Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Mořské perly Jadranu: 10 nejkrásnějších ostrovů Chorvatska

Foto: Aleksandar Gospić/Zadar region tourist board

Chorvatsko ročně navštíví až 800 tisíc Čechů. Maják na ostrově Dugi otok.

Z pevniny na ostrov! Využijte husté sítě trajektů a lodí a objevte nová místa, skryté pláže, malebná města či přírodní krásy Jadranu. Každý z chorvatských ostrovů má jedinečnou atmosféru, ale těchto 10 z nich orpravdu vyniká.

Článek

Najdete na nich rušná turistická centra plná historických památek, včetně těch na seznamu UNESCO. Stejně tak i vyhledávané pláže, které patří k nejkrásnějším na Jadranu. Ale také odlehlá místa a zátoky, kde vládne naprostý klid. Chorvatsko má mnoho co do ostrovů nabídnout. Stačí si vybrat, jaký typ dovolené hledáte.

Seznam Zprávy připravily seznam deseti chorvatských ostrovů, které lze považovat za ty opravdu nekjrásnější ze všech.

1. Krk

Foto: Unsplash

Městečko Vrbnik na ostrově Krk

Nejseverněji položený ostrov bývá častou destinací turistů díky snadné dopravní dostupnosti. V případě cestování autem je ideální možností využít Krcký most, který spojuje ostrov s pevninou. Destinace však také disponuje letištěm Rijeka nedaleko letoviska Omišalj na severu ostrova.

Ostrov je vhodnou volbou pro milovníky aktivní dovolené. Díky velkému množství cyklostezek můžete objevovat krásy ostrova v sedle kola. Za navštívení stojí například letovisko Baška na jihovýchodním pobřeží ostrova, které nabízí kromě vodních sportů také řadu turistických stezek. Nebo středověké rabářské městečko Vrbnik.

2.  Cres

Foto: Shutterstock.com

Město Cres na stejnojmenném ostrově

Protáhlý ostrov leží v severní části Chorvatska a navazuje na sousední Lošinj. Oba ostrovy spojuje otočný most u Osoru, který se otevírá dvakrát denně v 9 a v 17 hodin pro průjezd lodí.

Cres zaujme rozmanitostí terénu. Hornatý sever se směrem na západ mění v lesy, střed ostrova se užívá k zemědělství a jih je útočištěm pastvin a louk. Turisté se mohou v letních dnech zchladit v zátokách nebo na odlehlejších, nejčastěji oblázkových plážích, které zajišťují větší klid a soukromí.

Vranské jezero na Cresu

Sladkovodní jezero ve středu ostrova s rozlohou 5,8 kilometrů čtverečních zásobuje pitnou vodou kromě Cresu také sousední Lošinj. K jezeru je však přístup zakázán. Pozor, ať si ho nespletete s jiným jezerem stejného jména - největším jezerem Chorvatska. Nachází se na pevnině, v Zadarské župě, kde je součástí veřejnosti přístupného přírodního parku.

3.  Rab

Foto: Unsplash

Městečko Rab na ostrově stejného jména

Ostrov se pyšní velkým počtem pláží, a to především na poloostrově Lopar. Vyznačují se mělkým a pozvolným vstupem do moře, což je ideální volbou pro rodiny s dětmi. Nejproslulejší je zejména 1,5 kilometru dlouhá písečná Rajska plaža.

Stejnojmenné hlavní město má také návštěvníkům co nabídnout. Projděte si historické centrum lemované středověkými hradbami, jehož dominantou jsou čtyři zvonice kostelů a pro útěk před sluncem využijte blízký park Komrčar.

4.  Pag

Foto: Unsplash

Kemping na ostrově Pag

Průzračné moře, léčivé bahno, výroba pažského sýra a tradiční krajky, hudební festival Zrće nedaleko Novalje anebo produkce olivového oleje a bílého vína zvaného Žutica. To vše čeká návštěvníky na ostrově Pag.

Ačkoliv rovinatá a kamenitá jihozápadní část ostrova s minimální vegetací vypadá neobyvatelně a kvůli tomu ji řada lidí přirovnává k měsíční krajině, severovýchodní pobřeží se řadí mezi oblíbené destinace turistů.

5.  Ugljan

Foto: Shutterstock.com

Město Preko na Ugljanu s ostrůvkem Galovacem

Ostrov leží naproti Zadaru a je propojený v jižní části mostem na sousední ostrov Pašman. Velkou část pokrývají olivové háje a borové lesy, které můžete díky turistickým a cyklistickým trasám prozkoumat na vlastní pěst.

Nadšenci do kultury a historie by neměli minout městečko Preko, v němž se dochovala řada historických budov. Dominantou je zřícenina původní středověké pevnosti svatého Michala ze 13. století, ke které vede asfaltová cesta vhodná jak pro pěší, tak pro auta.

Kousek od centra se nachází menší pláž Jaz. Ačkoliv bývá uvedena jako písčitá, místy se objevuje i štěrk a v okolí jsou betonové desky. Pokud už budete v Preku, navštivte také malý ostrov Galovac, který se nachází pouhých 85 metrů od pevniny. Uprostřed se rozkládá františkánský klášter svatého Pavla, lemovaný borovicovým hájem.

6.  Dugi otok

Foto: Aleksandar Gospić/Zadar region tourist board

Maják Veli Rat na ostrově Dugi otok.

Specifický tvar ostrovu poblíž letoviska Zadar odpovídá jeho označení - v překladu Dlouhý ostrov. Na délku měří přibližně 43 kilometrů přičemž dosahuje maximální šířky okolo 4,6 kilometrů.

Vyznačuje se především krásnou přírodou. Hlavním lákadlem je přírodní park Telaščica na jižním cípu, skrývající bohatou flóru a faunu. Dominantou je bezmála kilometr dlouhé slané jezero Mir, jehož vodní plocha se propojuje s mořem.

Dobrodruzi mohou navštívit krasovou jeskyni Strašna Peč, nacházející se jihovýchodně od vesničky Savar. Pokud však hledáte spíše relax u moře, určitě navštivte pláž Sakarun s průzračnou vodou. Ačkoliv se uvádí, že při vstupu do moře a na jeho dně je písek, okolí pláže pokrývají ve větší míře oblázky a kameny. Pro větší pohodlí si tak radši v případě návštěvy vezměte obuv do vody.

Zajeďte si také k nejvyššímu majáku na Jadranu – Veli Rat se tyčí do výšky přes 40 metrů a nachází se v severozápadní části. Zájemci si mohou vyzkoušet atypické ubytování přímo v budově majáku.

7.  Brač

Foto: Shutterstock.com

Legendární kosa Zlatni rat patří k nejkrásnějším plážím Chorvatska.

Ostrov střední Dalmácie je proslulý těžbou bílého kamene v malebném městečku Pučišča na severní straně. Využitý byl například ke stavbě Diokleciánova paláce ve Splitu.

Mezi nejvyhledávanější místo turistů se řadí oblázková pláž ve tvaru rohu s tyrkysovým mořem – Zlatni rat. Výběžek mění svůj tvar. Někdy je zahnutý doprava, jindy doleva, to vlivem unášení oblázků mořskými proudy a vlnami. Nad pláží se ve výšce přibližně 778 metrů tyčí Vidova gora, nejvyšší vrchol jadranských ostrovů, který můžete zdolat buď pěšky, či na místo dojet autem.

Za zmínku stojí také skalní klášter Blaca z 16. století v jihovýchodní části ostrova, který doplňují další budovy vytvářející dojem, jakoby byly přilepené ke skále.

8. Hvar

Foto: Shutterstock.com

Městu Hvar dominuje pevnost Fortica.

Projděte se krásnými uličkami historického centra stejnojmenného města, nad kterém se ve výšce 110 centimetrů nad mořem tyčí pevnost Fortica. Používá se pro ni i označení Španjol. Dříve sloužila jako ochrana města a přístavu, ale v současné době funguje jako muzeum sbírek z antiky a středověku.

K relaxaci na pláži nemusíte od hlavního města cestovat příliš daleko – můžete využít oblázkovou pláž Dubovica s průzračnou vodou či Pokonji Dol, největší oblázkovou pláž ve městě Hvar. Aktivní turisté mohou vystoupat na nejvyšší horu ostrova Sveti Nikola neboli Svatý Mikuláš, která se tyčí do výšky 628 metrů nad mořem.

Na své si přijdou také nadšenci do vodních sportů, protože ostrov má vhodné podmínky pro jachting či windsurfing. Ráj pro šnorchlování představují zdejší malebné Paklené ostrovy.

9.  Vis

Foto: Unsplash

Pláž Stiniva u obce Marinje Zemlje na ostrově Vis

Ostrov se otevřel veřejnosti až v 90. letech minulého století. Do té doby sloužil jako armádní základna. Dlouhotrvající zákaz přítomnosti lidí se pozitivně odrazil na tamní přírodě – je zatím téměř netknutá.

Svou polohou je v našem výběru nejvzdálenějším od pevniny, přičemž má nejblíže k ostrovu Korčula, kam však nejezdí trajekty. Pravidelné spojení funguje mezi Visem a Hvarem, kam se lze přemístit za přibližně 50 minut. Ze Splitu zabere cesta trajektem bezmála dvě a půl hodiny.

Na ostrově leží dvě přístavní města – Vis ve východní části pobřeží a Komiža na západním pobřeží. Město Vis bylo dříve domovem první řecké kolonie známé jako Issa, a proto jsou na místě k vidění pozůstatky z některých starověkých staveb. Vyskytují se na ní malebné pláže jako například Stiniva, které se nachází v malé zátoce, lemované vápencovými útesy.

Lákadlem se stala Modrá jeskyně na ostrově Biševo, kam se lze dopravit od města Komiža. Výsledkem hry světla a mořské vody se hladina zbarví na zářivě modrou. Vstup je možný pouze s průvodem.

10. Korčula

Foto: Shutterstock.com

Město Korčula s katedrálou.

Pobřeží ostrova se pyšní řadou zátok a malebných pláží, často ve stínu okolních borovicových lesů. Za zastávku stojí například písečná pláž Vela Przina s průzračně čistým mořem, které leží na jižním pobřeží ostrova v blízkosti rybářské vesnice Lumbarda.

Prozkoumejte jeskyni Vela Spila (Velká jeskyně), jež se rozléhá na kopci nad letoviskem Vela Luka v západní části ostrově Korčula. Podle archeologů byla jeskyně obydlena od mladší doby kamenné, asi 20 tisíc let před naším letopočtem.

Určitě navštivte stejnojmenné město obehnané hradbami. Jeho historické části, která je na seznamu UNESCO, se přezdívá „Malý Dubrovník“. Centrum tvoří katedrála svatého Marka, tamní ulice jsou uspořádané do tvaru rybí kostry. Věděli jste, že je město Korčula rodištěm cestovatele Marca Pola? Na místě si můžete prohlédnout jeho dům a muzeum.

Doporučované