Hlavní obsah

Jeskyně, podzemní jezero či solný důl. Tipy na zajímavá místa v Rakousku

Foto: Kochneva Tetyana, Shutterstock.com

V městečku Dürnstein se v údolí Wachau nachází modrá klášterní věž zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Rakousko nabízí návštěvníkům nepřeberné množství fascinujících míst, která stojí za bližší prozkoumání. Ať už se jedná o jeskyně, impozantní vodopády, nebo historicky významná místa. Podívejte se na naše tipy.

Článek

Přemýšlíte, kam vyrazit na víkend nebo kde se v Rakousku zastavit, pokud jen projíždíte na dovolenou? Dali jsme dohromady sedm tipů na zajímavá místa u našich sousedů, o kterých jste možná ani nevěděli a která stojí za návštěvu.

1. Jeskyně Eisriesenwelt

Foto: Stockinasia, Shutterstock.com

Vstup do jeskyně Eisriesenwelt.

V horkém letním počasí lidé často hledají místa, kde se během vysokých teplot zchladit. Variantou může být 42 kilometrů dlouhá ledová jeskyně Eisriesenwelt, jež svojí rozlohou patří mezi největší na světě. Naleznete ji jižně od Salcburku nedaleko městečka Werfen. Jeskyně se tyčí v nadmořské výšce 1641 metrů – zdatnější turisté se k ní mohou dostat po vysokohorské stezce pěšky, ale mnohem pohodlnější je využít lanovku, která je tou nejstrmější v Rakousku.

Cena a kde koupit vstupenky

Jeskyně je otevřena denně od 1. května do 31. října. Prohlídky jsou možné pouze za doprovodu zkušeného průvodce. Důležité je mít s sebou pevnou obuv a teplé oblečení, protože teplota v jeskyni se celoročně pohybuje kolem bodu mrazu. Samotná prohlídka trvá asi 70 minut.

Cena na místěCena online
Dospělí42 eur (cca 1050 Kč)38 eur (cca 950 Kč)
Mladiství (15–18 let)29 eur (cca 730 Kč)27 eur (cca 680 Kč)
Děti (5–14 let)21 eur (cca 530 Kč)19 eur (cca 480 Kč)

2. Krimmelské vodopády

Foto: Igor Dymov, Shutterstock.com

Spodní část kaskádovitých Krimmelských vodopádů.

Národní park Vysoké Taury skrývá ve svém srdci kaskádovité vodopády tvořené říčkou Krimmler Ache. Ty jsou svojí výškou okolo 380 metrů nejvyššími v Rakousku a patří i k nejvyšším v Evropě. V městečku Krimml, u něhož se vodopády nachází, najdete hned několik placených parkovišť – od posledního, čtvrtého trvá cesta k cíli necelých 20 minut.

Od poloviny dubna do konce října je stezka ke Krimmelským vodopádům otevřena nepřetržitě. Počítejte však se vstupním poplatkem, který pro dospělé činí osm eur (zhruba 200 Kč) a pro děti vyjde na polovinu. Výhodnější může být kombinované vstupné, jež obsahuje kromě poplatku za stezku i vstup do vodního světa a parkování. Tato vstupenka vyjde pro dospělého na necelých 14 eur (cca 350 Kč), za dítě zaplatíte polovinu. Aktuální ceny naleznete na webu Krimmelských vodopádů.

3. Železniční dráha Semmering

Foto: trabantos, Shutterstock.com

Jeden ze 16 viaduktů na trati s výhledem do údolí.

Pro milovníky vlaků je jako stvořená železniční horská dráha Semmering, ke které se dostanete zhruba za hodinu autem z Vídně. Historická trať vedoucí z Gloggnitzu přes průsmyk Semmering do Mürzzuschlagu překonává téměř 460 výškových metrů a několikrát dosahuje maximálního sklonu 28 %. Na trase dlouhé 42 kilometrů se nachází 14 tunelů, 16 viaduktů a více než 100 kamenných mostů. Stavba semmeringské železnice byla dokončena již v roce 1854 a při její výstavbě bylo použito mnoho inovativních technik a konstrukcí. Právě proto byla v roce 1998 tato trať prohlášena za světové dědictví UNESCO.

Podél kolejí vede turistická cesta, která nabízí nádherné výhledy na alpské scenerie i samotnou trať či viadukty, ale není nad to si tento úsek užít přímo ve vlaku.

4. Koncentrační tábor Mauthausen

Foto: Simone Crespiatico, Shutterstock.com

Koncentrační tábor Mauthausen.

Poblíž města Linec v Horním Rakousku leží jedno z nejtemnějších míst evropské historie a druhé světové války: koncentrační tábor Mauthausen, založený v srpnu 1938 po tzv. anšlusu Rakouska nacistickým Německem. Mauthausen spolu s nedalekým koncentračním táborem Gusen vytvořily nechvalně proslulý komplex, který patřil k největším a nejpřísnějším zařízením tohoto druhu. Dnes je muzeem a památníkem, jež připomíná oběti holokaustu.

Otvírací doba a cena

  • Otvírací doba (březen až říjen): Každý den od 9:00 do 17:30.
  • Cena: Vstupné je zdarma.
  • Průvodce v češtině: Naleznete na webu.

Více informací, včetně zamluvení prohlídky s průvodcem (v angličtině) a ceny, naleznete na webu památníku Mauthausen.

5. Solné doly v Hallstattu

Foto: Biodigger, Shutterstock.com

Skluzavka uvnitř solného dolu.

V městečku Hallstatt východně od Salcburku stojí za návštěvu starý solný důl. Historie těžby soli zde sahá až do doby bronzové, což činí tyto doly nejstaršími na světě. Během devadesátiminutové prohlídky návštěvníci prozkoumají podzemní chodby a dozvědí se více i o samotném procesu těžby soli, jež byla po staletí pro oblast Solné komory klíčová. Největší „atrakcí“ tu je více než 60 metrů dlouhá dřevěná skluzavka, kterou dříve využívali sami horníci.

Ke vchodu do podzemí vás z Hallstattu pohodlně vyveze lanovka s panoramatickým výhledem. Dáváte-li přednost chůzi, můžete sem vystoupat z centra města za necelou hodinu.

Cena a kde koupit vstupenky

  • Otvírací doba od 23. března do 26. října 2024 – 9:30 až 16:00.
  • Otvírací doba od 27. října 2024 do 6. ledna 2025 – 9:30 až 14:30.
Cena
Dospělý40 eur (cca 1000 Kč)
Dítě (od 4 let)18 eur (cca 450 Kč)

Více informací naleznete a vstupenky zakoupíte online na webu.

6. Park miniatur Minimundus

Foto: NiglayNik, Shutterstock.com

Park Minimundus.

Ve městě Klagenfurt na jihu Rakouska, nedaleko hranic s Itálií a Slovinskem, se u jezera Wörthersee nachází pitoreskní park miniatur Minimundus. Během jednoho dne tu lze procestovat celý svět – na návštěvníky čeká více než 160 modelů těch nejkrásnějších a nejznámějších budov, a to včetně pražské Staroměstské radnice. Všechny miniatury jsou vytvořeny až neuvěřitelně detailně v měřítku 1 : 25. Park Minimundus je otevřený veřejnosti již od roku 1959.

Cena vstupenek a otvírací doba

Park je otevřený v letošním roce od 22. března do 3. listopadu 2024. Otevřeno je každý den od devíti hodin ráno.

Cena
Dospělý20 eur (cca 500 Kč)
Děti (6–15 let)10 eur (cca 250 Kč)
Děti (do 5 let)Zdarma

Více informací o otvírací době a ceně vstupenek naleznete na webu parku.

7. Podzemní jezero Seegrotte

Foto: Dmytro Gilitukha, Shutterstock.com

Podzemní jezero Seegrotte.

Nedaleko Vídně v městečku Hinterbrühl naleznete největší evropské podzemní jezero - Seegrotte. Jedná se o bývalý sádrovcový důl z poloviny 19. století. Toto ohromující přírodní dílo vzniklo v důsledku nešťastné důlní katastrofy v roce 1912, kdy během odstřelu skály zatopila důlní chodby voda. V období druhé světové války tu byla umístěna tajná nacistická továrna, kde se vyráběly mimo jiné i komponenty pro německá vojenská letadla. Po válce se důl i s podzemním jezerem stal vyhledávanou turistickou atrakcí.

Cena vstupenek a otvírací doba

Otvírací doba v hlavní sezoně, která trvá od 1. dubna až do 31. října, je od 9:30 ráno do 16:30, kdy začíná poslední prohlídka s průvodcem. Prohlídka je dlouhá zhruba hodinu.

Cena
Dospělý (14–60 let)18 eur (cca 450 Kč)
Děti/studenti (5–14 let)12 eur (cca 300 Kč)
Rodina (2 dospělí, 1 dítě)42 eur (cca 1050 Kč)
Senioři (60+ let)15 eur (cca 380 Kč)

Více informací včetně možnosti a cen skupinových vstupenek naleznete na oficiálním webu.

Mapa zmíněných míst

Doporučované