Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Podzemní zážitky nad zlato: pět nejkrásnějších solných dolů v Evropě

Foto: Salzbergwerk Berchtesgaden, Südwestdeutsche Salzwerke AG

Solné doly mají specifickou atmosféru. Salzbergwerk Berchtesgaden v Německu.

Hledáte tip na netradiční podzimní výlet? Solné doly jsou nevšední technickou památkou a najdete je v řadě evropských zemí. Seznam Zprávy vybraly pět, které opravdu stojí za návštěvu.

Článek

Každý z nás za rok průměrně zkonzumuje sedm a půl kilogramu tohoto bílého pokladu. Sůl je královnou kuchyně a ne nadarmo se v pohádkách říká, že je nad zlato.

Je to životně důležitý minerál, potřebný pro životní funkce většiny živých organismů. I když, jak známo, nesmí se to s ním přehánět. Od středověku se sůl používala také ke konzervaci potravin. Oblasti, v nichž se nacházela její naleziště, tak patřily odedávna k těm nejbohatším a obchod s ní byl výnosnou záležitostí v každém historickém období.

Hornická těžba halitu, tedy solné suroviny, však dnes patří k nejdražším způsobům výroby soli obecně. Častěji se využívá takzvané louhování –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ do solných ložisek se vrtem přivede voda, v níž se sůl rozpustí. Vzniklý roztok, nazývaný solanka, se pak čerpá na povrch a sůl se pak nechává krystalizovat během odpařování.

Rozlehlé důlní chodby solných dolů, vykopané často v průběhu několika staletí, ale rozhodně nezejí prázdnotou. Ty nejzajímavější z nich jsou přístupné návštěvníkům, kteří se tu mohou dozvědět zajímavosti o historii těžby i procesu získávání „bílého zlata“. Kam se tedy za podzemním dobrodružstvím vydat?

1. Wieliczka, Polsko

+4

Jeden z nejznámějších a nejstarších solných dolů na světě je Wieliczka, nacházející se nedaleko Krakova. Těžba soli zde začala již ve 13. století a důl je dnes zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

V podzemí návštěvníci naleznou více než 300 kilometrů chodeb, z nichž jsou turistům zpřístupněny ty nejpůsobivější části. Největším lákadlem je podzemní „solný kostel“ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kaple svaté Kingy, celá vytesaná ze soli, včetně soch a oltářů. Úchvatná jsou také podzemní jezera a osvětlení vytvářející téměř mystickou atmosféru. Vše dokreslují reliéfy a sochy vytesané ze soli.

2. Hallstatt, Rakousko

Foto: Biodigger, Shutterstock.com

V Hallstattu se můžete projet po nejdelší dřevěné důlní skluzavce v Evropě.

Doly Salzwelten v Hallstattu, nacházející se v alpské oblasti Solné komory, jsou známé jako nejstarší solné doly na světě. Těžba se tu datuje až do prehistorických dob.

Městečko Hallstatt, které se rozprostírá na břehu stejnojmenného jezera, je malebné, ale království zdejších podzemním prostor je skutečný unikát. Návštěvníci mohou spatřit úžasně zachovalé archeologické nálezy, dozvědět se mnohé o historii těžby soli a také se pobavit –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ projet se po jedné z nejdelších důlních skluzavek na světě.

3. Salina Turda, Rumunsko

Foto: pixabay.com

Rumunská Salina Turda je světovým unikátem.

V srdci Transylvánie, nedaleko města Cluj-Napoca, se nachází jeden z nejneobvyklejších a zároveň nejkrásnějších solných dolů v Evropě – Salina Turda. Tento důl byl po staletí využíván k těžbě soli, ale dnes slouží jako jedinečný zábavní komplex.

Hluboko pod zemí mohou návštěvníci najít amfiteátr, podzemní jezero, po kterém je možné se projet na loďkách, minigolfové hřiště a dokonce i vyhlídové kolo. Fascinující spojení historie a moderní zábavy v surrealistickém prostředí je neopakovatelné a určitě stojí za návštěvu.

4. Salzbergwerk Berchtesgaden, Německo

+8

Solný důl v Berchtesgadenu patří k nejoblíbenějším turistickým atrakcím v Bavorsku. Důl funguje nepřetržitě již více než 500 let a dnes slouží především jako muzeum.

Co činí Berchtesgadenský důl opravdu jedinečným, je jeho zážitkový charakter: návštěvníci se mohou projet důlním vláčkem, sjet dolů po dřevěných skluzavkách a projít se okolo fascinujícího podzemního solného jezera. Speciální světelné a zvukové efekty umocňují atmosféru tohoto výjimečného místa.

5. Solný důl Solivar, Slovensko

Foto: Infitter, Mapy.cz

V bývalém skladu soli dnes sídlí Muzeum Solivar.

Solný důl u města Prešov je málo známý, ale přitom neméně fascinující. Solivar je památkově chráněný komplex, který zahrnuje samotný důl, solné sklady i technické zařízení na zpracování soli.

Návštěvníci si zde mohou prohlédnout staré způsoby těžby a zpracování soli a nahlédnout do života horníků, kteří zde kdysi pracovali. Atmosféra dolu spolu s bohatou historií vytváří pro všechny milovníky technických památek a průmyslové historie skvělý zážitek.

Kam za solí v Česku?

Expozici věnovanou soli a jejímu dobývání najdete ve Vlastivědném muzeu ve Slaném. Město v minulosti leželo na obchodní stezce z rakouského Hallstattu do Prahy, a tak se tu se solí čile obchodovalo.

Se slaným pramenem, vytékajícím na úpatí Slánské hory, ale podle pověsti souviselo už samotné založení města. Interaktivní expozice Království soli pod Slánskou horou tak spojuje zajímavosti z historie, mineralogie i technologií.

Doporučované