Hlavní obsah

Nejkrásnější české termály: 6 tipů, kde se prohřát nejen na podzim a v zimě

Foto: Lázně Teplice

Největší komplex tradičních termálních bazénů lze najít v severočeských Teplicích.

Zvyknout si po horkém létě na sychravé dny není snadné. A co vás prohřeje lépe než termální lázně? Není přitom nutné za nimi cestovat do ciziny. I v Česku je výběr lázní s termální vodou, které zaženou chlad a pomůžou i zdravotně.

Článek

Termální voda pochází z hlubin zemské kůry, kde se ohřívá díky geotermální energii. Taková voda většinou obsahuje vysokou koncentraci minerálních látek, jako je síra, vápník a hořčík, jež mají blahodárné účinky na lidský organismus, jmenovitě na pohybový aparát, klouby, kůži a dýchací soustavu.

Pravidelné koupele v termální vodě pomáhají uvolnit svaly, zlepšují prokrvení a podporují celkovou regeneraci těla. Některé minerály obsažené ve vodě mají také protizánětlivé účinky a mohou přispět k léčbě chronických onemocnění, jako je revmatismus nebo ekzémy a akné. Proto je návštěva termálních lázní nejen balzámem pro duši, ale i pro tělo. Seznam Zprávy vybraly šest míst, kde mají v bazénech skutečnou termální vodu.

1. Termální lázně Velké Losiny

Foto: Royal Spa

Termální lázně Velké Losiny

Velké Losiny v Jeseníkách jsou synonymem pro tradiční české lázeňství. Již od 16. století sem lidé jezdí za léčbou pohybového aparátu díky termálním sirným pramenům.

Můžete si zde užít si vnitřní i venkovní bazény s termální vodou, která je bohatá na síru, což prospívá kloubům a svalům. Termální aquapark je moderně vybavený, nechybí saunový svět, masáže a další wellness procedury.

Areál není populární jen díky svým zdravotním pobytům ve vodě. Atraktivní je i pro všechny, kteří chtějí relaxovat v příjemném prostředí velkého lesoparku.

  • Místo: Velké Losiny, Olomoucký kraj
  • Cena vstupného: dospělí 2,5 hodiny 400 Kč, 4 hodiny 450 Kč; děti nad 100 cm, studenti, senioři 62+: 2,5 hodiny 350 Kč, 4 hodiny 400 Kč
  • Otevírací doba: denně 10:00–21:00 hodin

2. Aqualand Moravia

+1

Aqualand Moravia nabízí svým návštěvníkům mnoho populárních atrakcí, jako jsou tobogány, vířivky a bar přímo v bazénu. Ne každý však ví, že ve všech bazénech v areálu se koupete v pravé termální vodě s vysokým obsahem síry, získané přímo z mušovského vrtu. Termální bazény jsou venkovní i vnitřní a po plavání v bazénech a sjíždění tobogánů si můžete odpočinout v saunovém světě.

  • Místo: Pasohlávky, Jihomoravský kraj
  • Cena vstupného: aqua zóna dospělí celodenní 899 Kč, děti do šesti let zdarma; wellness zóna se saunami a vířivkami - celodenní 749 Kč, vstup povolen od 15 let; zvýhodněná cena při současné návštěvě aqua i wellness zóny
  • Otevírací doba: denně 10:00–21:00 hodin

3. Thermalium v Lázních Teplice

+4

Thermalium v Teplicích je komplex termálních bazénů a saun, který se nachází v Lázních Beethoven. Hlavním lákadlem je termální voda z pramene Pravřídlo, která je bohatá na minerály a získává se z hloubek vulkanického podloží, kde se po tisíce let obohacovala vzácnými prvky. Tato voda je obzvlášť prospěšná pro pohybový aparát.

Thermalium nabízí několik bazénů, včetně hlavního léčebného bazénu o teplotě 35 stupňů, bazénu na plavání s teplotou 29 stupňů, Kneippova chodníku pro stimulaci krevního oběhu a velkého výběru saun.

  • Místo: Teplice, Ústecký kraj
  • Cena vstupného: 1,5 hodiny 290 Kč, i se saunami 150 minut 390 Kč
  • Otevírací doba: denně 7:30–21:00 hodin, sauny 13:00–21:00 hodin

4. Saunia Thermal Resort, Karlovy Vary

Saunia Thermal Resort je moderní termální centrum přímo v srdci Karlových Varů, v hotelu Thermal. Návštěvníkům nabízí možnost relaxace s výhledem na lázeňské centrum města. Resort zahrnuje vnitřní i venkovní bazény, jeden z nich s termální vodou přímo z místních pramenů.

Kromě bazénů nabízí Saunia také širokou škálu saun od finské až po parní. V některé dny, které najdete na stránkách centra, probíhají saunové ceremoniály, které vám ještě více pomohou se zrelaxovat.

  • Místo: Karlovy Vary, Karlovarský kraj
  • Cena vstupného: dospělí 1 hodina 449 Kč, 3 hodiny 649 Kč, celodenní 949 Kč; děti 1 hodina 249 Kč, 3 hodiny 449 Kč, celodenní 649 Kč
  • Otevírací doba: denně 9:00–23:00 hodin

5. Aquacentrum Janské Lázně

Janské Lázně jsou sice proslulé jako lázeňské zářízení s lékařskou péčí, ale můžete je navštívit nejen v rámci zotavovávní po operaci nebo nemoci. Zdejší bazény s termální vodou o teplotě okolo 27 stupňů jsou o něco chladnější než ostatní bazény v tomto souhrnu. Jsou proto vhodnější pro lidi, kteří si tolik nepotrpí na horkou vodu, ale přesto chtějí profitovat z léčivých schopností termálů.

  • Místo: Janské Lázně, Královéhradecký kraj
  • Cena vstupného: dospělí 1 hodina 250 Kč, 2 hodiny 400 Kč; děti 1 hodina 200 Kč, 2 hodiny 320 Kč
  • Otevírací doba: pondělí–pátek 16:00–21:00 hodin, sobota–neděle 13:00–21:00 hodin

6. Hotel Termal Mušov

Termální voda v hotelu Termal Mušov pochází z hloubky až 1500 metrů a má teplotu kolem 35 stupňů. Termální pramen, který lázně využívají, je jedním z nejsirnějších v Česku. Návštěvníci mohou relaxovat ve venkovním bazénu s výhledem na krásnou krajinu Pálavy.

V hotelu nenajdete jen termální bazén, ale můžete si i zarezervovat balneo koupel nebo zajít do sauny. Po relaxaci mohou návštěvníci zajít třeba do některého z vinných sklípků v okolí.

  • Místo: Pasohlávky, Jihomoravský kraj
  • Cena vstupného: dospělí 1 hodina: 200 Kč, 2 hodiny 310 Kč; děti 1 hodina 160 Kč, 2 hodiny 220 Kč; cena je výrazně nižší pro ubytované hosty
  • Otevírací doba: denně 10:00–22:00 hodin

Doporučované