Hlavní obsah

Paříž, Londýn nebo Dubaj: Cestujete na některé z velkých světových letišť?

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Chystáte se na dovolenou mimo Evropu? Pak vás možná čeká přestup na některém z velkých světových letišť. Podívali jsme se, kde Češi často přestupují, a sepsali pro vás užitečné informace.

Článek

Ať už vyrážíte do Ameriky, nebo do Asie, při koupi letenky si vždy zkontrolujte, že na přestup máte minimálně hodinu čistého času. Jednak tím zvýšíte pravděpodobnost, že vaše zavazadla doletí až do cíle s vámi, a také se nebudete muset tolik stresovat, nabere-li první let drobné zpoždění.

V článku jsme sepsali, co se hodí vědět, pokud se chystáte letět na letiště:

  • Paříž Charles de Gaulle
  • London Heathrow
  • New York JFK
  • Dubaj International

Paříž: Letiště Charles de Gaulle

Pařížské letiště CDG je nejen jedním z největších v Evropě, ale je také významným dopravním uzlem. Najdete v něm tři terminály, přičemž nejvyužívanější je Terminál 2, odkud odlétají letadla společnosti Air France – KLM a jejich partnerů z aliance SkyTeam. Tento terminál je ze všech největší a je rozdělen na sedm odbavovacích hal označených písmeny A–G. V nedávné době k nim přibyly ještě dvě satelitní haly L a M, přičemž odbavovací hala M je určena právě pro dálkové lety.

Terminál 3 slouží nízkonákladovým společnostem a charterovým linkám, Terminál 1 pak všem ostatním aerolinkám mimo alianci SkyTeam. Pokud tedy poletíte například s Lufthansou nebo Singapore Airlines, zavítáte právě sem.

Zkraťte si čekání na letišti: audioknihy od Seznam Zpráv zdarma

Všechny terminály jsou propojeny automatickým vlakem CDGVAL, který je cestujícím k dispozici zdarma a jezdí v krátkých intervalech. Mezi první a čtvrtou hodinou ranní je pak nahrazen kyvadlovou autobusovou dopravou.

Při jakémkoli přestupu na letišti CDG počítejte s tím, že vzdálenosti mezi jednotlivými vstupními branami mohou být značné, a to i v rámci jednoho terminálu. Se zdržením počítejte i u pasové kontroly, doba čekání se může protáhnout i na více než 30 minut. Jinak je i přes jeho značnou rozlohu orientace na letišti poměrně snadná – při přestupu sledujte žluté značky se symbolem transferu (ten se skládá z piktogramu jdoucího panáčka a dvou přerušovanou čarou spojených letadel). Ty vás zavedou buď k pěším koridorům, nebo letištním autobusům, které zajišťují transfer mezi gaty po letištní ploše. Při přestupu mezi terminály je pak potřeba po přistání vyzvednout zavazadla a projít znovu kontrolou.

Užitečné odkazy:

Doprava z letiště do centra Paříže:

  • příměstským vlakem RER B (cesta na nádraží Gare du Nord trvá cca 35 minut, odjezdový interval je tři až 15 minut),
  • autobusem (cca během hodiny se dostanete přímo do centra k pařížské Opeře),
  • taxi (ceny začínají cca od 30 eur)

Přímo v areálu je také stanice rychlovlaků TGV, které nabízejí přímé spojení do mnoha dalších francouzských měst, stejně jako do zahraničí.

Londýn: Letiště Heathrow

Londýnské letiště Heathrow (LHR) je největším a nejrušnějším letištěm ve Spojeném království a častou přestupní stanicí pro mezikontinentální lety. S nadsázkou lze říct, že na Heathrow nabízí spojení každá významná aerolinie světa. Ze všech londýnských letišť je nejblíže k centru města –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ necelých 30 kilometrů.

Letiště Heathrow je rozděleno na čtyři aktivní terminály: Terminál 2, Terminál 3, Terminál 4 a Terminál 5. Terminál 2, známý také jako „The Queen’s Terminal,“ slouží převážně letům společnosti Star Alliance, jako jsou Lufthansa a United Airlines. Terminál 3 je domovem pro lety Virgin Atlantic a také některé další mezinárodní aerolinky. V současnosti také obsluhuje některé lety British Airways, zejména do Severní Ameriky a Asie. Terminál 4 je využíván především pro mezikontinentální lety, zejména aerolinkami jako Qatar Airways či Etihad. A konečně Terminál 5, nejmodernější a největší terminál na Heathrow, který slouží především společnosti British Airways. Ten má ještě dvě satelitní odbavovací haly, přístupné automatizovaným vlakem.

Při přestupu na Heathrow sledujte fialové značení „Flight Connections“. Doba přestupu se na jednotlivých terminálech liší, v některých případech jde jen o jednotky minut, jindy se může protáhnout až na tři hodiny. K přesunu v rámci tranzitní zóny slouží autobusy s označením Flight Connection buses, které jezdí po letištní ploše a nemusíte tak procházet pasovou kontrolou. Mimo tranzitní zónu se můžete po letišti pohybovat linkou metra Piccadilly nebo vlaku Heathrow Express, který zajišťuje i spojení na nádraží Paddington v centru Londýna.

Užitečné odkazy:

Doprava z letiště do centra Londýna:

  • Heathrow Express: cca 15 minut na nádraží Paddington
  • Metro (Piccadilly Line): Levnější alternativa, do centra se dostanete za cca 45 minut.
  • Autobusy společností National Express a London buses vás do centra dopraví zhruba za hodinu.
  • Taxi: Ceny se pohybují od 50 liber výše, v závislosti na cíli v Londýně.

Největší světová letiště podle počtu odbavených cestujících:

  • Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL), Atlanta, USA –⁠⁠ 93,7 milionu cestujících.
  • Dallas/Fort Worth International Airport (DFW), Dallas, USA –⁠⁠ 73,4 milionu cestujících.
  • Denver International Airport (DEN), Denver, USA –⁠⁠ 69,3 milionu cestujících.
  • Chicago OHare International Airport (ORD), Chicago, USA –⁠⁠ 68,3 milionu cestujících.

New York: Letiště Johna F. Kennedy

Letiště Johna F. Kennedyho (JFK) je nejen největším letištěm americké metropole, ale také jedním z nejrušnějších letišť v USA co do počtu odbavených cestujících. Přímé lety odtud směřují na všechny kontinenty. Letiště leží v Queensu, asi 20 km od Manhattanu, a je v současnosti rozděleno do pěti aktivních terminálů: Terminál 1, Terminál 4, Terminál 5, Terminál 7 a Terminál 8.

Terminál 1 obsluhuje především mezinárodní lety a je domovem pro aerolinky jako Lufthansa, Air France, Japan Airlines a Turkish Airlines. V nejbližších letech se plánuje jeho rekonstrukce a rozšíření. Terminál 4 je největší a nejrušnější terminál, který obsluhuje jak mezinárodní, tak domácí lety. Svou hlavní základnu zde má společnost Delta Airlines, terminál je ale využíván i dalšími společnostmi jako Emirates, KLM a Virgin Atlantic. Terminál 5 slouží jako hlavní základna pro JetBlue Airways a na Terminál 7 zavítáte, pokud poletíte například s aerolinkami Air Lingus nebo Air Canada. Největší terminál na JFK je Terminál 8. Ten slouží jako hlavní základna pro American Airlines a další aerolinky z aliance Oneworld.

Jednotlivé terminály letiště JFK nejsou propojeny přes tranzitní zónu a pro přesun mezi nimi slouží automatizovaný vlak AirTrain, který jezdí ve veřejné části. V provozu je nonstop, cestujícím je k dispozici zdarma a dovede vás k němu přehledné značení. Pozor, pokud přestupujete z mezinárodního letu, je vždy třeba vyzvednout zavazadla a znovu je odbavit. Přitom je nutné opustit tranzitní prostor. Nezapomeňte si proto vyřídit elektronické povolení ESTA, nutné pro vstup na území USA.

Je také nutné počítat se zdržením na imigrační kontrole, které se může protáhnout i v řádu hodin. Máte-li na přestup méně než 90 minut, informujte personál a požádejte o zařazení do prioritní fronty. Pokud vám kvůli zdržení na imigrační kontrole návazný let uletí, letecká společnost je povinná letenku zdarma přebookovat na další let, náklady na případné ubytování vám ale neproplatí.

Užitečné odkazy:

Doprava z letiště do centra New Yorku:

  • Linky metra jsou s letištěm spojené pomocí automatizovaného vlaku AirTrain, následně se maximálně s jedním přestupem dostanete kamkoli po celém New Yorku.
  • Vlakem LIRR jsou nejrychlejší způsob, jak se dostat například na Manhattan nebo na vlakovou stanici Grand Central.
  • Taxi jezdí na Manhattan za jednotný tarif 70 dolarů (ve špičce o pět dolarů více), do dalších částí New Yorku pak klasicky podle taxametru. K dispozici jsou i služby společností Uber nebo Bolt, cenově se však obvykle od klasických taxíků příliš neliší.

Letiště Dubaj International

Letiště Dubai International (DXB) je častou přestupní stanicí pro lety do Asie, Oceánie a Austrálie. Co do počtu odbavených cestujících patří k 10 největším letištím světa. Je známé luxusním vybavením a přehledným uspořádáním. Nachází se přibližně pět kilometrů od centra Dubaje a je rozděleno do tří terminálů, přičemž Terminály 1 a 3 jsou vzájemně propojeny.

Terminál 1 slouží většině mezinárodních letů, odletové brány jsou označeny písmenem D a dopraví vás k nim automatizovaný vlak. Terminál 2 se nachází cca dva kilometry od ostatních dvou terminálů a slouží převážně nízkonákladovým aerolinkám a regionálním letům. Svou základnu tu má aerolinka Flydubai. Terminál 3 je největší letištní terminál na světě a je určen primárně pro lety společnosti Emirates a několik letů společnosti Qantas. Bývá označován za jeden z nejlepších terminálů vůbec díky exkluzivním službám a vybavení, včetně hotelu, wellness zařízení a rozsáhlé nabídky obchodů a restaurací​.

V Dubaji by vám při přestupu v rámci jednoho terminálu měla stačit hodina, při přestupu mezi terminály se pak doporučuje alespoň 120 minut. Nicméně naprostá většina přestupů probíhá v rámci Terminálu 3. Navzdory rozloze je orientace snadná, sledujte ukazatele „Flight connections“.

Užitečné odkazy:

Doprava z letiště do centra Dubaje:

  • Metro: Je dostupné pouze na Terminálu 1 a 3. Cesta do centra Dubaje trvá přibližně 20–⁠⁠30 minut.
  • K Terminálu 2 se dostanete pouze autobusem. Ten obsluhuje i ostatní terminály, většinou však kopíruje trasu metra.
  • Taxíky jsou k dispozici před každým terminálem, levnější mohou být služby typu Uber, cenu si ale vždy ověřte.

Máte zkušenosti s cestováním na některé z uvedených letišť nebo tip, jak si usnadnit či urychlit přestup? Podělte se v komentářích s dalšími čtenáři.

Doporučované