Hlavní obsah

Na dovolenou z Vídně nebo Frankfurtu? Prozkoumali jsme okolní letiště

Foto: Markus Mainka, Shutterstock.com

Češi nejčastěji odlétají z Rakouska, Polska či Německa.

aktualizováno •

Ačkoli většina Čechů odlétá na dovolenou z Prahy, mnozí využívají také nabídky letů z blízkých letišť v okolních státech. Čeká vás odlet z Vídně, Varšavy nebo Frankfurtu? Sepsali jsme pro vás užitečné informace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všechna uvedená letiště jsou dobře dostupná z centra měst a dostat se sem můžete vlakem, autobusem i autem. Parkovat je možné přímo v areálu jednotlivých letišť, v okolí však bývají k dispozici soukromá parkoviště, na nichž můžete auto odstavit a na letiště vás i se zavazadly odveze shuttle bus. Před odjezdem si proto zjistěte aktuální ceny a podívejte se, zda některé ze soukromých parkovišť nenabízí výhodnější podmínky.

Vídeň

Vídeňské letiště leží ve Schwechatu cca 18 kilometrů od centra rakouského hlavního města. Své základny tu mají rakouské národní aerolinie Austrian Airlines, ale i nízkonákladové společnosti RyanAir, EasyJet nebo Eurowings. Před odletem si potřebné informace můžete ověřit na oficiálních webových stránkách.

Jak jsou rozdělené terminály na vídeňském letišti?

Terminál 1 - lety leteckých aliancí OneWorld a SkyTeam

Terminál 1A - nízkonákladové společnosti

Terminál 3 - rakouský národní dopravce Austrian Airlines, členové aliance Star Alliance a letecké společnosti, které do žádné aliance nepatří

Jak se sem dostat?

  • Vlakem: Letiště má vlastní podzemní stanici, kde staví regionální i dálkové linky. Z centra Vídně se na letiště dostanete linkou S-bahn S7 za cca 25 minut. Využít můžete i speciální City Airport Train, který vás za 16 minut doveze na nádraží Wien Mitte poblíž centra.
  • Autobusem: Tuzemské i mezinárodní autobusové linky jezdí na vídeňské letiště v pravidelných intervalech. Přímé spojení je k dispozici i z Prahy a Brna.
  • Autem: Letiště se nachází nedaleko dálnice A4, je tedy dobře dostupné. Na letišti i v jeho blízkém okolí najdete hned několik velkokapacitních parkovišť.

Mnichov

Mnichovské letiště (Flughafen München, MUC) leží ve čtvrti Erdinger Moos cca 28 kilometrů severovýchodně od centra bavorského hlavního města. Své základny tu mají německé národní aerolinie Lufthansa a nízkonákladové společnosti jako EasyJet. Všechny důležité informace najdete na webových stránkách.

Jak jsou rozdělené terminály na mnichovském letišti?

Terminál 1 (T1) – především pro odbavování letů většiny leteckých společností, které nejsou členy aliance Star Alliance.

Terminál 2 (T2) – lety společnosti Lufthansa a členů aliance Star Alliance.

Terminál 2 Satellite (T2 Satellite) – satelitní terminál je rozšířením T2 a slouží primárně pro mezikontinentální lety.

Jak se sem dostat?

  • Vlakem: Letiště má vlastní železniční stanici, kde staví regionální i dálkové linky. Z centra Mnichova se na letiště dostanete linkami S-bahn S1 a S8 za cca 40–⁠⁠⁠⁠⁠⁠45 minut.
  • Autobusem: Tuzemské i mezinárodní autobusové linky jezdí na mnichovské letiště v pravidelných intervalech. Přímé spojení je k dispozici i z Prahy a dalších měst.
  • Autem: Letiště se nachází nedaleko dálnice A92, parkovat je možné na velkokapacitním parkovišti.

Varšava

Varšavské letiště Frederika Chopina (Warsaw Chopin Airport, WAW) leží v okrese Włochy cca 10 kilometrů jihozápadně od centra polského hlavního města. Své základny tu mají polské národní aerolinie LOT Polish Airlines a nízkonákladové společnosti jako Wizz Air a Ryanair. Na webových stránkách najdete aktuální informace o odletech i samotném letišti.

Jak jsou rozdělené terminály na varšavském letišti?

  • Terminál A (T1 a T2) - Varšavské letiště má hlavní terminál, který je rozdělen na dvě části: starší část (dříve T1) a novější část (dříve T2). Terminál A obsluhuje jak mezinárodní, tak i domácí lety, a to pro různé letecké společnosti včetně členů aliancí Star Alliance, OneWorld a SkyTeam.
    • Starší část (dříve T1) - lety mimo Schengenský prostor.
    • Novější část (dříve T2) - lety v rámci Schengenského prostoru.

Jak se sem dostat?

  • Vlakem: Letiště má vlastní železniční stanici, kde staví regionální linky. Z centra Varšavy se na letiště dostanete přímou linkou S2 a S3 za cca 20 minut.
  • Autobusem: Městské autobusové linky 175, 188, 148 jezdí na varšavské letiště v pravidelných intervalech, jet můžete i noční linkou N32. Přímé spojení je k dispozici také z větších polských měst.
  • Autem: Letiště se nachází nedaleko dálnice S79 a je dobře dostupné z centra města i okolí.

Berlín

Berlínské letiště (Berlin Brandenburg Airport, BER) leží ve čtvrti Schönefeld cca 18 kilometrů jihovýchodně od centra německého hlavního města. Své základny tu mají německé národní aerolinie Lufthansa a nízkonákladové společnosti jako EasyJet a Ryanair. Podrobné informace najdete na webových stránkách.

Jak jsou rozdělené terminály na berlínském letišti?

  • Terminál 1 (T1) - slouží pro většinu leteckých společností včetně Lufthansa a EasyJet, a to pro odbavování jak domácích, tak mezinárodních letů.
  • Terminál 2 (T2) - nízkonákladové letecké společnosti.
  • Terminál 5 (T5) - terminál se nachází v bývalé části letiště Schönefeld a slouží hlavně nízkonákladovým společnostem a charterovým letům. Je oddělený od hlavního komplexu terminálů.

Jak se sem dostat?

  • Vlakem: Letiště má dvě železniční stanice: BER Terminal 1–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2 a BER Terminal 5. Regionální a dálkové vlaky spojují letiště s centrem Berlína a dalšími městy. Z centra Berlína se na letiště dostanete přímými linkami Airport Express (FEX) a regionálními linkami RE7 a RB14 za cca 30 minut.
  • Autobusem: Spojení do centra zajišťují linky X7, X71, 163, 164, 171, a noční linky N7 a N60.
  • Autem: Letiště se nachází nedaleko dálnice A113 a je dobře dostupné z centra města i okolí. Na letišti i v jeho blízkém okolí najdete několik velkokapacitních parkovišť.

Frankfurt

Frankfurtské letiště (Frankfurt Airport, FRA) leží cca 12 km jihozápadně od centra města. Své základny tu mají německé národní aerolinie Lufthansa a nízkonákladové společnosti jako Ryanair a Wizz Air. Na webových stránkách najdete užitečné informace i podrobnou mapu.

Jak jsou rozdělené terminály na frankfurtském letišti?

  • Terminál 1 (T1) - Hlavní a největší terminál letiště, rozdělený do tří hal (A, B, C). Je domovem pro společnost Lufthansa a její partnery z aliance Star Alliance. Slouží pro odbavování jak domácích, tak mezinárodních letů.
  • Terminál 2 (T2) - Druhý hlavní terminál, rozdělený do dvou hal (D, E). Tento terminál je využíván především leteckými společnostmi aliancí SkyTeam a Oneworld, a to pro domácí i mezinárodní lety.

Jak se sem dostat?

  • Vlakem: Letiště má dvě hlavní železniční stanice: Frankfurt Airport Regionalbahnhof (pro regionální vlaky) a Frankfurt Airport Fernbahnhof (pro dálkové vlaky). Z centra Frankfurtu se na letiště dostanete přímou linkou S-Bahn S8 nebo S9 za cca 15 minut. Dálkové vlaky spojují letiště s mnoha německými městy i mezinárodními destinacemi.
  • Autobusem: Spojení do centra zajišťují městské autobusové linky 61, 62, 77 a noční linka n7. Dálkové autobusy odtud jezdí do mnoha evropských měst.
  • Autem: Letiště se nachází nedaleko dálnice A3 a A5 a je dobře dostupné z centra města i okolí. Na letišti i v jeho blízkém okolí najdete několik velkokapacitních parkovišť a parkovacích domů.

Doporučované