Hlavní obsah

Za sopkami, dunami i baobaby. Pět tipů, kam vyrazit na podzimní dovolenou

Foto: Unsplash.com / Rita Candeias

Na Azorských ostrovech vás čeká příjemné klima i tradiční portugalská architektura.

Prodloužení léta, úspora nákladů a turistické atrakce jen pro mě. Taková je většinou motivace lidí, kteří vyrážejí na dovolenou až po letní sezoně. Přinášíme vám pět tipů, kde se na podzim ohřát nebo kde zažít výjimečné věci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

1. Azorské ostrovy

Foto: Shutterstock.com

Překrásná vyhlídka na jezera u městečka Sete Cidades na ostrově São Miguel.

Pro návštěvu portugalských ostrovů v Atlantském oceánu snad ani neexistuje nevhodná doba. Azory jsou celoročně krásně sytě zelené a teploty zde přetrvávají velmi příjemné. Na podzim tu opadá hlavní turistická sezona, což znamená méně lidí, nižší ceny letenek i některých služeb.

Souostroví skládající se z devíti obydlených ostrovů je vulkanického původu a nadchne milovníky přírody a turistiky. V moři se tu kvůli nízké teplotě vody nejspíš nevykoupete, zato tu najdete termální prameny, krásná rozlehlá jezera a vodopády. Obdivovat tu můžete také vinice nebo v Evropě naprosto jedinečné ananasové a čajové plantáže.

Praktické informace

  • Letenky: Na ostrov létají do listopadu přímé lety z Prahy. Levnější letenky ale pořídíte s přestupem. Cena v akcích se na podzim pohybuje kolem 5000 korun za zpáteční letenku. Za přímou linku můžete dát i dvojnásobek.
  • Doprava na místě: Mezi ostrovy se lze přepravovat letecky nebo na lodi. Pro dopravu na ostrovech je nejpohodlnější si půjčit auto nebo skútr, na některých ostrovech funguje dobře i autobusová doprava.

Je těžké vybrat si, které ostrovy navštívit. Každý nabízí úžasné zážitky. Na největším ostrově São Miguel se můžete kochat krásnými výhledy na jezera u Sete Cidades nebo navštívit termální lázně ve městě Furnas, na Faialu vás uchvátí sopečná krajina s majákem na mysu Capelinhos a ostrov Pico láká na vinice nebo k výstupu na nejvyšší horu Portugalska Ponta do Pico.

Na co se tu ale vždy musíte připravit, je proměnlivost a nepředvídatelnost počasí. Pláštěnku, větrovka a pevné boty tedy určitě přibalte do kufru. V noci vás tu také může překvapit zvláštní hlasité „mňoukání“, které vydávají buřňáci – poměrně velcí mořští ptáci, kteří se na Azorách hojně vyskytují.

2. Island

Foto: Pixabay.com

Hora Kirkjufell patří k nejfotografovanějším místům na Islandu.

Polární záři už jste sice mohli pozorovat díky slunečním bouřím i v Česku. Pravděpodobnost spatřit ji je však mnohem vyšší na Islandu. Navíc si ji užijete spolu s nádhernou a drsnou krajinu plnou vodopádů, hor nebo termálních pramenů. Aurora Borealis je tu na noční obloze běžně viditelná od září do dubna. S ubývajícím denním světlem je šance vidět tento přírodní úkaz vysoká, zejména na severu ostrova.

Podzimní návštěva Islandu je sice už pro otrlejší cestovatele, přesto se vyplatí. A to zejména díky levnějším letenkám, menší vytíženosti turisty i některým „atrakcím“, které v létě neuvidíte. Kromě polární záře jsou to například ledovcové jeskyně.

Praktické informace

  • Letenky: V podzimních termínech je pořídíte i za ceny pod 4000 korun za zpáteční přímý let z Prahy.
  • Doprava na místě: Nejlepší variantou dopravy na Islandu je vypůjčení auta, které bývá nejdražší položkou této cesty. Dá se tu také pohybovat autobusy, které vám však rozpočet příliš neušetří – i ty jsou tu drahé. Funguje zde i vnitrostátní letecká doprava, kterou můžete využít v případě, že se cesta autem zkomplikuje, například kvůli zavřeným cestám po erupci sopky.

Island i na podzim láká svými přírodními skvosty, jako jsou vodopády Gullfoss nebo Skógafoss. Za návštěvu stojí i pláže s černým pískem jako Reynisfjara, stejně jako ledovcové jezero Jökulsárlón. Gejzíry a termální prameny jsou pak příjemným místem k zahřátí, aniž byste na ně museli čekat frontu jako v hlavní sezoně.

Na podzim se teploty na Islandu pohybují většinou mezi nulou a deseti stupni a počasí je na ostrově velmi proměnlivé. Je tak důležité být připraven na vše, od slunečného počasí až po déšť a sníh. Kvalitní teplé a nepromokavé oblečení a pevné boty jsou nezbytností.

3. Omán

Foto: Shutterstock.com

V poušti Sharqiya poznáte tradiční život beduínů.

Tato arabská destinace je naopak pro všechny, kdo si chtějí užít teplo a trochu exotiky, i když už je léto dávno pryč. Ideálním obdobím k návštěvě Ománu je říjen a listopad, kdy se tu teploty pohybují už „jen“ kolem 30 stupňů a zároveň tu panují téměř výhradně slunečné dny. Jen pro srovnání – v létě se teplota v Ománu může vyšplhat až na 50 stupňů.

Podzimní měsíce znamenají v Ománu začínající hlavní sezonu, a můžete si tu tak užít všechny krásy i nabízené atrakce této země. Vypravte se třeba do dun v poušti Sharqiya, kde můžete obdivovat tradiční život beduínů. Milovníky turistiky nadchne výlet do pohoří Al-Hadžar, zejména na nejvyšší horu Džabal aš-Šám, odkud je strhující výhled do hlubokého údolí Wadi Ghul, kterému se přezdívá arabský Grand Canyon.

Praktické informace

  • Letenky: Přímé lety z Prahy do Ománu nejsou v nabídce, vždy musíte využít alespoň jeden přestup. Nejlevnější letenky na vlastní pěst vás na podzim vyjdou kolem 8000 korun.
  • Doprava na místě: Pokud chcete zemi prozkoumat na vlastní pěst, určitě se vyplatí půjčit si auto. Pohonné hmoty jsou tu velmi levné.
  • Víza: Při turistických cestách do 14 dnů lze získat bezplatné vízum na letišti po příletu. Lze o něj zažádat také předem online prostřednictvím aplikace na webové stránce Ománské královské policie.

Podzim je také skvělou dobou pro návštěvu ománského pobřeží, voda je tu stále příjemně teplá. Oblíbeným cílem je oblast kolem města Salála, kde se nacházejí nádherné pláže a kokosové háje. Pěstují se tu ale i banány a papája.

Komu by nevadilo teplé počasí a vypravil by se do Ománu už v září, tak by měl zamířit hlavně do nejvýchodnějšího cípu Arabského poloostrova do rezervace Ras al-Jinz, která je významným hnízdištěm ohrožených karet obrovských. A v tomto období tu můžete sledovat líhnutí jejich mláďat.

4. Albánie

Foto: unsplash.com

Albánské město Berat je zapsáno na seznamu UNESCO.

Mezi turisty ještě není Albánie tolik známá, přesto je opravdovou perlou Balkánu. Na své si tu přijdou milovníci horských túr, nádherných pláží i kulturních památek. Na podzim tu panují stále mírné teploty, které na pobřeží ještě v říjnu přesáhnou 20 stupňů. V horách počítejte s chladnějšími podmínkami.

Nedotčenou přírodu můžete obdivovat například v národních parcích Theth v oblasti pohoří Prokletije. Najdete tu skryté vodopády, hluboké kaňony a tradiční horské vesnice, v nichž se zastavil čas. Za návštěvu také stojí národní park Llogara na jihu země, který je jedinečnou kombinací velehorského terénu a pobřeží Jónského moře.

Praktické informace

  • Letenky: Nízkonákladové aerolinky létají do Albánie v podzimních měsících opravdu levně. Zpáteční přímá letenky z Prahy vás vyjde asi na 2000 korun. V listopadu bude cena ještě o něco nižší.
  • Doprava na místě: Nejlevnějším způsobem cesty po Albánii jsou autobusy a dodávky, kterým se říká „furgony“. Neexistuje tu ale žádný online vyhledávač spojení, a někdy tak může být toto cestování oříšek. Vlaky na některých trasách jezdí také, ale jsou méně spolehlivé. Další možností je půjčení auta.

Autentický pohled do historie země zakusíte ve městech Gjirokastër a Berat, jejichž centra jsou zapsána na seznamu UNESCO. Lákají na úzké kamenné uličky, starobylé pevnosti a jedinečnou osmanskou architekturu.

Pokud dáváte přednost pobřeží, oblast kolem města Saranda je vynikajícím výchozím bodem pro objevování nádherných pláží a antických památek. Jedním takovým je například Butrint, jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v zemi. I když voda v moři už není tak teplá jako v létě, stále se můžete vykoupat, stejně jako si užít klidné procházky podél pobřeží.

5. Madagaskar

Foto: Unsplash.com / Noah Grossenbacher

Baobaby jsou symbolem ostrova Madagaskar.

Tento jedinečný ostrov v Indickém oceánu láká návštěvníky svou ohromující biodiverzitou a exotickou přírodou po celý rok. Podzimní měsíce, které na Madagaskaru spadají do období od září do listopadu, jsou ideální pro cestovatele. Je tu teplo a návštěvníků málo.

Madagaskar je unikát, místní flóra a fauna jsou z velké části endemické – nenajdete je nikde jinde na světě. Pozorovat tu můžete lemury, chameleony a vzácné druhy ptáků. K tomu vybízí například národní park Andasibe-Mantadia, ležící východně od hlavního města Antananarivo.

Praktické informace

  • Letenky: Na Madagaskar se nejlépe dostanete z Vídně, odkud vás zpáteční letenky s jedním přestupem vyjdou nejlevněji na 20 tisíc korun.
  • Doprava: Nejpraktičtější je půjčení vlastního auta, tato doprava je zároveň také nejdražší. Mezi městy funguje také takzvané taxi-brousse, které je poměrně levné, ale také zdlouhavé a značně nepohodlné. Po ostrově se lze dopravovat i letecky, ale spoje jsou drahé a nespolehlivé.
  • Víza: Pro turistické pobyty do 15 dní není zapotřebí vízum, po příletu se na letišti hradí vstupní poplatek ve výši deseti eur. Pro delší turistické pobyty do 60 dní lze zakoupit vízum na letišti po příletu nebo předem na internetu.

Pokud vás láká spíše pobřeží, určitě nevynechejte návštěvu ostrova Nosy Be na severozápadě Madagaskaru. Tento tropický ráj nabízí nádherné pláže, průzračné moře a korálové útesy, které jsou ideální pro šnorchlování a potápění. V září a říjnu tu můžete dokonce spatřit migrující keporkaky.

Návštěva národního parku Isalo, který se nachází v centrální části ostrova, uspokojí milovníky přírody i dobrodružství. Tento park je známý svými pískovcovými skalními formacemi, hlubokými kaňony a přírodními bazény, kde se lze osvěžit. Můžete tu podnikat túry včetně těch ferratových nebo výlety na koních, horských kolech či v džípech.

Slavné baobaby, které jsou zároveň i symbolem ostrova, kvetou od listopadu do prosince. Nejlepší místo, kde je můžete obdivovat, je baobabová alej nedaleko města Morondava.

Související témata:
Dovolená v Portugalsku

Doporučované