Hlavní obsah

Levné letenky mají svá rizika. Jak cestovat výhodně, ale bez komplikací?

Foto: Shutterstock.com

Cestování letadlem je dostupnější než kdy dříve.

aktualizováno •

Svět levných letenek skýtá mnohá úskalí a při jejich nákupu byste měli být obezřetní. Jak se zorientovat v nepřeberném množství výhodných nabídek? Sepsali jsme, na co si dávat pozor a co byste před koupí letenky měli vědět.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nízkonákladové společnosti v posledních letech proměnily svět cestování a vyrazit do zahraničí letadlem je dnes nejen nejrychlejší, ale často i cenově nejdostupnější možnost.

V článku se dozvíte:

  • Jaké typy letenek je možné koupit a co to obnáší
  • Jak postupovat, když kupuji letenku poprvé
  • Kde hledat levné letenky a v jakém předstihu nakupovat
  • Na co si dát pozor

Typy letenek a aerolinií

Nízkonákladové společnosti lákají cestující na nejlevnější ceny. V základní letence tak obvykle nebývají zahrnuta odbavená zavazadla ani občerstvení. Chcete-li co nejvíce ušetřit, sbalte si tedy jen příruční kufřík. Odbavená zavazadla jsou za příplatek, stejně jako veškeré další služby. Zvažte, zda se vám nevyplatí připlatit si alespoň za prioritní odbavení, které vám ušetří dlouhé minuty čekání při odbavení, nástupu do letadla i vyzvednutí zavazadel po přistání.

Klasické letecké společnosti typu Air France nebo Lufthansa nabízejí mnoho tarifů. Můžete letět v business třídě a využít řadu luxusních služeb již zahrnutých v ceně letenky. To ale samozřejmě nebývá cenově nejvýhodnější možnost. Levné ekonomické letenky aerolinie často prodávají prostřednictvím slevových akcí a akčních nabídek. V závislosti na tarifu může a nemusí být v letence zahrnuto i zavazadlo k odbavení.

Charterové lety jsou obvykle provozovány cestovní kanceláří, která zájezd pořádá, případně společností, kterou si za tímto účelem najala. Podmínky se tak mohou velmi lišit. Nejvýhodnější nabídky cestovních kanceláří hledejte v kategoriích „first minute“ nebo „last minute“.

Error fare jsou levné letenky, jejichž nízká cena je důsledkem chyby letecké společnosti. Může se tak stát například při konverzích měn nebo v důsledku chyby v kalkulaci - kupříkladu když letecká společnost zapomene zaúčtovat palivové příplatky. Koupě error fare letenek je otázkou náhody. Jednak je poměrně raritní na takovou možnost vůbec narazit. A když se vám podaří letenku koupit, může se stát, že ji letecká společnost později stornuje. S rezervací ubytování v cílové destinaci proto pro jistotu pár dní počkejte.

Mezi kontroverzní způsoby nákupu levných letenek patří i takzvaný fuel dumping neboli hackování palivových příplatků anebo skiplagging. V prvním případě cestující využívají toho, že se palivový příplatek vypočítává dynamicky, a za pomoci kombinace určitých kroků při rezervaci jej sníží na minimum. Druhý způsob stojí na vynechání posledního segmentu cesty. Cestující, který plánuje letět do Norimberku, si zakoupí výhodnou letenku do Paříže s přestupem v Norimberku a na návazný let jednoduše nenastoupí. Tomuto typu vyhledávání letenek se věnuje například web skiplagged.com. Je však třeba zmínit, že tyto postupy nejsou aeroliniemi tolerovány a mohou vést k tomu, že po vás bude letecká společnost požadovat odškodnění, potrestá vás ztrátou věrnostních výhod, nebo vám dokonce udělí doživotní zákaz vstupu na palubu svých letadel.

Jak koupit letenku poprvé?

  • Vyhledejte letenku v některém z vyhledávačů nebo na stránkách letecké společnosti. Ve formuláři vyplňte datum odletu, odletové letiště, cílovou destinaci, počet cestujících a jejich věk.
  • Vyberte konkrétní letenku. Ceny se mohou lišit i v závislosti na odletovém čase. Pokud letíte s přestupem, zkontrolujte, že na něj budete mít dostatek času.
  • Zadejte konkrétní údaje o cestujících, jejich jména a datum narození. Jméno a příjmení vyplňte bez diakritiky. Pamatujte na to, že letenka je nepřenosná. Zkontrolujte tedy, že jste ve jménech neudělali chybu.
  • Vyberte doplňkové služby. Obvykle máte možnost dokoupit za příplatek možnost odbavení zavazadla, prioritní odbavení nebo cestovní pojištění.
  • Letenky uhraďte kartou, online platbou nebo převodem na účet. Před odesláním částky ještě jednou pečlivě zkontrolujte, že jste všechny údaje zadali správně.
  • Potvrzení o rezervaci vám obvykle přijde na e-mail, nebo si jej můžete zobrazit v aplikaci dané letecké společnosti.

Jakým způsobem nakupovat letenky?

Přes prostředníka - na internetu najdete množství slevových portálů, společností i jednotlivců, kteří se soustředí na vyhledávání a zprostředkovávání nákupu levných letenek. Nákup přes třetí stranu má však několik nevýhod. Tou nejzásadnější je komplikovaná komunikace v případě řešení problémů. V některých případech se také příjemcem kompenzací stává právě zprostředkovatel, a nikoli poškozený cestující.

Přímo od letecké společnosti - tato možnost se zdá pracnější, jelikož si letenky musíte sami vyhledat. Ve výsledku se však vždy vyplatí. Nejen že nakoupíte za výhodnou cenu, ale také si zachováváte všechna spotřebitelská práva a výhody.

Jak postupovat, když chcete nejlevnější letenky?

  • Netrvejte na pevném datu, vybírejte podle ceny. Letenky s odletem a příletem ve všední den bývají levnější.
  • Vyhněte se hlavní sezoně. V létě, o Vánocích a v období prázdnin jsou ceny navýšeny i několikanásobně.
  • Zvažte cestu s přestupem. Pokud letíte na víkend, nejspíš nebudete chtít ztrácet čas. Při delších cestách se ale přestup může vyplatit, a pro některé typy cestovatelů může být dokonce příjemnou možností navštívit více zemí za jedny peníze.
  • Podívejte se také na letenky z okolních letišť. Vídeň, Norimberk nebo Varšava jsou jen některé z mnoha možností. Někteří dopravci operují i z menších českých letišť, jako je Brno, Ostrava nebo Pardubice. Letenky mohou být výrazně levnější než při odletu z Prahy, před koupí si ale zjistěte, kolik vás bude stát doprava na místo.
  • K vyhledání letenek používejte více vyhledávačů, v každém můžete najít odlišné nabídky. Finální nákup ale proveďte na stránkách letecké společnosti.
  • Ceny letenek se mohou lišit v různých měnách. Před odesláním platby si proto zkontrolujte, zda není výhodnější provést úhradu v eurech či dolarech. Pro platbu využívejte služby typu Revolut, které mají obvykle výhodnější kurzy než při platbě kartou některé z českých bank.
  • Ušetřit můžete i při používání VPN. Ta vám totiž v online prostoru umožní předstírat, že se nacházíte v jiné zemi, a ulovit tak letenky za ještě výhodnější ceny, než jaké jsou k mání v tuzemsku.

Kde získávat tipy na levné letenky?

Na sociálních sítích najdete mnoho účtů, které se vyhledáváním akčních nabídek přímo zabývají. Ať už preferujete Facebook, Instagram, TikTok, Hero hero, nebo vám vyhovuje dostávat výhodné nabídky každý týden formou newsletteru do e-mailu, je z čeho vybírat. Na Facebooku a Discordu najdete i různé specializované skupiny a kanály. Tipy využijí hlavně ti, kteří se nepotřebují fixovat na určitou destinaci nebo termín a vybírají spíše podle toho, jak výhodná nabídka se zrovna naskytne.

Koho sledovat na sociálních sítích pro tipy na levné letenky

K nejznámějším českým travel influencerům patří například:

  • Adam Mach
  • A cup of style
  • S Nikol na cestách
  • Sarah Horáková
  • Milan Dobrovolný

Vyhledávače letenek jsou praktičtější pro ty, kteří potřebují cestovat v konkrétním termínu, nebo už mají vybraný cíl letu. Obvykle nabízejí širší možnosti filtrace, a vybírat tak můžete podle vlastních parametrů.

Některé vyhledávače, jako Google Flights nebo Farecompare.com, umožňují nastavit si notifikace, pokud dojde u cen na vámi požadované trase k poklesu. Vyhledávač Kayak Explore nabízí mapu levných letů, dostupnou i v českém jazyce.

Nejpopulárnější vyhledávače letenek

  • Google Flights - slouží pouze k vyhledávání, nákup přes aplikaci není možný. Umožňuje vložení až pěti odletových a cílových letišť a disponuje řadou pokročilých nástrojů.
  • Kiwi.com je původně česká společnost s celosvětovou působností. Používá vlastní algoritmus a umožňuje nákup návazných letů. Aplikace je velmi populární, někteří uživatelé si však stěžují na složitou komunikaci s podporou v případě problémů.
  • Skyscanner patří k největším světovým vyhledávačům letenek. Není však prodejcem, pouze odkazuje na ostatní prodejce a zprostředkovatele.
  • Kayak.com je další celosvětová platforma, oproti konkurenci navíc nabízí přehlednou cenovou mapu. Na jednotlivých národních doménách se mohou ceny letenek výrazně lišit.
  • Pelikán.cz je zavedený český portál, který působí i v některých dalších evropských zemích. Díky tomu nabízí uživatelům různé benefity. Klienti však v recenzích často upozorňují na problematickou komunikaci při řešení potíží, hlavně v případě zrušení letu.
  • Student Agency je dalším z osvědčených zprostředkovatelů. Zajímavé benefity nabízí nejen studentům, na webových stránkách společnost například pravidelně pořádá soutěže o letenky zdarma.
  • Letuška.cz byla při svém spuštění vůbec prvním online prodejcem letenek nejen v České republice, ale i v celé střední a východní Evropě. Stále velmi populární platforma však v posledních letech často sklízí kritiku za rezervy v komunikaci.
  • Exim Tours nabízí nejen zájezdy, ale také vlastní vyhledávač letenek, který zahrnuje i charterové lety. Chybí však možnost podrobnější filtrace při vyhledávání.

Přihlaste se také do newsletteru jednotlivých leteckých společností. Nejenže se jako první dozvíte o akcích a slevách, ale pro své odběratele mají některé aerolinie občas i zcela speciální slevové kódy či nabídky.

Nízkonákladové letecké společnosti

  • RyanAir je jedna z největších nízkonákladových společností světa. Domovským letištěm je Dublin, základny má však v dalších 40 destinacích po celé Evropě.
  • Wizz Air je maďarská letecká společnost se sídlem ve Vecsés. Provozuje více než 400 linek.
  • EasyJet je britská nízkonákladovka, kromě Evropy létá také do Severní Afriky nebo Turecka.
  • Smartwings jsou česká společnost se sídlem v Praze. Kromě pravidelných linek firma provozuje i ty charterové.
  • Vueling je španělská nízkonákladová aerolinie se sídlem v Barceloně a základnami v několika dalších evropských městech.
  • Jet2.com je další britskou společností, sídlí v Leedsu.
  • Air Lingus je irská aerolinka se sídlem v Dublinu, která operuje lety v Evropě, Severní Americe, ale i v Africe nebo na Blízkém východě.
  • Norwegian je norská letecká společnost, která nabízí levné lety nejen do skandinávských zemí.
  • Brussels Airlines je původní belgická národní aerolinie, zajišťující levné lety po celé Evropě.

Jak dlouho dopředu letenky kupovat?

Obecně platí, že čím blíže je datum odletu, tím vyšší je cena, nemusí to tak ale být vždy. Podle analýzy farecompare.com jsou ceny obvykle nejvýhodnější v časovém rozmezí od pěti do zhruba jednoho a půl měsíce před odletem.

Většina leteckých společností také pořádá několikrát do roka slevové akce. Akční nabídky můžete dostat též individuálně na základě věrnostních bonusů. Pokud vám to situace umožňuje, sledujte ceny letenek s předstihem. Nemusíte hned kupovat, ale uděláte si představu, v jakých cenových hladinách se letenky do vámi zvolené destinace obvykle pohybují.

Nápomocné mohou být také aplikace pro cenové predikce. Ty analyzují poptávku spotřebitelů dříve, než na ně letecké společnosti stihnou reagovat úpravou cen. Mezi nejpoužívanější patří Hopper. Aplikace si účtuje drobný poplatek, ale pouze v případě, že provedete rezervaci.

Na co si dát pozor při nákupu levných letenek

Ověřte si reputaci prodejce. Vzhledem k množství zprostředkovatelů levných letenek se může stát, že narazíte i na ty neseriózní. Někteří prodávají letenky hluboce pod cenou, ekonomický zisk generují z transakčních poplatků a v případě změn nebo chyb účtují nepřiměřené penále. Zahraniční poskytovatelé mívají hůře dostupnou zákaznickou podporu a v případě problémů se vám může stát, že se nebudete mít na koho obrátit. Rizika vždy předem důkladně zvažte a pro případ komplikací si připravte i plán B, aby vám kvůli pár ušetřeným korunám nezůstaly jen oči pro pláč.

Cenové nabídky porovnávejte. Někteří poskytovatelé lákají klienty na nižší ceny, než nabízí konkurence, ale za zavazadlo pak zaplatíte výrazně víc, než si účtuje samotná letecká společnost. Samotný nákup letenky je tak vždy nejvýhodnější provést přímo na stránkách dopravce.

Vždy zvažte dodatečné náklady. Nízkonákladové společnosti často létají na menší letiště, která mohou být hůře dostupná. Ověřte si, kolik vás bude stát následná doprava do cílové destinace. Pokud je letenka levnější až tři dny po vašem původně zvoleném termínu, spočítejte si, kolik za tu dobu zaplatíte za ubytování a další náklady. Na první pohled výhodné nabídky se mohou prodražit i v případě komplikací - u nejlevnějších letenek máte často nárok jen na minimální, či dokonce vůbec žádné kompenzace.

Jestliže letíte s přestupem, ohlídejte si, abyste měli všechny lety vždy v jedné rezervaci. Pokud jsou letenky koupeny zvlášť a první let se zpozdí, promeškáte ten návazný bez nároku na odškodnění. Často pak nezbývá než si na návazný let koupit letenku novou. Jsou-li však letenky zakoupeny společně, letecká společnost by vám měla bezplatně zajistit místo na pozdějším letu.

Jak se liší evropské a mimoevropské společnosti

Při výběru letenky myslete také na možné komplikace během cesty. Regulace EC 261/2004 určuje výši kompenzací, vztahuje se však pouze na aerolinie sídlící v Evropské unii. Pokud tedy poletíte mimo EU a na zpáteční cestě dojde ke zpoždění letu, můžete přijít o značnou částku.

Například při cestě z Asie vám místní aerolinka při zpoždění proplatí maximálně jídlo na letišti. Když si pro stejný let vyberete evropskou společnost a zpoždění přesáhne tři hodiny, máte nárok na kompenzaci ve výši stovek eur.

Chystáte se letět na dovolenou a přemýšlíte, na co nezapomenout a na co si dát pozor? Přečtěte si speciál Seznam Zpráv k cestování letadlem. Pokud vám v článku chybí důležité informace nebo máte vlastní osvědčené tipy, jak výhodně nakupovat letenky a cestovat s minimálními náklady, podělte se s ostatními čtenáři v komentářích.

Doporučované