Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Hallstatt: Poznejte ikonické malebné městečko s nejstarším solným dolem světa

Foto: Rasto SK, Shutterstock.com

Hallstatt není jen místo na fotku, nabízí mnoho unikátních zážitků.

Městečko vtěsnané mezi břehy průzračného jezera a vysoké alpské vrcholky – romantická scenérie, která je léta stálicí instagramu i různých kalendářů. Hallstatt však nabízí víc než jen krásná fotogenická zákoutí.

Článek

Zatoulejte se v úzkých uličkách, prozkoumejte zdejší fascinující tisíciletou historii nebo se nechte unášet poklidnými vodami ledovcového jezera. Městečko Hallstatt, ležící na úpatí alpského pohoří Dachstein, patří k nejpůvabnějším místům rakouské Solné komory a celého Rakouska vůbec. Jeho panorama vás uchvátí v každém ročním období.

Není to ale zdaleka vše, co dokáže nabídnout. Věděli jste například, že tu najdete dřevěné schodiště z doby Tutanchamona a kostnici s dekorativně pomalovanými lebkami nebo že tu lidé před časem objevili „solnou mumii“?

Staré město a náměstí

Historická část Hallstattu je malá, ale o to krásnější. Tvoří ji především dlouhá promenáda, olemovaná původními domky, vměstnanými na drobných parcelách a propojenými spletí úzkých uliček a schodišť. Blízko jedné z dominant města, evangelického kostela s vysokou štíhlou věží, se pak rozkládá malebné náměstíčko.

Populární fotopoint, z něhož pořídíte typický snímek známý ze sociálních sítí i kalendářů, najdete pár minut pěšky severně od náměstí. Hrnou se sem davy a místní proto v minulosti vyhlídku dokonce zahradili dřevěnou bariérou. Ta už tu dnes není, na vysněnou fotografii si ale budete možná muset chvíli počkat ve frontě.

Halštatské jezero

Hallstatt ovšem není jen centrum, projít se můžete i dál podél břehů jezera. Rozlehlá vodní plocha má na délku osm kilometrů a v některých místech dosahuje značné hloubky - až 125 metrů. V sezóně nemusíte mít strach přibalit plavky, během letních měsíců mívá voda příjemných 20 stupňů. V jižní části místní k těmto účelům dokonce vytvořili umělý koupací ostrůvek. Na travnaté pláži jsou žebříky i skluzavka do vody, skokánek a také dětské hřiště.

Jezero můžete ale prozkoumat i přímo z vodní hladiny. Ve městě jsou k zapůjčení loďky, šlapadla i paddleboardy. Nebo se vydejte na okružní plavbu vyhlídkovou lodí. A pokud vás láká nahlédnout do hlubin, i tuto možnost v Hallstattu máte - díky dobré viditelnosti pod hladinou patří jezero k místům oblíbeným mezi potápěči. Ponory se tu pořádají celoročně.

Foto: Veronika Kejřová, Seznam Zprávy

Panorama Hallstattu je kouzelné za každého počasí.

Solné doly Salzwelten a výlet do historie

Hallstatt patří k nejvýznamnějším evropským archeologickým lokalitám a výlet do zdejších solných dolů by byl hřích vynechat. Ke vstupu do sítě podzemních tunelů vás po příkrém svahu vyveze pozemní lanovka Salzbergbahn. Už cesta je tak zážitek - pod vámi se otevře úchvatný výhled na halštatské údolí, jezero i hory.

Před vstupem do podzemního světa dostanete ochrannou kombinézu. Ne, že by na návštěvníky v dolech číhalo nějaké nebezpečí. Slouží spíše k tomu, abyste se náhodou neušpinili. Ani to ale úplně nehrozí. Prohlídka trvá hodinu a půl a průvodce ji vede ve dvou jazycích - němčinu střídá s angličtinou. K zapůjčení je i audioprůvodce v češtině.

V solných dolech vás čeká pestrý mix zážitků. Dozvíte se nejen o tisíce let dlouhé historii zdejší těžby, ale i o její současnosti - doly jsou totiž stále aktivní. Výklad je doplněn množstvím animací a videoprojekcí, z nichž ta nejkrásnější se odehrává v prostředí rozlehlé solné jeskyně - jednotlivé obrazy tu efektně promítají přímo na její stěny, díky čemuž se pak odrážejí i v hladině podzemního solného jezírka.

Projedete se i po dvou speciálních hornických skluzavkách, z nichž jedna je dokonce nejdelší svého druhu v Evropě. Během jízdy navíc změří vaši rychlost a také vás vyfotí - za poplatek si tak můžete odnést originální památku. A na závěr samozřejmě nemůže chybět důlní vláček.

Halštatské doly a naleziště - zajímavosti

  • „Bílé zlato“ se v horách nad Hallstattem těží už 7000 let. Lidé si sem pro sůl chodili již v neolitu, těžba tu probíhá od doby bronzové až do dnešních dnů. Jedná se tak o nejstarší stále fungující solný důl světa.
  • Díky konzervačním vlastnostem soli jsou zdejší archeologická naleziště bohatá na neobyčejně zachovalé nálezy, které způsobily bez nadsázky revoluci v archeologii a přinesly mnohé zásadní vědecké poznatky.
  • Vše začalo v polovině 19. století, kdy tu Johann Georg Ramsauer objevil rozsáhlé pohřebiště. Byly to hroby majetných horských pánů z doby železné, kteří tehdy zřejmě těžbu i obchod se solí řídili. Místa posledního odpočinku bohatých mužů i žen zdobily masivní šperky z bronzu i zlata, rozměrné tepané bronzové nádoby, jemně dekorovaná keramika i zdobené zbraně. Našly se tu však i baltský jantar nebo slonovina. Nález byl natolik unikátní, že dal jméno celé historické epoše - starší doba železná bývá podle něj často nazývána dobou Halštatskou.
  • Někdy ke konci čtvrtého století před naším letopočtem tu došlo k důlní katastrofě a obrovskému závalu. Tělo jednoho z dělníků zůstalo pohřbeno uvnitř a později díky zdejším podmínkám téměř nepodlehlo přirozené degradaci. Když bylo v 18. století objeveno, místní obyvatelé jej uložili na tehdejší hřbitov. Pro vědecké účely se tak mumie nedochovala, přesto však „Muž v soli“ proslul jako jeden z nejvýznamnějších zdejších nálezů.
  • V rámci prohlídky uvidíte nejen nástroje, nářadí a předměty denní potřeby z různých epoch. Perličkou na závěr je nejstarší dochované dřevěné schodiště. Podle dendrochronologických průzkumů bylo dřevo pro jeho stavbu poraženo někdy kolem roku 1340 před naším letopočtem, tedy zhruba v době, kdy se narodil Tutanchamon.

Teplota v solných dolech se i v létě pohybuje kolem čtyř stupňů, do batohu tak přibalte teplé oblečení. Stejně jako na výlety do okolních hor se i v tomto případě vyplatí pevná, neklouzavá obuv.

U vstupu do Solného světa se tvoří fronty, prohlídky však probíhají v relativně velkých skupinách, a čekající návštěvníci se tak na řadu dostanou rychleji, než se může na první pohled zdát. Pokud se však chcete davům vyhnout, ráno dlouho nespěte a přijďte s předstihem - doly se otevírají od půl desáté.

Než se vrátíte dolů do města nebo naopak vydáte dál do okolních kopců, zastavte se na vyhlídce Skywalk pod věží Rudolfsturm. Ve výšce 360 metrů nad hladinou jezera si můžete Hallstatt prohlédnout z ptačí perspektivy. Přístup na vyhlídkovou plošinu je zdarma.

Beinhaus - Halštatská kostnice

Neméně zajímavá upomínka na zdejší historii se skrývá ve hřbitovní kapli svatého Michaela poblíž hallstattského katolického kostela Maria am Berg. Pokud vás podobné zážitky neděsí, prohlédněte si unikátní kostnici, která uchovává na 1200 nevšedně zdobených lebek.

Za vznikem kostnice stojí vcelku logický důvod. Víska, sevřená z jedné strany horskými masivy a z druhé hladinou jezera, nenabízela příliš prostoru pro dostatečně rozlehlý hřbitov. Hroby tak místní lidé vždy po zhruba deseti až dvaceti letech otevírali, a zatímco dlouhé kosti hrobník odvezl daleko za Hallstatt, lebky se přemísťovaly právě do krypty.

Předcházel tomu poměrně složitý proces. Každou lebku bylo třeba očistit a nechat vybělit sluncem i měsícem. Následně je specificky vyzdobili místní malíři. Vedle jména zemřelého a data jeho narození a úmrtí tak na nich uvidíte barevné ornamenty, květiny, listy či zvířecí symboly.

Kostnice se používá od 16. století až do dneška. Ačkoli je přání být zde uložen v současnosti už velmi vzácné, zvyk zůstal zachován a nejmladší lebka patří ženě zesnulé roku 1983.

Pokud se sem vypravíte, nahlédněte i do samotného katolického kostela. Jedna z halštatských dominant ční vysoko nad střechami okolních domů a je od ní krásný výhled na město. Svůj zvláštní půvab má i maličký hřbitov, plný zajímavých náhrobků.

Foto: pixabay.com

Z 1200 lebek, ukrytých v kostnici, je jich zhruba polovina pomalovaná.

Muzeum Hallstatt

Posledním tipem pro milovníky historie je halštatské muzeum, založené již v devatenáctém století. Uchovává působivou sbírku fosílií, prehistorických nálezů a exponátů k dějinám města a zdejších solných ložisek.

Je rozčleněno do 26 tematických okruhů, vyprávějících o jednotlivých kapitolách od prehistorie, přes keltské a římské osídlení, středověk a novověk až po současnost. Mimo jiné se tu dozvíte o nejvýznamnějších badatelích, zkoumajících halštatskou kulturu nebo třeba o významu hornického městečka pro vývoj rakouského protestantismu. Vedle historie jsou ale expozice věnované také okolní přírodě.

Za vodopády v okolí

Přírodní bohatství halštatské krajiny nejlépe objevíte, vydáte-li se alespoň na jeden den do zdejších kopců. Okolí je protkané turistickými stezkami, je tedy jen na vás, jakým směrem se rozhodnete vyrazit.

Vedle dechberoucích vyhledů do údolí, roklí a soutěsek se vyplatí vypravit se za některým z vodopádů. Nejlépe dostupné jsou vodopády Waldbachstrub vzdálené jen přibližně tři kilometry od centra města.

Můžete si udělat jen krátký okruh a po druhé straně řeky se vrátit zpět, nebo stoupat dál k ledovcové zahradě neboli Gletschergarten, která je pozůstatkem poslední doby ledové, a k prameni řeky Waldbach. Nečekejte ale žádnou studánku či malý pramínek. Ze skály tu vyvěrá masa divoké vody, která se rozbíhá do krajiny a vytváří kouzelnou scenérii.

Ferraty v Hallstattu

Známá horolezecká stěna Echernwand přímo nad Hallstattem byla před několika lety po lesním požáru trvale uzavřena. Výhled na halštatské jezero si však můžete vychutnat z nedaleké ferraty Seewand Klettersteig. Díky délce 1350 metrů ovšem patří k těm náročnějším a rozhodně není vhodná pro začátečníky.

Další ferraty pak najdete v sousedním Obertraumu. Horolezecká stěna, vhodná nejen pro méně zkušené, ale i pro děti s minimální výškou 135 centimetrů, se nachází na nedalekém Krippensteinu a v mapě ji najdete pod názvem „Little Bear“.

Dachsteinské jeskyně

Krippenstein ukrývá i další z klenotů rakouských Alp, za kterým stojí za to si z Hallstattu udělat výlet. Komplex rozlehlých jeskynních prostor, z nichž nejznámější je Mamutí a Obří ledová jeskyně, je snadno dostupný lanovkou z Obertraunu, případně se sem můžete vydat některou ze značených turistických tras.

Pozor - vstupenku je třeba předem zakoupit v návštěvnickém centru a na cestu se vybavte pevnou obuví i teplým oblečením. Pokračovat odtud můžete třeba další lanovkou směrem ke známé vyhlídkové plošině Five Fingers.

Gastronomie - kde se v Hallstattu najíst

Podobně jako u každé turistické destinace je potřeba v Hallstattu počítat s vyššími cenami. Nabídka není vzhledem k rozloze městečka příliš velká, i tak tu ale najdete podniky, které stojí za návštěvu.

Heritage Hotel Hallstatt

Kvalitní gastronomie z čerstvých surovin přímo pod ikonickou kostelní věží a s výhledem na vodní hladinu. Pokud si rádi dopřejete trochu luxusu, Heritage Hotel je tu právě pro vás. Ceny za jednotlivé pokrmy se pohybují od 15 do 25 eur a vyplatí se udělat si rezervaci.

Muk's Schmankerl

Malá restaurace a kavárna nabízí jen pár míst k sezení, stylové prostředí ale stojí alespoň za krátkou zastávku. Dát si tu můžete pizzu, v létě zmrzlinu a v chladnějších měsících se zahřát výbornou polévkou. I odsud se nabízí krásný výhled na jezero.

Täglich Frisch Gebacken

U stánku místního pekařství si neposedíte, ale pořídíte tu třeba svačinu na celodenní výlet do hor. Vedle výborných preclíků ochutnejte zdejší vyhlášené kremrole.

Karmez Kebab Cart

Hledáte-li jen něco rychlého k zakousnutí, i klasický fastfood je v Hallstattu k mání. Stánek s tureckou kuchyní najdete jen pár kroků od náměstí.

Schnaps&Holz

V maličkém obchůdku se sice nenajíte. Ale můžete tu ochutnat některé z rakouských likérů a pálenek jako lahodný tradiční Zirben Schnaps, nebo se v chladném počasí zahřát horkým švestkovým vínem. Jako suvenýr je pak možné přikoupit některou z dřevořezeb, které majitel ručně vyrábí přímo v obchodě před zraky svých zákazníků.

Foto: Veronika Kejřová, Seznam Zprávy

Večeře v halštatském Heritage Hotelu. Myslí tu i na vegetariány.

Praktické informace

Hallstatt navštíví zhruba milion turistů ročně a městečko se tak potýká se všemi neduhy overturismu. Není to však důvod se mu vyhýbat. Jen je třeba si návštěvu dopředu naplánovat, abyste se davům chytře vyhnuli.

Historické centrum je plné lidí nejen v sezóně - v podvečer se však ulice vylidní a naopak v nich nepotkáte téměř nikoho. Ideální je proto trochu si přivstat a prozkoumat jeho krásy ještě před příjezdem turistických autobusů. Nebo se na toulky zdejšími uličkami naopak vydat ve večerních hodinách, kdy turisté zase odjedou. Přes den se pak vydejte obdivovat raději přírodní krásy v okolí.

Jak se do Hallstattu dostat

Vjezd do města autem je zakázán a parkování je tu problém - vůz je možné nechat na některém z odstavných parkovišť, v sezóně ale můžete na volné místo čekat poměrně dlouho. Pravidelné linkové autobusy sem jezdí například z nedalekého Bad Ischlu, ze Salzburgu nebo z Vídně. Využít ale můžete i vlakové spojení, na něž navazuje lodní linka přes jezero přímo do centra Hallstattu.

Kde se ubytovat

Chcete-li bydlet přímo v centru dění, je ideální volbou již zmíněný Heritage Hotel. Pokud hledáte cenově dostupnější možnosti, k dobře hodnoceným patří například Gasthof Hirlatz. Vyplatí se porozhlédnout se i v blízkém okolí - doporučit lze kupříkladu tříhvězdičkový rodinný hotel Moselwirth v nedalekém městečku Bad Goisern.

Článek vznikl ve spolupráci s Ferienregion Dachstein Salzkammergut.

Doporučované