Hlavní obsah

Odkud je nejlepší výhled? Stačí zdolat 10 nejoblíbenějších rozhleden v Česku

Foto: Shutterstock.com

Petřínská rozhledna dlouhodobě vládne žebříčkům návštěvnosti.

Věděli jste, že Biskupská kupa je první kamenná rozhledna v oblasti Jeseníků nebo že na vrchol Petřínské rozhledny vedou asi tři stovky schodů? Desítka nejpopulárnějších českých rozhleden láká návštěvníky na horách i ve městech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krušné hory, Jesenicko, jižní nebo střední Čechy. Ale také Praha, Písek či Rožnov pod Radhoštěm. Přinášíme vám žebříček deseti nejoblíbenějších rozhleden podle nejnovějších statistik CzechTourism, které vycházejí ze získaných dat o návštěvnosti za rok 2023.

Turistickým cílem číslo jedna mezi rozhlednami je Petřínská rozhledna s 643 tisíci návštěvníky za rok. Druhou a třetí příčku v návštěvnosti obsadily vyhlídkové věže na vrcholech Velká Deštná a Čantoryje. Podívejte se, které jsou ty další, znáte je?

1. Petřínská rozhledna, Praha

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Petřínská rozhledna v Praze.

Petřínská rozhledna, dnes jedna z dominant Prahy, byla postavena v rámci Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 jako volná kopie pařížské Eiffelovy věže. Na její vrchol vede 299 schodů, z vrcholu je vidět celou Prahu i její okolí. V létě je otevřená denně od 9:00 do 20:30 hodin, základní vstupné je 220 korun.

  • Návštěvnost v tisících: 643
  • Výška: 58,7 metru

2. Rozhledna na Velké Deštné, Orlické hory

Foto: Czechia Digital Media Library, Rostislav Bartoň

Rozhledna na Velké Deštné.

Z moderní rozhledny na Velké Deštné v Královéhradeckém kraji z roku 2019 je výhled na Krkonoše, polský Národní park Stolové hory, Broumovské stěny, Bystřické hory, Králický Sněžník i Jeseníky. Stojí na nejvyšším vrcholu Orlických hor ve výšce 1115 metrů nad mořem a z venku je pobita dřevěnými hranoly, které mají symbolizovat dešťové kapky ve větru. Rozhledna na Velké Deštné je celoročně přístupná zdarma.

  • Návštěvnost v tisících: 83
  • Výška: 18,64 metru

Nejpopulárnější hrady a zámky v Česku

3. Rozhledna Čantoryje, Slezské Beskydy

Foto: Rozhledna Velká Čantoryje, Mapy.cz

Rozhledna Velká Čantoryje.

Na vrcholu hory Čantoryje v Moravskoslezském kraji, na hranicích s Polskem, stojí od roku 2002 rozhledna s občerstvením v přilehlém srubu. Nabízí výhledy nejen do Česka a Polska, ale v dobré viditelnosti lze dohlédnout až na slovenské Roháče, Malou Fatru nebo Nízké Tatry. Na vyhlídku vede 118 schodů.

  • Návštěvnost v tisících: 74
  • Výška: 29 metru

4. Rozhledna a lesopark U Jakuba, Javořická vrchovina

Foto: Štěpán Dvořák, Mapy.cz

Rozhledna U Jakuba.

Rozhledna U Jakuba se nachází v jižních Čechách, v blízkosti obce Valtínov a je nejvyšší rozhlednou z lepených modřínových profilů v Česku. Nahoru vede 180 schodů. V základu rozhledny je možné navštívit galerii rozhleden a turistické centrum s občerstvením. Za dobré viditelnosti je odsud vidět například vysílač na Javořici nebo větrnou elektrárnu u Pavlova. Kolem rozhledny je postaven zábavně naučný lesopark. Otevřen je denně od devíti do 18 hodin a základní vstupné je 50 korun.

  • Návštěvnost v tisících: 50
  • Výška: 40,7 metru

5. Jurkovičova rozhledna, Rožnov pod Radhoštěm

Foto: Czechia Digital Media Library

Jurkovičova rozhledna.

Rožnovská rozhledna ve Zlínském kraji nese jméno podle slovenského architekta Dušana Samo Jurkoviče. Dřevěná věž ve stylu lidové secese byla postavena podle jeho více než sto let starých nákresů. Z rozhledny, která stojí nedaleko známého skanzenu, je vidět blízké okolí v krajině Beskyd –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ západní část Hutiska, Vigantice, Hážovice, Tylovice, Kramolišov nebo centrum Rožnova pod Radhoštěm. V červenci a srpnu je otevřeno denně od devíti do 18 hodin a základní vstupné je 40 korun.

  • Návštěvnost v tisících: 46
  • Výška: 31,09 metru

Další známé stavby Dušana Jurkoviče

6. Rozhledna Špulka, Benešovsko

Foto: Miloš K., Mapy.cz

Rozhledna Špulka.

Rozhledna Špulka ve středních Čechách dostala jméno podle svého tvaru a stojí na vrchu Březák nedaleko Lbosína. Na její vrchol vede 150 schodů, z něj je za dobrých podmínek vidět až do Krkonoš na Sněžku. Na rozhlednu se dostanete zdarma a na místě se můžete občerstvit ve stánku, který je otevřený v červenci a srpnu denně od 10 do 17 hodin.

  • Návštěvnost v tisících: 42
  • Výška: 38,5 metru

7. Rozhledna Jarník u Písku

Foto: Mojmír Holek, Mapy.cz

Rozhledna Jarník.

Rozhledna Jarník, nejvyšší v našem žebříčku, se tyčí na stejnojmenném vrcholu v jižních Čechách. Kromě výhledů pro turisty slouží zároveň jako vysílač. Vystoupat až nahoru znamená zdolat 182 schodů. Odměnou je výhled na město Písek a za dobrého počasí i na Středočeskou pahorkatinu, Brdy, Českomoravskou vrchovinu, Blanský les a vrcholy Šumavy. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

  • Návštěvnost v tisících: 37
  • Výška: 59,4 metru

Nejlepší vyhlídky v České republice

8. Rozhledna Biskupská kupa u Zlatých Hor

Foto: Phrynczyszyn, Mapy.cz

Rozhledna na Biskupské kupě.

Rozhledna původně pojmenovaná Kaiser Franz Josef Warte na Biskupské kupě v Olomouckém kraji je první kamenná rozhledna v oblasti Jeseníků. Byla postavena v roce 1898 k příležitosti padesáti let vlády císaře Františka Josefa II. Po výstupu po 95 schodech je možné se rozhlédnout po vrcholech Jeseníků včetně Pradědu, západním směrem jsou vidět Králický Sněžník a také Sněžka, na východ zase Beskydy. Základní vstupné činí 50 korun, otevřeno je od května do září denně od 10 do 18 hodin.

  • Návštěvnost v tisících: 32
  • Výška: 18 metrů

9. Klínovec, Krušné hory

Foto: Tomáš Droppa, Mapy.cz

Rozhledna Klínovec.

Klínovec na Karlovarsku je nejvyšší hora Krušných hor a stejnojmenná rozhledna na jejím vrcholu platí za nejvýše položenou rozhlednu tohoto pohoří. Výhled je odsud na Fichtelberg, Krušné hory, Děčínský Sněžník, České středohoří, Doupovské hory, Tepelskou vrchovinu nebo Slavkovský les. Rozhledna je přístupná od května do září od devíti do 19 hodin, základní vstupné je 50 korun.

  • Návštěvnost v tisících: 26
  • Výška: 17 metrů

Přehled nedávno dokončených rozhleden

10. Rozhledna Velký Blaník

Foto: Tomáš Tuček, Mapy.cz

Rozhledna Velký Blaník.

Rozhledna na Velkém Blaníku ve středních Čechách stojí na legendárním vrchu od roku 1941 a nabízí výhled na podblanickou krajinu. Při dobrých podmínkách je odsud vidět až na okraj hlavního města Prahy. V červenci a srpnu je otevřeno denně od 10 do 18 hodin, základní vstupné je 30 korun. Na místě je k dispozici i rychlé občerstvení.

  • Návštěvnost v tisících: 25
  • Výška: 30 metrů

Doporučované