Hlavní obsah

Na brusle k sousedům: Nejlepší in-line trasy v Německu a Rakousku

Foto: Pixabay.com

In-line bruslení není trendem jen v České republice, ale i v okolních zemích.

Hledáte tip na nevšední aktivní dovolenou nebo slunečný víkend? In-line bruslení se těší stále větší oblibě. Seznam Zprávy přináší tipy na nejlepší bruslařské trasy v sousedních zemích.

Článek

Německo

Lužická jezera

Na východě Německa se v historickém území Lužice nachází největší uměle vytvořená vodní krajina v Evropě. Desítky jezer vznikaly zatopením povrchových hnědouhelných dolů od druhé poloviny 20. století a dnes patří mezi ukázkové příklady rekultivace krajiny. Oblast je protkaná stovkami kilometrů cyklostezek a patří k oblíbeným cílům in-line nadšenců, cykloturistů i milovníků vodních sportů.

Výletníci z Česka jistě ocení blízkost jezer od hranic. Z Prahy do Hoyerswerdy, městečka v samotném středu Lužických jezer, je to přibližně 200 kilometrů po dálnici D8 a cesta autem za příznivého provozu trvá méně než tři hodiny. K ubytování můžete využít kempy přímo na březích jezer, hotely a penziony, případně soukromé ubytování u místních obyvatel.

V severní části oblasti leží na křižovatce několika stezek rozhledna Rezavý hřebík, dominanta krajiny. Pokud máte chuť na delší výlet, vydejte se kolem jezer Partwitzer See, Geierswalder See, Sedlitzer See až kolem nejseverněji položeného Großrächener See. Trasa, vhodná pro bruslaře, je dlouhá téměř 60 km.

Mezi další oblíbené trasy patří stezky okolo Bersteinsee a Scheibesse v délce přibližně 24 km nebo okruh kolem Bärwalder See v jihovýchodní části Lužických jezer, kde můžete nabruslit zhruba 18 km. Ale možností je mnohem více. Oblast se stále vyvíjí a každý rok přibývají nové stezky, stánky s občerstvením, restaurace nebo upravené pláže. V sezóně se dá na mnoha místech vykoupat, voda je čistá a v teplém počasí příjemně chladivá. Díky rozlehlosti břehů se návštěvníci nekoncentrují na jednom místě a zabruslíte si tak bez velkého provozu.

Foto: O&M Pstrykotwórcy, Mapy.cz

Výhled z rozhledny Rezavý hřebík. Od českých hranic je vzdálená přesně 54 kilometrů.

Fläming

Několik desítek kilometrů na jih od Berlína se nachází oblast Teltow-Fläming, která je jednou z nejoblíbenějších destinací pro bruslaře v celém Německu. Celková délka všech tras je přibližně 230 kilometrů. Rozdělené jsou do několika okruhů v okolí měst Jüterbog a Dahme ve spolkové zemi Braniborsko. Trasy jsou dobře zmapované na oficiálních webových stránkách.

Díky velkému výběru okruhů si zde na své přijdou jak začátečníci, tak i pokročilí bruslaři, hledající náročnější výzvy. Celá oblast je rovinatá a stoupání či klesání se vyskytují zřídka. Stezky jsou upravené, široké kolem tří metrů a nabízejí hladký asfalt k příjemnému svezení. V okolí se nachází mnoho půjčoven bruslí, pivní zahrádky, restaurace, penziony i odpočívárny přímo na tratích.

Bruslení se zde dá výtečně kombinovat také s kulturou. Doporučit lze návštěvu historických center měst Jüteborg, Luckenwalde nebo Dahme/Mark, klášter Zinna, bývalé vojenské tréninkové letiště Niedergörsdorf nebo zážitkový park s divokými zvířaty Johannismühle.

Rakousko

Vídeň, ostrov Donauinsel a park Prátr

Donauinsel je umělý ostrov vybudovaný v hlavním městě Rakouska mezi lety 1972 až 1988. Jeho hlavní funkce spočívá v ochraně Vídně před záplavami, plní však i rekreační účely. Je dlouhý přes 21 km a po celé jeho délce se vinou cyklostezky s kvalitním povrchem, vhodným i pro bruslení.

Přes ostrov vede patnáct mostů, z nichž většina je přístupná pro pěší. Dostanete se sem i městskou hromadnou dopravou. Přibližně uprostřed protíná Donauinsel linka metra U1 se stejnojmennou stanicí, o pár kilometrů výše zastavují tramvaje na zastávce Floridsdorfer. Návštěvu ostrova lze spojit i s výletní plavbou podél Dunaje.

Dalším skvělým zážitkem je projížďka parkem Prátr. Do parku o rozloze přibližně 6 kilometrů čtverečních se dostanete přímo z centra z dopravního uzle Praternstern v městské části Leopoldstadt. Odtud vede hlavní třída Hauptallee, uzavřená pro motoristy, směrem na jihovýchod. Širokou stezkou s hladkým asfaltem lemovanou kaštany se dostanete kolem slavného zábavního parku a planetária až k historické budově Lusthaus. Dnes je zde kavárna a restaurace, ale v druhé polovině 18. století sloužila budova i k odpočinku císaři Josefu II. a jeho rodině.

Mimo inline projížďky si zde přijdou na své i rekreační sportovci všeho druhu. V parku se nachází venkovní posilovny, pingpongové stoly, koupaliště, tenisové kurty, golfový klub a další. Místo je také domovem mnoha původních vídeňských sportovních oddílů.

Celá Vídeň je plná cyklostezek všeho druhu. Opravdový bruslařský nadšenec tak může projet skrz naskrz celé město a spojit sportovní vyžití s kulturními zážitky.

Doporučované