracovníci vás mohou požádat i o vyzutí obuvi.

Pokud i přesto detektor zapípá, zkontroluje vás pracovník kontroly ještě jednou individuálně. Poté si vezměte své věci a vydejte se k příslušné odletové bráně neboli gatu (čtěte anglicky „gejtu“).

Pasová kontrola

Na Letišti Václava Havla pasovou kontrolou procházejí pouze cestující, kteří odlétají z Terminálu 1, tedy mimo Schengenský prostor. Předložíte pas nebo občanku, pracovníci zkontrolují pomocí kamery vaše biometrické údaje a otisky prstů.

Do jakých zemí lze cestovat bez pasu, jen s občanským průkazem?

Členské státy Evropské unie (EU): Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

Členské státy Schengenského prostoru (mimo EU): Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko.

Další evropské země: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Kosovo, Moldavsko, Severní Makedonie, Srbsko.

Příchod do odletové brány - gatu

Správnou odletovou bránu najdete snadno podle čísla letu na informačních tabulích. Informace o času nástupu do letadla je uvedená na palubní vstupence. Posledním cestujícím je nástup obvykle umožněn půl hodiny před odletem, poté se gate uzavírá a do letadla už se nedostanete.

Jak se zbavit strachu z létání

  • Myslete na to, že pravděpodobnost letecké nehody je zhruba stejně velká, jako že zítra vyhrajete jackpot ve sportce.
  • Vezměte si s sebou něco, co vás zabaví a odvede vaši pozornost – knížku, tablet s oblíbeným filmem nebo třeba společenskou hru.
  • Myslete na to, jaké to bude ve vaší cílové destinaci – představte si sami sebe na pláži nebo třeba v hotelovém baru.
  • Informujte personál, že letíte poprvé a máte strach.
  • Pomoci mohou i dechová cvičení, meditace nebo příjemná relaxační hudba ve sluchátkách.

Na palubě: Co očekávat během letu?

Po úspěšném odbavení a bezpečnostní kontrole vás čeká samotný let.

  • Po nástupu do letadla najděte své sedadlo podle čísla na palubním lístku. Uložte příruční zavazadlo do horní skříňky nebo pod sedadlo před vámi a připoutejte se.
  • Při letu musí být veškerá elektronika offline. Na mobilu proto nastavte režim „letadlo“, nebo ho vypněte.
  • Posádka vám před odletem poskytne bezpečnostní instrukce. Aby je snadno pochopili i ti, kteří nevládnou cizími jazyky, letušky názorně demonstrují, jak používat bezpečnostní pás i záchranné vybavení.
  • Pokud zhasne kontrolka s ikonou pásu, umístěná nad sedadlem, můžete (ale nemusíte) se odpoutat. Když se kontrolka znovu rozsvítí, což se stává před přistáním a někdy při turbulencích, je nutné se opět připoutat.
  • Personál pravidelně prochází uličkou. Pití a jídlo dle typu letu a letenky buď obdržíte zdarma, nebo máte možnost si zakoupit drobné občerstvení.
  • Během letu se můžete setkat s turbulencemi, což je běžný jev připomínající jízdu autem po hrbolech. Zůstaňte sedět s připoutaným bezpečnostním pásem a nebojte se požádat posádku o pomoc nebo o informace.

Tipy pro první let

  • Hydratujte se: Vzduch v letadle je suchý, proto během letu pijte dostatek vody.
  • Vstaňte a protáhněte se: Na delších letech se pravidelně procházejte a protáhněte se, abyste předešli ztuhlosti a riziku trombózy.
  • Nebojte se oslovit posádku: Letuška nebo stevard vám mohou pomoci s čímkoli, co potřebujete. Vždy však respektujte jejich pokyny.

Přílet: Co dělat po přistání?

Po přistání na cílovém letišti zbývá několik kroků, které musíte udělat:

  • Po přistání počkejte, až letadlo úplně zastaví a posádka vás vyzve k opuštění letadla. Ujistěte se, že máte všechny své věci.
  • Pokud letíte mimo Schengenský prostor, budete muset projít celní a pasovou kontrolou. Připravte si pas a případná víza.
  • Po pasové kontrole přejděte k pásům na zavazadla a vyzvedněte si své odbavené zavazadlo.

Doporučované