Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Dát si do těla, ale i do nosu. Krkonošská pivní stezka je gastronomicko-sportovní zážitek, při kterém nastoupáte pár stovek výškových metrů a zároveň se odměníte řemeslným pivem. S myšlenkou propojit pět lokálních minipivovarů přišel provozovatel hotelu a penzionu na Friesových boudách Karel Polívka. I v nich si totiž vaří vlastní pivo.
Magazín Seznam Zpráv
Cestování | Jídlo | Životní styl | Architektura | Historie
- Heydrichův mercedes našli ve stodole. Po 18 letech se dočkal opravy
- Tady si chození zamilujete. Vzhůru na skotskou West Highland Way
- Gastroprůvodce hodnotil restaurace v Česku. Tohle je 12 nejlepších
- Sezona hradů a zámků začíná: 10 novinek, které byste si neměli nechat ujít
- Chlapce zachránily v koncentračním táboře slupky od brambor
Kromě jeho pivovaru jsou dalšími zastávkami na trase také Pivovar Trautenberk, Pecký pivovar, pivovar Krkonošský medvěd a rodinný pivovar Hendrych. V průběhu letní sezony je u nich k dostání leták Krkonošské pivní stezky, na který lze sbírat razítka za vypitá piva.
Ochutnáte-li alespoň jedno pivo ze všech pěti pivovarů, zařadíte se tím do slosování o ceny a můžete vyhrát třeba dvoudenní pobyt v některém z krkonošských hotelů. O dalších cenách a podmínkách se dočtete na oficiálních stránkách stezky.
Kudy vede Krkonošská pivní stezka?
Stezku lze projít několika způsoby. Tím nejkratším je asi třicetikilometrová trasa z Trautenberku v Malé Úpě přes Portášky a Růžohorky do Pece pod Sněžkou, kde uděláte hned dvě zastávky. Jednu v kavárně Craft Cofee na pivo Hendrych a druhou v Peckém pivovaru na pivo s názvem Sněžka.
Z něj vás čeká stoupání k Richtrovým boudám přes Výrovku do pivovaru Friesovy boudy, odkud se přes Strážné dostanete do Vrchlabí a Pivovarské Bašty na Krkonošského medvěda.
Ten, kdo by si chtěl vycházku za krkonošskými pivy ještě ozvláštnit, může to vzít i přes nejvyšší vrchol Sněžku. V takovém případě si na pivní list lze dobrovolně připsat ještě ochutnávku pivovaru Paroháč, který funguje na Luční boudě. Ten platí za nejvýše položený pivovar v Česku i v celé střední Evropě.
Krkonošskou pivní stezku samozřejmě nemusíte absolvovat na jeden zátah. Většinou ji turisté chodí v průběhu víkendu s jedním přespáním. A pro koho by to i tak bylo až moc piva najednou, razítka může sbírat kdykoliv v průběhu léta - tedy od 30. května do 30. září 2025.
1. zastávka - Pivovar Trautenberk

Pivovar Trautenberk sídlí ve zrekonstruované Tippeltově boudě.
Trasu je nejvhodnější začít z Malé Úpy, malebné vesničky ležící pár kroků od polských hranic. Pivovar Trautenberk tu vaří od roku 2015, a to spodně i svrchně kvašená piva.
A obdivovat zde můžete nejen pivo. Trautenberk je i restaurací a hotelem v kompletně zrekonstruovaném objektu Tippeltovy boudy, a to podle oceňovaného návrhu architektonického ateliéru ADR. Zaplesají tedy i milovníci designu.
Ve stálé nabídce jsou tu tři piva. Trautenberk 11° světlý ležák, Trautenberk 13° polotmavé silné pivo a Trautenberk 14° American Pale Ale. V sezóně je doplňují i o různé speciály. Piva zaujmou také svou vizuální identitou, kterou reprezentují motivy horské přírody uspořádané do tvaru písmene T.
2. zastávka - na pivo Hendrych do kavárny

Na čepovaného Hendrycha musíte zavítat mimo pivovar.
Rodinný pivovar Hendrych sice sídlí ve Vrchlabí, restaurace i hotel jsou v něm ale už delší dobu uzavřeny. Funguje zde pouze prodejna piva bez výčepu. Na čepovaného Hendrycha se tak v rámci Krkonošské pivní stezky musíte zastavit v kavárně Craft Coffee v Peci pod Sněžkou. V rámci trasy to bude pravděpodobně vaše druhá zastávka.
Své pivo vrchlabský pivovar vaří od roku 2012. Mezi stálý sortiment patří pitelná světlá výčepní desítka, jedenáctistupňový světlý ležák a svrchně kvašené pivo stylu American Pale Ale. Pravidelně vaří i sezónní speciály.
3. zastávka - Pecký pivovar

Piva Peckého pivovaru nesou příhodný název Sněžka.
Z Craft Coffee je to jen půldruhého kilometru k Peckému pivovaru, který najdete u lanovky na Sněžku. Však i všechna jeho piva nesou označení Pivo Sněžka a jedno z nich k nejvyšší hoře v Česku odkazuje dokonce i svou stupňovitostí 16,03°. Je to svrchně kvašený Indian Pale Ale. K ochutnání jsou zde však i obligátní výčepní desítka a dvanáctistupňový ležák.
Pivovar založený v roce 2017 je součástí hotelového resortu Bouda Máma. Sídlí však ve vlastní budově, ve které se nachází stylová pivnice a pivní lázně.
4. zastávka - Pivovar Fries

Fries.
Po odpočinku v Peci pod Sněžkou na vás v rámci Krkonošské pivní stezky čeká další pořádný výšlap k dalšímu pivovaru. Z toho Peckého je třeba k Friesovým boudám překonat přes 500 výškových metrů. Odměna ale bude opět zlatavá.
Friesovy boudy, jejichž historie sahá až do roku 1676, prošly rekonstrukcí v roce 2011. Současný majitel Karel Polívka k nim ještě o rok později přistavěl penzion s restaurací a minipivovarem. Podobně jako v ostatních minipivovarech po cestě si tu lze vybrat ze spodně i svrchně kvašených piv. Nesou název Fries.
5. zastávka - Krkonošský medvěd

Medvěd.
Své putování po krkonošských pivech zakončíte ve Vrchlabí v Pivovarské Baště, která je domovem minipivovaru Krkonošský medvěd. Ten je ze všech zmíněných pivovarů vůbec nejstarší, založen byl už v polovině 90. let minulého století.
Základem výroby je dvanáctistupňový světlý ležák z klasické české odrůdy chmele - Žateckého poloraného červeňáka. Rádi tu mají ale i svrchní kvašení od lehkých „ejlů“ až například po vysokostupňové pšeničné pivo obsahující výluh z ibiškových květů.