Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

48 hodin v Helsinkách: jak si užít víkend ve městě tří set ostrovů

Foto: Shutterstock.com

Helsinský přístav s tržištěm Kauppatori a katedrálou v pozadí.

Co vás čeká v nejšťastnějším městě na světě? Pokud plánujete navštívit hlavní město Finska, nechte se inspirovat našimi tipy, jaké památky navštívit, co ochutnat a zažít. Snad se vám zde podaří najít taky trochu štěstí.

Článek

Helsinky jsou hlavní město Finska –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ země, která je podle zprávy The World Happiness Report 2024 nejšťastnější zemí světa. A nutno dodat „opět“, protože je to již sedmým rokem po sobě. A není divu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ atmosféra tohoto města je opravdu uvolněná, s pomalejším tempem života než v jiných evropských metropolích.

Místní obyvatelé si cení přírody a tráví hodně času venku, ať už při procházkách v parcích nebo u moře. V Helsinkách najdete ideální rovnováhu mezi rušným městským životem a klidnými zákoutími, která jsou doslova na dosah ruky.

Helsinky jsou jedním z hlavních měst, které obklopuje moře, což jim dodává jedinečnou atmosféru. Nejen v přístavech se nese větrem mořská vůně doprovázená křikem racků. V létě se lze navíc i vykoupat na některé z mnoha písečných pláží v okolí.

Hlavní město Finska je také specifické tím, že ho tvoří velký poloostrov a více než 300 ostrovů. Mezi nimi lze díky četným mostům snadno a rychle přejíždět například na kole. Město je vůbec přívětivě uzpůsobené pro cyklisty díky kvalitní infrastruktuře cyklostezek.

Pokud plánujete prodloužený víkend nebo dvoudenní výlet, mám pro vás několik osobních tipů, jak z Helsinek vytěžit to nejlepší za krátkou dobu.

Den první: tržiště, plavba k pevnosti Suomenlinna a relax v parku

Ráno na tržišti Kauppatori a v tržnici Kauppahalli, procházka ke katedrále Tuomiokirkko a k ledoborcům

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Výhled na lodě, tržiště Kauppatori.

Svůj den začněte na Kauppatori, nejznámějším tržišti v Helsinkách. Nachází se přímo u moře na konci parku Esplanadi, a nabízí nejen rybí a jiné pokrmy a ruční výrobky, ale i nádherný výhled na okolní ostrovy.

Určitě ochutnejte místní rybí speciality – muikut neboli smažené rybičky síha malého a rybí polévku. Trh je skvělým místem, kde se můžete posilnit před dalším dobrodružstvím. Každoročně v prvním říjnovém týdnu se také na náměstí koná tradiční trh se sledi. Zvyk zvaný Stadin Silakkamarkkinat sahá až do roku 1700 a patří k nejstarším veřejným akcím ve Finsku. Letos je to od 6. do 12. října 2024.

Pokud však budete mít ještě chuť na něco dalšího, můžete si dojít hned vedle tržiště do nejstarší helsinské tržnice Kauppahalli. Je otevřena od pondělí do soboty od osmi do 18 hodin. Obchodníci zde nabízejí sýry, ryby, mořské plody, maso, zeleninu, ovoce, koření, kávu a čaj, ale i drobné dárky a nádobí.

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Katedrála Tuomiokirkko se schodištěm.

Když zaženete hlad, běžte se podívat po schodech ke katedrále Tuomiokirkko. Evangelická katedrála, kterou navrhl architekt Carl Ludvig Engel, se nachází na okraji náměstí Senaatintori a určitě ji nepřehlédnete.

Ke katedrále vedou z náměstí monumentální schody, které jsou oblíbeným místem jak pro vysedávání a odpočinek, tak pro cvičení. Zastavte se na schodech, klidně se i posaďte a užijte si výhled směrem na náměstí a za ním se nacházející tržiště.

Jako další se vydejte směrem k ostrovu Katajanokka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ulici Pohjoisranta, kde kotví finské ledoborce. Celkem jich má tato země osm, s krásnými jmény Polaris, Otso, Kontio, Voima, Urho, Sisu, Fennica a Nordica.

Plavba na ostrov Suomenlinna

Po snídani a rychlé procházce po okolí vyrazte lodí z Kauppatori na ostrov Suomenlinna, kde se nachází historická námořní pevnost zapsaná na seznamu UNESCO. Trajekt jezdí jednou až čtyřikrát za hodinu od rána do večera a cesta trvá asi 15 minut.

Procházet se po starobylých hradbách a úzkých uličkách pevnosti je jako cesta časem do doby, kdy ostrov chránil město před nájezdy z moře. Z vlastní zkušenosti autorky článku lze doporučit přinést si s sebou věci na piknik a posedět v jednom z klidných zákoutí pevnosti – výhled na moře a okolní ostrovy je jedinečný.

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Pevnost Suomenlinna.

Zdržte se pak chvíli na výspě sousedního ostrova Kustaanmiekka, který je se Suomenlinnou srostlý. Kolem ostrova vede úzký vodní kanál, jenž má šířku pouhých 81 metrů a kterým přitom proplouvají velké osobní trajekty. Z nezvyklé blízkosti je na ně docela ohromující pohled.

Poté, co si odpočinete při venkovním pikniku, zamiřte na další zajímavost, jíž je ponorka z druhé světové války Vesikko. Pokud tu budete v létě, dostanete se i dovnitř ponorky a zkusíte si na vlastní kůži, jak stísněným prostorům musela posádka tenkrát čelit.

Při ohlédnutí se zpátky do historie následně navažte návštěvou místního muzea pevnosti, které se nachází v zátoce Tykistölahti. Jeho hlavní expozice představuje historii pevnosti v průběhu její 270leté historie. Základní vstupné činí devět euro a je otevřeno po celý rok denně od 10:30 do 17:00 a od června do srpna denně od 10:00 do 18:00 hodin.

Odpolední procházka v Esplanadi a jídlo v restauraci Kappeli

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Esplanadi park a socha Johana Ludviga Runeberga.

Po návratu ze Suomenlinny se vydejte do parku Esplanadi, který se nachází nedaleko přístavu. Tento elegantní bulvár lemovaný stromořadím je ideálním místem pro odpočinek. Lidé sem chodí relaxovat, poslouchat hudbu či představení a pořádat pikniky.

Uprostřed parku se tyčí socha Johana Ludviga Runeberga, finského národního básníka a autora finské hymny. Poseďte se na lavičce a pozorujte dění kolem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ atmosféru města. Jestli vám mezitím vyhládlo, udělejte si zastávku například v historické restauraci Kappeli, jedné z nejstarších v Helsinkách –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ funguje už od roku 1867. Zde si můžete vychutnat finské jídlo, včetně široké nabídky ryb.

Podvečer v Kallio – alternativní čtvrti

Den můžete zakončit ve čtvrti Kallio, která je známá svou uvolněnou atmosférou a bohémským duchem. Dříve dělnická čtvrť se postupně proměnila v centrum alternativní kultury s množstvím kaváren, barů a uměleckých galerií. Večer můžete zakončit v některém z místních barů, nebo se jít projít podél moře při soumraku.

Den druhý: Ostrov se skanzenem, muzea a odpočinek u moře

Ráno na ostrově Seurasaari

Druhý den začněte návštěvou ostrova Seurasaari, který je parkem a skanzenem v jednom. Na ostrov se dostanete po lávce pro pěší. Tento ostrov nabízí jedinečný zážitek v podobě procházky mezi tradičními finskými dřevěnými stavbami, které sem byly převezeny z různých částí země. Skanzen vám umožní nahlédnout do místní venkovské historie a kultury. A pokud budete mít štěstí, narazíte i na místní veverky, které se nebojí přijít až k vám.

Skanzen je sice plně otevřený jen přes léto, areálem je však možné procházet celoročně a budovy je tak možné si prohlédnout zvenčí. Můžete si užít pěknou procházku, výhledy z ostrova, čerstvý vzduch a ticho. Pokud chce někdo vidět také interiéry, měl by cestu sem naplánovat až na léto. Muzeum je otevřeno od 1. června do 15. září denně od 11 do 17 hodin a základní vstupné je 12 euro (v přeopočtu 300 Kč).

Odpolední kultura v muzeu Kiasma nebo Ateneum

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Muzeum Ateneum Helsinky.

Po návštěvě ostrova se vraťte zpět do centra města a vydejte se do některého z helsinských muzeí. Pokud vás zajímá moderní umění, zamiřte do muzea Kiasma. Toto muzeum, které je součástí finské Národní galerie, nabízí širokou přehlídku současného umění a pravidelně pořádá různé akce a představení.

Pokud ale dáváte přednost klasice, zajděte do muzea Ateneum, kde najdete starší výtvarná díla finských i zahraničních umělců.

Obě muzea jsou otevřena od úterý do pátku od desíti do 20 hodin a o víkendu od desíti do 17 hodin, běžné vstupné je 22 euro (550 Kč).

Podvečer v parku Kaivopuisto a káva v Cafe Carusel

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Výhled z kopce hvězdárny na moře a přístav, Helsinky.

Na závěr dne si odpočiňte v parku Kaivopuisto, který se nachází v jižní části města přímo u moře. Tento park je ideálním místem pro procházky a při pěkném počasí si zde můžete užít nádherné výhledy na blízký přístav od hvězdárny umístěné na kopci uprostřed parku.

Po procházce si zajděte do blízké kavárny Cafe Carusel a vychutnejte si výbornou kávu s výhledem na moře. Milovníkům sladkého lze doporučit zdejší chutné cukrované koblihy. Víkend v Helsinkách tak můžete příjemně zakončit při povídání u kávy nebo čaje s mořskou scenerií v pozadí.

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Koblihy v Cafe Carusel.

Bonusový tip: Rezidence Hvitträsk

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Finská romantická architektura, interiér rezidence Hvitträsk.

Máte-li k dispozici auto a zbývá vám čas, zajeďte si do rezidence Hvitträsk. Tento skrytý klenot finské architektury se nachází jen půl hodiny jízdy od Helsinek a nabízí jedinečný pohled na finskou národní romantiku.

V muzeu, které je součástí rezidence, se můžete seznámit s prací tří slavných finských architektů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Eliela Saarinena, Hermana Geselliuse a Armase Lindgrena a zároveň si užít klidné prostředí uprostřed přírody. Eliel Saarinen je známý i jako autor budovy helsinského hlavního nádraží a finského národního muzea. Muzeum Hvitträsk je otevřeno od středy do neděle od 11 do 17 hodin a základní vstupné je 14 euro.

Co v Helsinkách ochutnat

Karjalanpiirakka

Jedná se o tradiční finské pečivo s tenkou nekynutou žitnou krustou, která je nejčastěji plněná rýžovou či bramborovou kaší. Pirožky se hodí například ke svačině. Najdete je v obchodech, ale i v některých kavárnách.

Losos, pstruh

Přestože se většina ryb dováží, například z Norska, jsou výtečné a stojí za ochutnávku.

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Nabídka ryb ve finském supermarketu.

Lékořice a salmiakki

Zatímco lékořice je sladká, salmiakki má spíše slanou chuť, i když jejím základem je rovněž lékořice. Přidává se do ní totiž chlorid amonný, bílá krystalická sůl štiplavé chuti. Obě tyto místní dobroty naleznete všude v regálech mezi bonbóny.

Architektura –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ další perly Helsinek

+3

Doporučované