Hlavní obsah

Přehledně: Jak se dostat do Paříže nejen při olympiádě a na co si dát pozor

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Francouzská metropole je od té české vzdálena lehce přes tisíc kilometrů.

Čeká nás největší sportovní událost letošního roku –⁠⁠ letní olympijské hry. Hostit je bude Paříž. Seznam Zprávy připravily cestovního průvodce k několika způsobům, jak se do francouzské metropole dostat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V hlavním městě Francie se na přelomu července a srpna uskuteční letní olympijské hry. Do Paříže vyrazí diváci z celého světa, ani čeští fanoušci nebudou výjimkou. Vzdálenost z Prahy do Paříže je lehce přes tisíc kilometrů. Přečtěte si základní rady pro cestu letadlem, autobusem či vlakem i po vlastní ose autem.

Letní olympijské hry v Paříži 2024

Letní olympijské hry se uskuteční od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024. Do francouzské metropole se olympijské hry vrací přesně po sto letech, kdy tu proběhly ty zimní v roce 1924. Francie bude jednu z olympiád hostit už pošesté, konkrétně v Paříži proběhne potřetí.

Letadlem do Paříže

Nejrychlejším a nejpohodlnější způsobem, jak se dostat do francouzské metropole, je letecká doprava. Přímé lince z Prahy do Paříže trvá let necelé dvě hodiny.

Cena zpáteční letenky se pohybuje průměrně okolo 3000 korun, v závislosti na letecké společnosti. Když budete mít štěstí, v akci se dají sehnat i okolo tisíce korun. Létá se nejčastěji na dvě letiště, záleží na aerolince, kterou si zvolíte.

  • Paris-Charles de Gaulle (CDG) - Druhé největší letiště v Evropě, nachází se na severu Paříže.
  • Orly (ORY) - Druhé největší pařížské letiště, které leží se na jihu Paříže zhruba 18 kilometrů od centra města.

Třetí variantou může být menší letiště Beauvais–Tillé, které se nachází 85 kilometrů severně od Paříže. Lety do města Beauvais, na jehož severo-východě lze letiště najít, nabízejí nízkonákladové dopravní společnosti. Do pařížské metropole se následně dostanete vlakem nebo autobusem, cesta trvá zhruba hodinu a půl.

Jak se dostat z letiště do centra Paříže

Autobusem do Paříže

Dalším způsobem, jak se dopravit do Paříže, může být autobus. Pro lidi bojící se létání je to asi nejpohodlnější varianta. Přesto je potřeba se připravit na cestu dlouhou zhruba 12–⁠⁠15 hodin. Vhodné je zvolit noční spoj, během kterého si lze odpočinout a prospat se.

Přímý spoj do Paříže nabízí společnosti FlixbusRegiojet. Autobusy přijíždí do podzemního autobusového nádraží Bercy Seine, v parku Parc de Bercy. Nedaleko se nachází zastávka metra Bercy. Průměrná cena autobusové jízdenky do francouzské metropole se pohybuje okolo 1500 až 2000 korun, záleží na dopravci.

Vlakem do Paříže

Další variantou je vlak, zde je ale problémem fakt, že z České republiky do Paříže neexistuje přímé spojení, na rozdíl od autobusů. Cestující vlakem tak čeká velké plánování a několik přestupů.

Délka, čas a cena jízdenek závisí na počtu spojů a jejich návaznosti. Připravte se však na minimálně 12–⁠⁠13 hodin ve vlaku. Konkrétní spojení a cenu si můžete najít na webu Českých drah.

Autem do Paříže

Někteří lidé využijí pro cestu do Paříže možnosti po vlastní ose autem. Cesta trvá okolo 10 hodin, záleží ovšem na hustotě provozu, zvolené trase a počtu zastávek. Tato varianta nabízí určitou volnost a možnost poznávat zajímavá místa po cestě, kterou si můžete sami zvolit.

Co se týká dálničních známek, ty nejsou v současné chvíli potřeba pro osobní automobil v Německu (mýtné od 1. července 2024 pro vozidla nad 3,5 tuny) ani Francii, potřebovat ji ale budete v České republice (cena a jak koupit dálniční známku v ČR).

Mapa doporučené trasy z Prahy

Ve Francii se platí mýtné na mýtných branách, zpoplatněna je většina dálnic, ale i některé tunely či mosty, mapu a ceny naleznete na oficiálním webu francouzských dálnic.

Od roku 2016 platí ve Francii nízkoemisní zóny, pro pohyb v těchto zónách musíte mít za sklem automobilu emisní známku Crit’Air, která se dá koupit online na webu ministerstva ekologie, kde naleznete i více informací. Cena je zhruba pět euro (cca 120 Kč), tedy mnohem méně, než je případná pokuta, která se může vyšplhat do nižších tisíců korun.

Po příjezdu do Francie a později i do hlavního města je nutné dbát místních pravidel silničního provozu kvůli vysokým pokutám, které vám mohou místní policisté udělit.

Parkování v Paříži

Ve velkých městech je velmi často problém najít parkování a obzvláště to, které je zadarmo. Výjimkou v tomto ohledu není ani Paříž. Pokud přicestujete do francouzské metropole autem, lze si vybrat ze dvou možnosti –⁠⁠ parkováním na ulici nebo v podzemním parkovišti.

  • Parkování na ulici: Platí se od pondělí do soboty od devíti do 20 hodin. Neděle, noci a některé ulice jsou zdarma. V 1. až 11. obvodu zaplatíte za hodinu šest eur (cca 150 Kč), ve 12. až 20. obvodu zaplatíte za hodinu čtyři eura (cca 100 Kč). Platí se v parkovacích automatech, ze kterých vyjede lístek, ten musí být umístěn viditelně za předním sklem.
  • Podzemní parkoviště: Těch se v Paříži nachází mnoho, jsou otevřena 24 hodin, sedm dní v týdnu. Cena parkoviště je dána místem, kde se nachází. V podzemních parkovištích je také možnost speciálních tarifů, které umožňují parkování na delší časový úsek (například týden nebo měsíc). Ceny a mapa parkovacích domů v Paříži.

Doporučované