Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Nejkrásnější pohledy na města i hory: 10 úchvatných vyhlídek v Česku

Foto: Petr Navrátil, Mapy.cz

Altán na Mariině skále v Českém Švýcarsku z roku 2021 je kopií předchůdce z 19. století.

Schody vytesané do kamene, romantické altány a pod vámi historická města či okouzlující česká příroda. Přinášíme vám deset tipů na některé z nejpoutavějších vyhlídek, které stojí za to v Česku navštívit.

Článek

Česko se pyšní nádhernou a rozmanitou krajinou, která nabízí nespočet kouzelných výhledů na přírodní skvosty i historické památky. Od údolí řek přes skalní útvary až po panoramata měst –⁠⁠ zde všude se můžete pokochat výhledy.

V tomto článku vám představíme deset vyhlídek z různých koutů České republiky, které stojí za to navštívit –⁠⁠ od klidných a romantických zákoutí až po velkolepé scenérie.

1. Mariina vyhlídka, České Švýcarsko

Foto: Vít Podlaha, Mapy.cz

Panorama viditelné z Mariiny vyhlídky.

V Národním parku České Švýcarsko u Jetřichovic se nachází jedna z nejznámějších a nejkrásnějších vyhlídek v této oblasti – Mariina vyhlídka. Umístěná na skalnatém vrcholku, kterou zdobí dřevěný altán, nabízí nádherný pohled na okolní pískovcové útvary a lesy.

Vyhlídka je přístupná po dobře značené červené turistické trase z Jetřichovic. Chcete-li si návštěvu vyhlídky ozvláštnit, navštivte místo při východu nebo západu slunce. Mariina vyhlídka je ideální pro milovníky přírodních scenérií a rozmanité krajiny.

2. Hardeggská vyhlídka, Národní park Podyjí

Foto: Michal Špaček, Mapy.cz

Výhled na městečko a hrad Hardegg.

Přímo u rakouské hranice se nachází vyhlídka, která nabízí jedinečný výhled z výšky na malebné rakouské městečko Hardegg a jeho okolí, včetně místního hradu. Na počet obyvatel je to nejmenší městečko v celém Rakousku.

Vyhlídka je situována v Národním parku Podyjí a láká na klidnou atmosféru s výhledem na zalesněné kopce a vinoucí se řeku Dyji. Toto místo je ideální pro milovníky přírody a klidu, kteří si chtějí vychutnat krásu krajiny bez ruchu velkoměst.

K vyhlídce se dostanete po modré značce z obce Čížov. Výšlap k vyhlídce si lze ozvláštnit i sestupem do údolí a návštěvou samotného Hardeggu.

3. Vyhlídka zamilovaných, Vranov nad Dyjí

Foto: Ondřej Sobek, Mapy.cz

Typický pohled na vranovský zámek z Vyhlídky zamilovaných.

Pokud hledáte romantické místo, kde můžete strávit chvíle ve dvou, vyhlídka zamilovaných ve Vranově nad Dyjí je tím pravým místem. Tato vyhlídka nabízí úchvatný pohled na velký barokní Vranovský zámek, který se tyčí naproti na skále nad údolím.

Okolní příroda a řeka Dyje vytváří útulnou kulisu k odpočinku nebo k romantickému pikniku. Jedinou nevýhodou je komplikovanější parkování a přecházení silnice v serpentině.

4. Vyhlídka ze zámecké zahrady, Český Krumlov

Foto: Rostislav Hudec, Mapy.cz

Vyhlídka na centrum Českého Krumlova.

V jednom z nejikoničtějších měst v České republice, Českém Krumlově, lze najít několik vyhlídkových míst na historické centrum. Asi nejpůsobivější pohledy nabízí málo navštěvované nároží zámeckého parku.

Z vyhlídky naproti Zámecké jízdárně si můžete vychutnat pohled na hrad a zámek, klikatící se Vltavu i věže a střechy města, které je zapsané na seznamu UNESCO. V létě můžete přímo pod sebou pozorovat i lodě vodáků.

5. Vyhlídka u Hanavského pavilonu, Praha

Foto: Peter Gabrik, Mapy.cz

Pohled na Prahu z Hanavského pavilonu.

Hlavní město Praha je známé svými nádhernými panoramaty. A jedním z nejlepších míst, kde si je můžete vychutnat, je vyhlídka u Hanavského pavilonu. Tento romantický neobarokní pavilon s litinovou konstrukcí, stojící v Letenských sadech v sousedství Kramářovy vily, byl původně postaven k příležitosti Zemské jubilejní výstavy v roce 1891, dnes slouží jako restaurace.

Hlavní zdejší atrakcí je ovšem nezapomenutelný pohled na historické centrum Prahy se Strakovou akademii v popředí a především na vinoucí se Vltavu, kterou překonává řada majestátních mostů. Vyhlídka je ideálním místem pro milovníky historie a městských scenérií.

6. Kozí hrádek, Mikulov

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Vyhlídka z Kozího hrádku na centrum Mikulova.

Kozí hrádek je zřícenina dělostřelecké věže z 15. století, která stojí na skalnatém vršku na severním okraji historického centra Mikulova. Místo nabízí fantastický pohled na město a zámek Mikulov a na okolní vinice, ale také na Svatý kopeček a dál za městem i na zvlněnou krajinu Rakouska. Turistům dovolí plně nasát historickou atmosféru této oblasti jižní Moravy.

7. Skalní vyhlídka Ořešník, Jizerské hory

Foto: Martina Filegerová, Mapy.cz

Vytesané schody z kamene vedoucí na vyhlídku Ořešník.

V srdci Jizerských hor ve Smědavské pahorkatině nad obcí Hejnice se na skalnatém výběžku tyčí vyhlídka Ořešník. Tato skalní formace nabízí dramatický výhled na okolní vrcholy a hluboká údolí. Z vyhlídky je mimo dalšího vidět Frýdlant, Ptačí vrchy či Poledník.

Na vrcholek vedou schody vytesané do skály. Vyhlídku korunuje velký kříž, který zde postavili františkáni. Kříž zde vztyčili po pádu komunistického řežimu a symbolicky tím vyjádřili lidskou naději.

8. Rabyňská vyhlídka, Slapská přehrada

Foto: Miroslav Kruml, Mapy.cz

Rabyňská vyhlídka.

Nedaleko Slapské přehrady a obce Nová Rabyně se nachází Rabyňská vyhlídka. Můžete z ní shlédnout přehradu z ptačí perspektivy, včetně poloostrova Ždáň s přístavištěm. Tento pohled je zvláště působivý při západu slunce, když vodní hladina odráží světlo a okolní přírodu. Vyhlídku lze najít při silnici na Nebřich.

9. Vyhlídka Švýcárna, Lužické hory

Foto: Pavel Janda, Mapy.cz

Vyhlídka Švýcárna.

V Lužických horách nad obcí Drnovec na jihovýchodním skalnatém výběžku kopce Zelený vrch se nachází vyhlídka Švýcárna, která nabízí krásné výhledy na českou i německou stranu hor, krajinu Českolipska a vzdálený Bezděz a Vlhošť. Zajímavostí je, že zde dříve byl hostinec. Vyhlídka je ideální pro ty, kdo hledají méně známé, ale neméně kouzelné výhledy.

10. Masarykova vyhlídka, Třebíč

Foto: Iena Malousková, Mapy.cz

Masarykova vyhlídka v Třebíči je posazená na skále.

Masarykova vyhlídka, kulturní památka v Třebíči patří k oblíbeným místům jak místních obyvatel, tak turistů. Nachází se na kopci nad městem –⁠⁠ na skalnatém úbočí lesoparku Hrádek. Nabízí pohled z výšky na historické jádro Třebíče a jeho dominanty, včetně románské baziliky a židovské čtvrti zapsané na seznam UNESCO.

Vyhlídku ve stylu moderního klasicismu navrhl architekt Jaroslav Herzán. Krásné pohledy místo nabízí i po setmění nebo když v zimě Třebíč zapadne sněhem. Další vyhlídkové místo lze najít nedaleko odtud u zříceniny bašty na Hrádku.

Doporučované