Hlavní obsah

Cestování se zvířaty nejen letadlem: Co je dobré vědět?

Foto: pixabay.com

Očkování, pas a mikročip. Trio, bez něhož se váš pes v zahraničí neobejde.

Chystáte se na cesty a rádi byste s sebou vzali také svého čtyřnohého přítele? Podívali jsme se, jaké podmínky platí pro cestování letadlem i na co si dát pozor, ať už cestujete jakkoli.

Článek

Vyrazit se psem nebo kočkou autem či letadlem do zahraničí, to zdaleka není jako jít je jen vyvenčit po ulici. Stejně jako lidé, musí i zvířata při přechodu hranic splnit řadu náležitostí.

Mikročip, pas a očkování

Mikročip je povinný při cestách po Evropské unii. Zavést ho musí veterinář, který zároveň zapíše číslo čipu do pasu. Před rokem 2011 byla zvířata tetována. Pokud vaše kočka či pes již v pase mají číslo tetování zapsané v době před zmíněným rokem 2011, pak mikročip nepotřebují.

Pas, někdy také PetPas, je pro psy, kočky nebo fretky povinný při cestách do zahraničí včetně zemí EU. Vystaví vám jej veterinář se speciální akreditací - seznam pracovišť oprávněných vydávat pasy najdete na webu Státní veterinární správy.

Alternativou je takzvané veterinární osvědčení platné čtyři měsíce. To musí být vydané nejdříve 10 dní před odjezdem a platí pro cesty po EU. Zvíře musí do zahraničí doprovázet jeho majitel, tedy člověk uvedený ve zvířecím pase. Cestuje-li pes či kočka s někým jiným, musí mít tento člověk od majitele písemné zmocnění.

Očkování proti vzteklině je povinné u psů, koček, ale třeba i fretek - tedy obecně u zvířat, která nemoc mohou přenášet. Za účinné se považuje 21 dní po podání první vakcíny, v případě přeočkování je pak možné cestovat hned.

Některé země vyžadují i další specifická očkování či vyšetření. Například při cestách do Finska či Švédska musí váš čtyřnohý mazlíček podstoupit ještě ošetření proti střevním parazitům, některé země také vyžadují vakcíny proti klíšťatům nebo kromě očkování také sérologické vyšetření protilátek proti vzteklině.

Před odjezdem si proto vždy zjistěte konkrétní podmínky pro cestování se zvířaty do území, kam míříte. Mohou se totiž značně lišit či měnit i v závislosti na aktuálních událostech a v některých případech mohou zahrnovat kupříkladu i povinnou několikadenní karanténu. Podrobné informace zpravidla najdete na stránkách veterinární správy dané země či regionu.

Jak cestovat se psem či kočkou letadlem

Předně se informujte, zda vaše letecká společnost přepravu zvířat umožňuje. Zatímco u klasických leteckých společností typu Air France či Lufthansa tato možnost bývá, některé nízkonákladové společnosti, jako například RyanAir nebo Wizz Air, ji vůbec nenabízejí. Některé aerolinie pak mají specifické podmínky, kupříkladu Lufthansa využívá zvláštní opatření pro přepravu psů řazených mezi bojová plemena.

Cestování letadlem přehledně

  • Jak se připravit na první let?
  • Kde koupit levné, ale spolehlivé letenky?
  • Jak je to se zavazadly?

Leteckou společnost je o přepravě zvířete vždy nutné informovat v dostatečném předstihu, ideálně už při rezervaci letenky. Na palubě i v podpalubí je možné převážet jen omezený počet zvířecích pasažérů a letecká společnost může v řadě případů přepravu zvířete odmítnout.

Také konkrétní podmínky pro přepravu se u jednotlivých aerolinií liší. Obecně je třeba převážet zvíře v pevné uzavřené přepravce s nepropustným dnem, tak aby se nemohlo po letadle pohybovat svévolně nebo znečistit jeho interiér.

Zároveň však musí být zajištěna cirkulace vzduchu, ale i bezpečí a pohodlí. Přepravní box musí být dostatečně velký, aby se v něm zvíře mohlo posadit, otočit nebo si lehnout. Doporučuje se přepravku zakoupit s předstihem a nechat psa či kočku na pobyt uvnitř před cestou dostatečně zvyknout.

Menší zvířata, jejichž hmotnost včetně přepravního boxu nepřesahuje 6-8 kilogramů, si lidé mohou zpravidla vzít s sebou na palubu letadla, větší či těžší zvířecí společníci cestují v zavazadlovém prostoru.

Vodicí a asistenční psi

Výjimku z obvyklých pravidel mají vodicí a asistenční psi. Ti mohou bez ohledu na hmotnost či velikost cestovat na palubě letadla a přeprava je obvykle zdarma. I v tomto případě je však nutné splnit všechny náležitosti, jako je pas či očkování, a leteckou společnost informovat předem.

Jak cestovat se psem či kočkou autem

Obecně platí, že při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat, ani bezpečnost dopravního provozu. Pro menší zvířata je nejlepším řešením transportní přepravka, která jim zajistí potřebné pohodlí a zvíře je zároveň izolováno od okolního ruchu. Pro větší plemena psů jsou vhodné transportní klece nebo v posledních letech populární speciální kšíry s autopásem.

Zvíře může cestovat i na volno v kufru auta, ale jen za splnění určitých podmínek. Kufr musí být v takovém případě oddělený od zbytku auta pevnou mříží nebo bezpečnostní sítí, kterou lze v případě potřeby sundat.

Tipy pro cestování autem se zvířaty

  • Pokud vám to situace umožňuje, vyražte na cesty radši večer nebo brzo ráno, kdy jsou teploty příjemnější.
  • Zajistěte dostatek pitné vody.
  • Krmení podávejte v menších dávkách, zvláště v případě, že váš čtyřnohý přítel trpí kinetózou.
  • Po cestě častěji zastavujte a nechte zvíře protáhnout, proběhnout, napít se či vyvenčit.
  • Má-li váš pes nebo kočka oblíbenou hračku, vezměte ji s sebou.
  • Při vyšších teplotách chlaďte zvířeti packy či hřbet ručníkem namočeným do studené vody.
  • Zvíře nikdy nenechávejte samotné v zavřeném autě.
  • Myslete na bezpečnost nejen při jízdě. Zvíře by mělo být převáženo tak, aby nemohlo uniknout ani v případě nehody a ohrozit tak bezpečnost svou, cestujících nebo třeba bránit záchranářům v přístupu ke zraněným.
  • Mnoho majitelů nechává své psí miláčky koukat z okna. To jim však může způsobit zánět spojivek.

Jak cestovat se zvířaty hromadnou dopravou

Ve vlacích jsou psi i kočky povoleni pouze ve druhé třídě a nesmí sedět na sedadle ani v případě, že pod ně dáte podložku. Psi dále musí mít náhubek a být na krátkém vodítku, kočky či menší psi mohou případně také cestovat v přepravních boxech.

Obdobná pravidla platí pro autobusovou dopravu. Vždy si však ověřte konkrétní podmínky přepravní společnosti. A počítejte s tím, že řidič má právo přepravu zvířete odmítnout, třeba kvůli obsazenosti vozidla nebo jinému zvířeti, které už nastoupilo do vozidla dříve.

Se psem do Chorvatska

Do Chorvatska tradičně míří největší množství Čechů, a tak není překvapením, že právě sem nejčastěji cestují i se svými zvířecími miláčky. Ve většině případů stačí splnit základní podmínky: pas, mikročip a platné očkování proti vzteklině.

Na pozoru by se ale měli mít majitelé bulteriérů, kteří musí ještě doložit průkaz původu. Do Chorvatska totiž smí jen ti teriéři typu bull, jejichž plemeno je uznávané Mezinárodní kynologickou federací FCI. Průkaz musí být vydaný v některé z členských zemí federace.

Zvířecí hotely

Je váš mazlíček z cestování spíše vystresovaný nebo ho z jiných důvodů nemůžete vzít do zahraničí s sebou? Pokud nemáte mezi blízkými nikoho, koho byste požádali o hlídání, obraťte se na některý ze zvířecích hotelů. Váš pes či kočka tu dostane kompletní čtyřiadvacetihodinovou péči včetně venčení, krmení či podávání potřebných léků.

Ale pozor - i zde je třeba splnit určité podmínky. Nutností je platné očkování proti vzteklině, některé hotely vyžadují také potvrzení o odčervení, kompletní zprávu o zdravotním stavu nebo vakcinaci proti psincovému kašli.

Jestliže váš pes podmínky nesplňuje nebo je příliš fixovaný na domovské prostředí, může být alternativou využití profesionálních hlídačů či hlídaček. Dočasný opatrovník se o psa postará přímo u vás doma, nakrmí jej i vyvenčí. Nabídky tohoto typu najdete například na webu hlídačky.cz.

Doporučované