Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jak si užít Lipsko. Tipy na cestování nejen v období fotbalového Eura

Foto: Leipzig Tourismus und Marketing / Andreas Schmidt

Lipsko je čtvrtým největším německým městem.

V Lipsku se psaly dějiny Evropy i hudby. Co všechno toto čtvrté největší město Německa a hostitel fotbalového Eura 2024 nabízí? Projděte si tipy na památky, restaurace i aktivity s dětmi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lipsko je v první řadě město hudby. Žily a tvořily tu desítky slavných skladatelů, kterým jsou ve městě věnovaná muzea. Nejnavštěvovanější je Bach-Museum zasvěcené životu a dílu Johanna Sebastiana Bacha.

S ním je spojený také Thomaskirche, tedy kostel svatého Tomáše v centru města. Tady věhlasný hudebník téměř tři dekády působil jako kantor a nachází se zde i jeho hrob.

Nejznámější památkou města Lipska je však Památník Bitvy národů, který připomíná porážku Napoleona pruskými vojsky v říjnu 1813. S výškou 91 metrů je to největší stavba svého druhu v Evropě.

Na vrcholu památníku se nachází vyhlídková plošina. Součástí komplexu je rovněž muzeum věnované této největší a rozhodující bitvě napoleonských válek.

Lipský stadion na Euro 2024

V pořadí 17. mistrovství Evropy ve fotbale se uskuteční od 14. června do 14. července 2024 v deseti německých městech. Česká reprezentace odehraje první zápas ve skupině v lipské Red Bull Areně.

Foto: uslatar, Shutterstock.com

Red Bull Arena v Lipsku má kapacitu okolo 42 tisíc diváků.

Doprava ke stadionu v Lipsku

Ke vchodu A: linkami 3, 7, 8 a 15 ze stanice Sportforum Süd nebo linkami 1, 2 a 14 ze stanice Marschnerstrasse. Ke vchodům B a C: speciální linkou 56 ze stanice Sportforum Ost nebo linkou 4 ze stanice Mückenschlösschen

Přečtěte si o Euru 2024

Další památky a muzea

Ten, koho více zajímá nedávná historie, by měl zavítat do budovy někdejšího sídla Státní bezpečnosti neboli Stasi, kterému se dnes říká Runde Ecke. Nachází se zde památník a muzeum o historii, struktuře a pracovních metodách tajné služby bývalé NDR.

Doplnit to můžete také návštěvou trvalé výstavy ve Fóru soudobých dějin, která je věnována dějinám o rozdělení a sjednocení Německa, diktatuře a odporu v sovětské okupační zóně a v NDR.

Vrátíme-li se k hudbě, ve městě je možné navštívit také dům Clary a Roberta Schumannových nebo Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Zajímavé je také Grassi muzeum hudebních nástrojů, které spravuje jednu z největších sbírek hudebních nástrojů na světě. Do muzejního komplexu Grassi v Lipsku ještě patří Etnografické muzeum a Muzeum užitého umění.

Vedle zmíněného kostela svatého Tomáše je další významnou církevní památkou gotický kostel svatého Mikuláše. Ten byl postaven v 16. století a nabízí návštěvníkům krásné výhledy na okolní krajinu.

Lipsko je také město s bohatou průmyslovou historií. Řada opuštěných industriálních budov ve městě nachází nové využití. Příkladem je bývalá přádelna bavlny Spinnerei, která se proměnila v dynamické umělecké centrum, ve kterém najdete galerie, ateliéry, umělecké dílny a kreativní podniky.

Dalším takovým místem je Panometr - bývalý plynojem, ve kterém vzniklo muzeum 360stupňových tematických panoramat.

Chystáte se na olympiádu? Co dělat v Paříži

Kam na jídlo

Nejznámějším a nejnavštěvovanějším podnikem ve městě je středověký Auerbachův sklípek. Historie tohoto slavného lokálu sahá až do 15. století a navštěvoval ho například i básník Johann Wolfgang Goethe. Restaurace v centru města nabízí tradiční saskou kuchyni. Doslova za rohem se pak nachází elegantní podnik Max Enk, který vaří výhradně z lokálních produktů.

Mimo historické centrum města je vyhledávaný hostinec a pivovar Bayerischer Bahnhof. Ten se pyšní velkou zahrádkou a svým svrchně kvašeným pivním speciálem Leipziger Gose. Pouze deset minut chůze od něj najdete úplně jiný gastronomický koncept, a sice oblíbenou veganskou restauraci Ouai - Simply Vegan.

Nedaleko stadionu přes řeku ve čtvrti Lindenau se lze nasytit ve svěží moderní pizzerii s názvem Pekar. Od ní pak můžete plynule pokračovat na kávu a dort do stylové kavárny Ino Café.

Pro opravdové gurmány nabízí Lipsko hned tři restaurace z průvodce Michelin oceněné jednou hvězdou. Jsou to podniky Stadtpfeiffer, Frieda a Kuultivo. Poslední jmenovaná restaurace je cenově nejdostupnější, levnější čtyřchodové menu tu nabízejí v přepočtu za dva tisíce korun.

Ulice plná gastronomie

Pokud si chcete vybrat sami, navštivte kultovní ulici Karl-Liebknecht-Straße, která se nachází ve studentské čtvrti Südvorstadt. Je plná barů, hospůdek, restaurací a kaváren, v létě navíc s venkovním posezením.

Co podniknout s dětmi

Nedaleko fotbalového stadionu se nachází zoologická zahrada, jejíž historie se píše už od roku 1878. Zároveň patří mezi ty progresivní. Zoo Lipsko je rozdělena do šesti tematických areálů a mezi hlavní atrakce patří zejména opičí pavilon Pongoland nebo rozlehlý tropický skleník, uvnitř kterého můžete podniknout i malou plavbu v loďce. Rodinné vstupné tu vyjde na 58 eur.

Na jihu města se také rozprostírá zábavní park Belantis s více než 60 atrakcemi rozdělenými do osmi dobrodružných světů. Najdete tu adrenalinovou horskou dráhu i její mírnější verzi pro děti od tří let.

Nechcete-li s dětmi zůstávat přímo ve městě, v okolí Lipska se nachází několik hradů. V jen půl hodiny vzdálené obci Leisnig lze nalézt například jeden z nejstarších hradních komplexů v Sasku - Mildenstein. Návštěvníci v něm mohou obdivovat bizarní mučicí nástroje, funkční černou kuchyni nebo působivou dřevěnou konstrukci patra gotické sýpky.

Aktivity u lipských jezer

Před branami Lipska se rozprostírá také několik jezer, která poskytují celou škálu letního vyžití. Nejznámější je Cospudener See, oblíbené pro koupání, opalování a vodní sporty, jako jsou windsurfing a plachtění. Na břehu se nachází také řada restaurací a barů.

Kulkwitzer See na západním okraji města, kterému místní neřeknou jinak než „Kulki“, je další populární destinací. Oblíbené je hlavně u potápěčů, má totiž čistou vodu. Nacházejí se tu proto i potápěčské školy. Je tu rovněž pláž, kempink nebo třeba vlek pro vodní lyžaře či wakeboardisty.

Mapa lipských jezer

Markkleeberger See je ideální pro rodiny s dětmi díky svým písčitým plážím a hřištím. Navíc zde lze vyzkoušet kajak nebo kanoistiku. Störmthaler See je známé svou klidnější atmosférou a nabízí skvělé možnosti pro cyklistiku a pěší turistiku kolem jezera. Nakonec je tu Zwenkauer See, ideální ke koupání a rybaření.

Více o Lipsku a jak se tam dostat

  • Spolková země: Sasko
  • Rozloha města: 297.6 km²
  • Počet obyvatel: 616 tisíc (2022)
  • Doprava: autem z Prahy se do Lipska dostanete za necelé tři hodiny, a to buď přes Ústí nad Labem a Drážďany, nebo přes Chomutov a Chemnitz. Ke vjezdu do města je nutné si koupit s předstihem zelenou ekologickou známku neboli plaketu a nalepit na přední sklo. Cesta vlakem s přestupem v Drážďanech trvá minimálně tři a půl hodiny.
  • Slevová karta: Pro návštěvu města je výhodné zakoupit si jednodenní či třídenní Leipzig Card. Zaručuje cestování městskou hromadnou dopravou zdarma a slevy na vstupném do muzeí a dalších atrakcí.

Doporučované