Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Průvodce Hamburkem. Co vše nabízí město hostící fotbalové Euro

Foto: Elbphilharmonie / Thies Rätzke

Lodě v hamburském přístavu vítá budova Labské filharmonie.

Hamburku se přezdívá „německá brána do světa“. Město, kde najdete nejvíce mostů v Evropě, letos hostí fotbalové Euro 2024. Chystáte se sem? Projděte si tipy na památky, restaurace i aktivity s dětmi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hamburk je hned po Berlíně druhé největší německé město. Je to významné průmyslové a obchodní centrum s bohatou historií a kulturou. Při jeho prohlídce není dobré minout zejména přístav, který nabízí ty největší skvosty města.

Jedním z nich je historický komplex skladovacích budov Speicherstadt. Od roku 2015 je na seznamu světového dědictví UNESCO. Čtvrť plnou budov z červených cihel, kde se nachází řada kaváren a muzeí, protínají vodní kanály. Po nich lze i podniknout prohlídkovou plavbu.

Přístav je také domovem nejnovější hamburské dominanty - Labské filharmonie. Sklem obložená 110metrová budova se veřejnosti otevřela začátkem roku 2017, a to po dlouhých deseti letech výstavby, s konečnou cenovkou v přepočtu přes 23 miliard korun.

Součástí Elbphilharmonie, jak zní jméno v originále, jsou i byty, hotel, menší koncertní sály, restaurace a vyhlídková plošina. Vyhlídku, která je otevřená až do půlnoci, může za tři eura navštívit každý.

Nejlepší výhled na celý přístav a město Hamburk je však ze 132 metrů vysoké věže kostela svatého Michaela. Tento barokní svatostánek se může pochlubit impozantními varhanami s více než 6000 píšťalami. Pravidelné koncerty na těchto varhannách jsou nezapomenutelným zážitkem.

Hamburský stadion na Euro 2024

V pořadí 17. mistrovství Evropy ve fotbale se uskuteční od 14. června do 14. července 2024 v deseti německých městech. Česká reprezentace odehraje v Hamburku hned dva zápasy skupiny.

Foto: uslatar, Shutterstock.com

Hamburská Imtech Arena má kapacitu 50 tisíc diváků.

Doprava ke stadionu

Veřejnou dopravou se ke vchodům A, B, E a F nejlépe dostanete městskou vlakovou dráhou S-Bahn ze stanice Stellingen. Ke vchodům C a D zase ze stanice Othmarschen, odkud bude ke stadionu jezdit kyvadlová autobusová doprava.

Přečtěte si o Euru 2024

Další památky a muzea

Důležitou přístavní památkou je také 700 metrů dlouhý plovoucí dok Landungsbrücken z 19. století. Dříve u něj kotvily parní lodě, protože zde bylo možné skladovat uhlí. Dnes tu stojí rybí restaurace, kavárny a startují odtud turistické okružní plavby. Nachází se zde také vchod do Starého labského tunelu, kudy mohou pěší a cyklisté zdarma projít na labský ostrov Steinwerder.

Muzeí je v Hamburku více než čtyřicet. Mezi ty nejdůležitější patří rozhodně Mezinárodní námořnické muzeum, které přibližuje 3000 let námořní historie.

Pro milovníky umění je nutností návštěva Kunsthalle, která ve třech propojených budovách vystavuje díla od středověku po současnost. Ve stálé expozici tu návštěvníci najdou třeba Grabowský oltář ze 14. století, díla Caspara Davida Friedricha, Philippa Otto Rungeho, Edvarda Muncha či Paula Kleea.

Město Hamburk je také spojené s počátky jedné z nejvlivnějších kapel všech dob - The Beatles. Na začátku 60. let tu kapela vystupovala v několika známých klubech, jako jsou Indra Club, Kaiserkeller, Top Ten Club a legendární Star-Club. Hamburští jí vzdali hold pojmenováním jednoho z náměstí jako Beatles-Platz. Zdobí ho ocelové siluety členů kapely.

Reeperbahn

Nejživější a nejrozmanitější místo v Hamburku je čtvrť St. Pauli, která je domovem mnoha hudebních i divadelních scén, barů a restaurací. Její nejznámější ulicí je Reeperbahn, které se pro její rozsáhlý red light district přezdívá „hříšná míle“. Nachází se tu spoustu sexshopů, pornokin a striptýzových klubů.

Kam na jídlo

Kdo se chce v jídle naladit na lokální notu, měl by vyzkoušet místní speciality, kterými jsou zejména fischbrötchen, labskaus a úhoří polévka.

Rybí sendvič fischbrötchen se rozhodně vyplatí ochutnat na rybím trhu Fischmarkt. Ten má však otevřeno jen v neděli. Mimo něj je doporučovaný stánek Brücke 10 na Landungsbrücken nebo Kleine Haie Große Fische kousek od ulice Reeperbahn. Námořnický labskaus, tedy kaši z brambor, naloženého hovězího masa, cibule a červené řepy, dostanete například v Old Commercial Room nebo restauraci Anno 1905.

Dobrou kávu a snídani nabízí například podnik Nord Coast Coffee Roastery poblíž historického Speicherstadtu. Mezi další oblíbené kavárny, které si i praží vlastní kávu, patří například Elbgold nebo Public Coffee Roasters.

V Hamburku je také 13 restaurací, které se pyšní hvězdami z průvodce Michelin. Jedna z nich se může pochlubit rovnou třemi hvězdami. Restaurace The Table šéfkuchaře Kevina Fehlinga nabízí komplexní degustační menu za 315 eur, v přepočtu za téměř osm tisíc korun.

Co podniknout s dětmi

Jednou z nejvýraznějších atrakcí nejen pro děti je největší modelová železnice na světě - Miniatur Wunderland. Rozkládá se na ploše 1500 metrů čtverečních, kde na 15 kilometrech tratí jezdí přes tisíce vláčků.

Nejsou tu však jen ony. Ve 12 různých světech tu najdete také tisíce autíček a domů a více než čtvrt milionu figurek. Toto velkolepé muzeum miniatur se nachází v přístavu v už zmíněném historickém komplexu Speicherstadt.

Hamburský DOM

Třikrát do roka se v Hamburku koná velká pouť - Hamburský DOM. Největší zábavní veletrh v severním Německu se koná 30 dní každé jaro, léto a zimu v Heiligengeistfeldu vedle stadionu St. Pauli. Pokaždé se na něm představí přes 200 atrakcí, od historických kolotočů po moderní horskou dráhu.

Hamburk má také výjimečnou zoologickou zahradu. Tierpark Hagenbeck je jedinou velkou soukromou zoo v Evropě. V době svého založení, tedy na začátku 20. století, byla průkopnicí volných výběhů zvířat bez klecí. Dnes tu žije více než 1400 zvířat ze všech kontinentů.

Ačkoliv je Hamburk průmyslové město, je prodchnutý spoustou parků a další zeleně. S dětmi se vyplatí navštívit zejména Stadtpark, kde se nachází několik dětských hřišť, planetárium, minigolf a také jezírko, u kterého si lze vypůjčit šlapadla, paddleboardy nebo loďky.

Více o Hamburku a jak se tam dostat

  • Spolková země: Hamburk
  • Rozloha města: 755 km²
  • Počet obyvatel: cca 1, 9 milionu (2022)
  • Doprava: cesta autem z Prahy do Hamburku trvá něco přes šest hodin, dostanete se sem buď přes Lipsko a Hannover, nebo přes Berlín. Pohodlná je cesta vlakem, z Prahy denně jezdí čtyři přímé spoje, cesta trvá necelých sedm hodin.

Doporučované