Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Od croissantů po šneky. Kam na jídlo v Paříži nejen během olympiády

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Ke čtvrtím plným restaurací patří i Montmartre.

Útulné kavárny, rodinná bistra, pekárny a trhy i vyhlášené restaurace. Seznam Zprávy s využitím rad zkušených nabízejí gastronomického průvodce metropolí Francie s tipy, kam zajít na jídlo i kterým místům se vyhnout. Bon apetit!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je libo bagetu, kebab, palačinku crêpe? Nebo raději silný kulinářský zážitek z francouzské, africké či asijské kuchyně? Na oběd a večeři se dá v Paříži zajít nejen do restaurací a bister třeba v takzvaných jídelních ulicích, ale také na tradiční trhy, do jídelních hal, stánků na náplavkách i do crêperií.

„V centru nezklame na pravém břehu Seiny čtvrť Marais a Bastille, na levém břehu Latinská čtvrť. Všude tam je plno možností, kde se najíst v jakékoliv cenové hladině,“ dává tip Hana Fialová, fotografka, blogerka a autorka knihy Paříž pro pokročilé.

Níže v článku najdete také orientační ceny jídla a kávy i mapu zmíněných čtvrtí, ulic a podniků.

Olympijské hry 2024 v Paříži

V Paříži se ve dnech od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024 uskuteční XXXIII. letní olympijské hry. Budou mít netradiční zahajovací ceremoniál v centru města a dva nové sporty, každá z medailí bude obsahovat kousek železa z Eiffelovy věže.

Kde se najíst v okolí památek

Jak uvádí Hana Fialová, přímo u řady známých památek, jako je Vítězný oblouk, Notre-Dame nebo Invalidovna, nic moc vhodného na jídlo není. U jiných se však dají najít dobrá místa.

Platí to třeba o Louvru. „Přímo v areálu dole pod obrácenou pyramidou je Carrousel du Louvre – jídelní hala se stánky s fastfoodem. Vstup je z Louvru, z rue de Rivoli nebo od Vítězného oblouku Carrousel na kraji Tuilerijských zahrad,“ popisuje blogerka Fialová.

Slovníček

  • Bouillon – prostorná a zdobná restaurace z přelomu 19. a 20. století, podávající typickou francouzskou kuchyni za relativně přijatelnou cenu
  • Boulangerie – pekárna
  • Brasserie – tradiční neformální restaurace s francouzskými jídly, zpravidla jednoduchými a často levnějšími
  • Crêperie – palačinkárna
  • Patisserie – cukrárna

Stejný, ale širší tip má i Petra Trnková, spolupracovnice Čedoku v Paříži. „Kdo preferuje samoobslužné jídelny, jednu najde jen pár minut chůze od muzea Louvre, na rue de Rivoli, druhou pak ve velkém obchodním domě Galeries Lafayette v šestém patře,“ říká Trnková. Poblíž Eiffelovky doporučuje trhy Marché Grenelle plné pochoutek u metra Dupleix, které se konají každou středu a neděli.

U Centre Pompidou jsou možností ulice rue Saint-Martin nebo rue Rambuteau, plné levnějších restaurací, fastfoodů a pekáren. V okolí náměstí place de la Bastille jsou tipem Hany Fialové ulice s kavárnami, restauracemi a bary rue de la Roquette, rue de Charonne a rue de Lappe. „V Montmartru můžete natrefit nejen na Amélii a slavnou kavárnu Café des Deux Moulins, ale překvapivě i na ty nejlepší kebaby v Paříži, zejména pak v rue Marguerite de Rochechouart,“ přisazuje Petra Trnková.

Tip redaktora Seznam Zpráv: za Afrikou na Montmartre

Redaktor zahraniční rubriky Seznam Zpráv Milan Rokos se mimo jiné dlouhodobě věnuje Francii. Když jezdí do Paříže, bydlí obvykle na okraji Montmartru u metra Port de Clignacourt a v této oblasti převažují spíš arabské než francouzské restaurace.

„Občas si tam zajdu i na africkou kuchyni, taková exotika by mohla být pro někoho zajímavá. Je to v okolí metra Château Rouge a Barbès-Rouchechouart, jsou tam Senegalci, lidé z Pobřeží slonoviny nebo Konžané,“ doporučuje Milan Rokos.

Poblíž je také známý bleší trh Saint Ouen, kde si lze koupit dobrý kuskus.

Jídelní ulice

Spousta restaurací a kaváren všech cenových kategoriích a druhů i typů kuchyní na jednom místě, od luxusních až po fast food, někdy i s každodenním trhem, to jsou takzvané jídelní ulice. Dle zkušeností Hany Fialové mají často podobu pěších zón.

Příkladem je rue Montorgueil v prvním obvodě, přímo v centru, poblíž dopravního uzlu Les Halles. Místo má dlouhou tradici, bývaly zde trhy. Dle Petry Trnkové z Čedoku tu lze najít i podniky s výbornými mořskými plody. „Dobré pověsti se těší třeba Au Rocher de Cancale nebo L’Escargot s možnou degustací šneků,“ upřesňuje Trnková.

Jídelní ulice v Paříži

Rue de Lévis17. obvod, u parku Monceau
Rue de l´Annonciation16. obvod, v dochozí vzdálenosti přes řeku od Eiffelovky
Rue Daguerre14. obvod, autentická ulice mimo turistické trasy
Rue des Martyrs9. obvod, spojnice centra s Montmartrem
Rue Mouffetard5. obvod, v Latinské čtvrti
Rue de Buci6. obvod, v Latinské čtvrti
Rue Cler7. obvod, poblíž Champs de Mars a Eiffelovky
Rue Guisarde a okolí6. obvod, u kostela Saint-Sulpice
Rue des Vinaigriers a okolí10. obvod, u kanálu Saint-Martin, lidovější

Zdroj: Hana Fialová

Na levém břehu Seiny se lze na levné a zároveň chutné menu vydat na rue de la Harpe, která se nachází deset minut pěšky od Notre-Dame. „Jen o pár kroků dál narazíte na rue Saint-André des Arts plnou libanonské kuchyně,“ dává tip Petra Trnková.

A čemu se raději vyhnout? Dle Hany Fialové je to obdélník kolem rue de la Huchette u náměstí place Saint-Michel. „I když to doporučují průvodci, je to čistě turistická záležitost, nikdo z Pařížanů místo nedoporučí s čistým svědomím, sami mu říkají ‚Salmonelová čtvrť‘,“ varuje Fialová.

Kam na jídlo do ruky a na makronky

  • Náplavky – lze na nich najít promenády se stánky s jednoduchým občerstvením a posezením. K dispozici jsou oba břehy Seiny v centru, dobré místo je dle Hany Fialové i pod knihovnou Françoise Mitterranda ve 13. obvodě.
  • Pekárny a cukrárny – všude v pekárnách je velký výběr sladkého i slaného pečiva, velmi často se dá jíst i na místě. Server Paris Perfect zmiňuje jako cíl pro milovníky sladkého třeba ulici rue Saint-Dominique, v níž je hodně pekáren a cukráren. Dle Petry Trnkové mohou milovníci sladkého ochutnat francouzský rumový koláček Baba au Rhum v cukráren Stohrer, makronky táhnou zase turisty z celého světa do sítě Ladurée.

Venkovní i kryté trhy

Na trzích se prodává nejen běžné zboží jako ovoce, zelenina, maso, ryby a pečivo, ale jsou zde také stánky s jednoduchým občerstvením – sendviče, palačinky, hranolky, kebab. „Každá čtvrť jich má několik, ale nejsou každodenní. Konají se dopoledne většinou zhruba do 15 hodin,“ říká blogerka Fialová.

K oblíbeným patří například Marché d’Aligre, krytá tržnice na náměstí place d’Aligre ve 12. obvodě, otevřená od úterý do neděle. „Je to vyhlášený trh plný lokálních potravin od sýrů přes čokoládu až po kvalitní vína. Hned vedle najdete bar, kde můžete ochutnat čerstvé ústřice, které doporučuji kombinovat s bílým vínem,“ radí Petra Trnková, spolupracovnice Čedoku.

Další oblíbené trhy

  • Marché Bastille – jeden z největších, čtvrtek a neděle, 11. obvod, place de la Bastille kolem boulevard Richard Lenoir.
  • Marché Grenelle – v dochozí vzdálenosti od Champs de Mars, středa a neděle, 15. obvod, kolem metra La Motte Piquet Grenelle.
  • Marché Raspail – nedaleko Lucemburské zahrady, středa a pátek, v neděli bio, 6. obvod, boulevard Raspail u rue de Rennes.
  • Marché couvert Batignolles – pod Montmartrem, sobota, 9. obvod, kolem place de Clichy.
  • Marché Monge – středa, pátek, neděle, 5. obvod, place Monge.
  • Marché couvert des Enfants Rouges – krytá tržnice, hodně stánků s jídlem, úterý až neděle, 3. obvod, 39 rue de Bretagne.

Zdroj: Hana Fialová

Typické francouzské restaurace a kavárny

Ten, kdo chce více poznat francouzské a zvláště pařížské tradice, měl by vyzkoušet některý podnik z takzvaných Bouillons. „Jsou to historické pařížské restaurace s krásným interiérem, typickou kuchyní a relativně přijatelnými cenami, zvlášť u poledního menu,“ říká Hana Fialová. Doporučuje třeba Bouillon Chartier, který má provozovny pod Montmartrem a na Boulevard du Montparnasse, Bouillon Racine v šestém obvodě nebo Bouillon Julien v rue du Faubourg-Saint-Denis.

Ceny jídla a kávy v Paříži

  • Jídlo v bistru, brasserii či bouillonu: 15–30 eur, celé menu 20–40 eur, brasserie je obvykle o něco dražší než bistro
  • Jídlo v restauracích s mezinárodní kuchyní: 10–30 eur
  • Kebab, rychlé občerstvení: 5–15 eur
  • Obložená bageta: 4–8 eur
  • Palačinka: 5–12 eur
  • Croissanty a pečivo: 1,50–3 eura
  • Makronky: od 5 eur
  • Káva: 3–6 eur

Poznámka: Ceny jsou orientační, mohou se individuálně lišit

Pozor však na ty nově otvírané, byť s nápodobou historických interiérů, které jsou zaměřené hlavně na turisty. Těm je lepší se vyhnout, patří k nim třeba Bouillon Pigalle na stejnojmenném náměstí nebo Bouillon République u náměstí place de la République.

Klasikou jsou také palančinkárny zvané Crêperies, které lze najít skoro všude. Nejlepší jsou dle blogerky Fialové poblíž nádraží Montparnasse, na které v historii přijížděli přistěhovalci z Bretaně, usazovali se zde a v oblasti si otvírali tyto pro Bretaň typické lokály. A také v ulicích kolem křižovatky u metra Edgar Quinet směrem k metru Vavin. Petra Trnková doporučuje i palačinkárny v ulici rue de Montparnasse. Palačinky si můžete dát ve slané i sladké variantě – například s čokoládou, ořechy, džemem či plněné čerstvým ovocem.

Slavné kavárny a restaurace

Historické kavárny a restaurace jsou často známé i z literatury a filmu. Jsou dražší a přeplněné turisty, ale krásné. „Tajný tip – většinou otvírají brzy ráno, kdy tam není skoro nikdo,“ prozrazuje Hana Fialová.

  • Les Deux Magots – duch 50. a 60. let, chodili sem Sartre a Simone de Beauvoir, ale taky Hemingway nebo slavní zpěváci a herci 60. a 70. let. Otvírají už v 7.30 hodin, 6 place Saint-Germain des Prés, 6. obvod.
  • Café de Flore – místo oblíbené v minulosti i dnes známými osobnostmi. Otvírají v 7.30, 172 Boulevard Saint-Germain, 6. obvod.
  • La Coupole – historie už od 30. let, chodili sem Picasso i Modigliani a také americká komunita v čele s Hemingwayem, krásný art-deco interiér. Otvírají v 8 hodin, 102 Boulevard de Montparnasse, 14. obvod.
  • La Rotonde – v prvním patře vyzdobená kopiemi Modiglianových obrazů, sto let historie uměleckého Montparnassu. Otvírají v 7.30 hodin, 105 Boulevard de Montparnasse, 6. obvod.
  • Restaurace Polidor – známá z filmu Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, založená v 19. století, scházeli se zde spisovatelé a básníci, filmaři i politici. Adresa 41 rue Monsieur Le Prince, 6. obvod.
  • Le Procope– jedna z prvních pařížských restaurací, založená v 17. století, scházeli se tu Osvícenci s čele s Voltairem a Rousseauem, i revolucionáři vedení Dantonem a Robespierrem. Krásný historický interiér. Ceny vysoké, ale polední menu na Paříž za přijatelných 25 eur (cca 650 Kč). Adresa 13 rue de l’Ancienne Comédie, 6. obvod.

Zdroj: Hana Fialová

Mezinárodní kuchyně

Paříž je ovšem také místem gastronomie z různých koutů světa a zvláště Asie. Příznivci asijské kuchyně by dle Petry Trnkové neměli vynechat ulici rue Sainte-Anne nebo čínskou čtvrť Belleville. „Skvělá je také restaurace Gros Bao ve čtvrti République,“ dává tip na podnik u Svatomartinského kanálu spolupracovnice Čedoku.

Hana Fialová doporučuje i zkusit japonské restaurace kolem křižovatky rue Sainte-Anne a rue Thérèse v prvním obvodě. „Najdete tu vše od drahých restaurací až po pekárnu, kde mají kromě pečiva i krabičky s japonským jídlem a sushi nebo onigiri,“ popisuje blogerka.

Ty, kteří milují kuchyni Blízkého východu, odkazuje Petra Trnková do čtvrti Marais. Je plná okének, která nabízejí výtečné humusy, falafely nebo halvy. Zvlášť oblíbený je například podnik Chez Marianne.

Bary: kam večer na drink

Na drink po večeři lze vyrazit třeba do barů v oblasti Svatomartinského kanálu neboli Canal Saint-Martin, na nějž ráda chodila Amélie z Montmartru házet žabky a jehož okolí je dnes trendovou čtvrtí plnou hipsterů. Dalším dobrým místem je čtvrť Grands Boulevards nebo 11. obvod Paříže, zvlášť populární u mladých lidí věkem nebo duchem. „V jednom z místních barů Les Planqués vyznávají udržitelnost, a kromě dalších čepují také pivo, které je vyráběné z neprodaných pařížských baget,“ poukazuje Petra Trnková.

Pařížská turistická centrála zmiňuje také jídelní ulici rue des Martyrs, která se po setmění stává mekkou nočního života.

Mapa, kde se najíst v Paříži

Doporučované