Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kolébka automobilismu a ráj rozhleden. I to je Liberec, město ve stínu Ještědu

Foto: Shutterstock.com

V rámci prohlídky liberecké radnice můžete vystoupat i na její věž.

Metropoli českého severu se díky jejímu silnému průmyslu dříve přezdívalo „český Manchester“. Dnes láká Liberec na túry i na kulturu. Podívejte se na tipy, jak si užít město v objetí hor.

Článek

Liberec není jen o procházce na Ještěd a výletu za bílými tygry. Nabízí toho k objevení mnohem víc. Na své si tu přijdou rodiny s dětmi i milovníci kultury nebo přírody, ale také motorismu.

Památky a muzea

Jedna z největších architektonických perel města je budova liberecké radnice, kterou v neorenesančním stylu postavil v roce 1893 architekt Franz von Neumann. Dominuje náměstí Dr. Edvarda Beneše a je tak skvělým výchozím bodem pro prohlídku centra města.

Do interiérů radnice včetně její věže je možné nahlédnout v rámci prohlídek. Ty se v prázdninových měsících konají každý den, mimo sezónu pak nepravidelně. I bez průvodce se ale můžete sami projít aspoň po jejích chodbách.

Další cennou stavební památkou jsou bývalé císařské lázně. Nenechte se ale zmást názvem, v novorenesanční budově dnes najdete Oblastní galerii. Za přestavbu bývalých lázní pro výstavní účely získal architekt Jiří Buček z atelieru SIAL prestižní cenu Gran Prix Architektů 2014.

Ve stále expozici je například sbírka velkopodnikatele Heinricha Liebiega, který zanechal městu francouzská, německá a rakouská umělecká díla převážně z 19. století. Obdivovat tu můžete i obrazy holandských umělců 17. století.

Liberec a jméno Liebieg

Rod Liebiegů sehrál zásadní roli v rozvoji Liberce v 19. století. A to díky podnikatelskému duchu Johanna Liebiega. Johann se po příchodu do Liberce vypracoval z drobného obchodníka na majitele významného textilního impéria.

Vedle průmyslového rozvoje se rodina zasloužila o stavbu městských budov, jako jsou továrny a veřejné stavby, podporovala kulturní instituce a rozvoj infrastruktury. Johannův podnik se stal jedním z největších textilních závodů v monarchii, a Liberec se díky tomu stal druhým největším městem v Čechách.

Pokud se chcete dozvědět něco o historii regionu, ať už o místním textilním průmyslu nebo archeologických nálezech, navštivte Severočeské muzeum. Další závan dějin na vás dýchne při procházce ke komplexu roubených a hrázděných budov ve Větrné ulici.

Takzvané Valdštejnské domky pocházejí z let 1678-1681 a dlouho byly považovány za nejstarší dochované obytné domy v  Liberci. V roce 2020 ovšem památkáři potvrdili, že v liberecké čtvrti Františkov stojí roubenka, která je ještě o dvacet let starší.

Moderní a současná architektura Liberce

Liberec je známý i moderní a současnou architekturou. Milovníky funkcionalismu nadchne například štíhlé a bělostné tělo bývalého obchodního domu Baťa od významného zlínského architekta Vladimíra Karfíka nebo nedaleký někdejší obchodní dům Brouk a Babka od architekta Jana Gilara. Oba stojí v Pražské ulici nedaleko hlavního náměstí.

Ze současné architektury pak vyniká třeba Stavba smíření - komplex synagogy a vědecké knihovny, postavený na místě staré synagogy zničené před druhou světovou válkou, autorem je architekt Radim Kousal. Hned vedle zaujme umělecké dílo Davida Černého nazvané Hostina obrů - zastávka v podobě obřího jídelního stolu.

Za pozornost stojí také dům Karla Hubáčka v Alšově ulici, cenami ověnčená mateřská škola Lísteček v Donské ulici od Petra Stolína a Aleny Míčekové nebo centrum IGI s knihovnou ve Vratislavicích nad Nisou od Jiřího Jandourka a Ondřeje Nováka.

Stavba smíření a další moderní dominanty českých měst

Pro automobilové i cyklo nadšence

Víte, že v Liberci jezdil úplně první automobil v Čechách. Patřil továrníku Theodoru Liebiegovi, který si vůz Victoria Benz do města nechal přivézt z Mannheimu roku 1893. Automobil spíš stále připomínal kočár, ale byl poháněn jednoválcovým motorem o výkonu 2-3 kW. Dosahoval maximální rychlosti 20 km/h.

S takto bohatou technickou historií libereckého kraje se dobře seznámíte nejlépe v Technickém muzeu, které se nachází v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů ve čtyřech pavilonech. A komu by to nestačilo, může ještě navštívit rodný dům legendárního konstruktéra Ferdinanda Porscheho. Ten pocházel z Vratislavic nad Nisou, které jsou dnes součást Liberce, a žil zde do svých 18 let.

Rodný dům Ferdinanda Porscheho a další opomíjené památky

Foto: Petr Pavel, Mapy.cz

Bikepark ve Vratislavicích nd Nisou.

Ač se tyto dva světy někdy vzájemně nemusí, Liberec je také rájem cyklistů. Najdete tu například dva rozlehlé bikeparky. První je součástí Ski areálu Ještěd, nabízí dvě sjezdové tratě různých obtížností a zónu pro začínající bikery, ale i pro rodiny s dětmi. Druhý se rozprostírá na svahu ve v části Vratislavice nad Nisou a nese název Vapark.

Liberec také protíná cyklostezka Odra-Nisa, která vede od pramene Nisy v Jizerských horách až k Baltskému moři. Vám by mohlo stačit se projet po její české části k neměckým hranicím a vodní nádrži Kristýna.

O cyklostezce Odra-Nisa a dalších dálkových trasách přes hranice

Na Ještěd a za dalšími rozhledy

Ještěd je naprostou dominantou Liberce a je skoro až povinnou zastávkou pro ty, kdo horu s ikonickým televizním vysílačem a hotelem od architekta Karla Hubáčka nenavštívil. K úpatí jezdí z centra města dokonce tramvaj s číslem tři. Odtud musíte nahoru pěšky, na kole nebo autem. Lanovka je po nehodě v roce 2021 mimo provoz a řeší se výstavba nové lanové dráhy.

Pokud se ale chcete na Liberec podívat i z nového úhlu, zkuste výšlap na jinou rozhlednu nebo vyhlídku, které kvůli Ještědu zůstávají trochu upozaděné. Například Liberecká výšina, jež se nachází jen kilometr cesty mírným kopcem od Zoo Liberec. I když trochu připomíná středověký hrad, stojí tu až od roku 1901. Kromě rozhlednové věže je její součástí i výletní restaurace a hotel.

Z Liberecké výšiny je to kousek po žluté turistické značce na zbytky skalního hradu Jezdec. Zaniklý hrádek ze 14. století vystavěný na třech žulových skalách byl patrně strážním místem nedaleké zemské cesty z Liberce na Frýdlant.

Pokud navštívíte libereckou část Vratislavice nad Nisou, třeba kvůli zmíněnému rodnému domu Ferdinanda Porscheho, můžete z ní podniknout další výlety za krásnými výhledy. Kousek nad domem a místním bikeparkem je vyhlídkové místo s dřevěným „fotorámem“ s výhledem na Ještěd. Nedaleko tramvajové zastávky u kostela se pak po žluté můžete vydat na čtyřkilometrovou cestu k rozhledně Na Prosečí nebo se opačným směrem dostat na Císařský kámen.

Kam s dětmi

Nabídkou zábavných a vzdělávacích aktivit pro děti se Liberci jen těžko jiné město vyrovná. Že se tu nachází nejstarší zoologická zahrada v Česku, která je domovem vzácných bílých tygrů nebo takinů čínských, ví asi každý.

Dalším skvělým místem je ale třeba vědecko-zábavní park iQlandia, kde si děti i dospělí mohou hravou formou vyzkoušet vědecké experimenty. Expozice jsou interaktivní a nabízejí množství informací o fyzice, chemii, biologii i vesmíru. Užijí si to tu i dospělí.

Liberec voní kávou

Pokud jste milovníci kávy, Liberec vás nezklame. Nachází se tu rodinná pražírna Nordbeans, která v roce 2015 začínala v garáži. Dnes na její kávu narazíte po celém Česku. Navštívit kavárenský „showroom“ této značky, který se jmenuje DOK a které zahrnuje i pekárnu, je nutností pro každého kávomilce. Ocení ji však i milovníci současné architektury.

Další kavárny v Liberci: Mikyna | Jedno kafe | Kafe Kytka | Kafe Jinak | Kavárna Bez konceptu | Sweet City

Pro menší děti je tu Dino Park s pohyblivými sochami dinosaurů, který najdete ve třech patrech obchodního centra Plaza. Známou stálicí je jedno z největších rodinných center v republice - Centrum Babylon. Nabízí aquapark, iqpark, lunapark a další aktivity. Méně známý je EKOPark, kde pod širým nebem najdete ekodílničky, přírodní bludiště nebo stezku pro chůzi na boso. Tento venkovní areál je v provozu ale jen v letní sezóně.

Doporučované