Hlavní obsah

Cesta do Chorvatska přehledně: autem, vlakem i letecky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pláže v Chorvatsku se v létě často plní českými turisty.

Hlavně o letních prázdninách do oblíbeného Chorvatska zamíří statisíce Čechů. Většina vyrazí autem, využívané jsou však i jiné typy dopravy. Podívejte se na mapy tras a další způsoby, jak se k Jadranu dostat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chystáte se do Chorvatska? Přinášíme vám přehled toho, jakými způsoby se sem dopravit. Zjistíte, kolik stojí dálniční známky v tranzitních zemích nebo pro a proti jednotlivých automobilových tras.

Autem do Chorvatska

Cestu autem do Chorvatska se vyplatí pečlivě naplánovat. Volba ideální trasy se odvíjí od místa bydliště a cílové destinace, pro zjednodušení se v článku zaměřujeme na nejpoužívanější trasy z Prahy. Dalším faktorem je i cena dálničních známek a dalších poplatků, například i za rakouské tunely.

Novinkou roku 2024 je zavedení jednodenní známky na rakouských a maďarských dálnicích. Rakouská se vyplatí zejména pro ty, kteří do Chorvatska jedou na více než 10 dní. Všechny potřebné dálniční známky, tedy slovenskou, rakouskou, slovinskou i maďarskou, lze už zakoupit online.

Ceny dálničních známek 2024

ZeměJednodenní7denní10denníMěsíční
Rakousko8,60 eur (220 Kč)x11,50 eur (295 Kč)x
Slovenskoxx12 eur (310 Kč)17 eur (435 Kč)
Maďarsko5150 forintů (330 Kč)x6400 forintů (410 Kč)10 360 forintů (670 Kč)
Slovinskox16 eur (410 Kč)x32 eur (820 Kč)

Poznámka: přepočet na české koruny je orientační

V Chorvatsku se dálniční známky nepoužívají, funguje zde systém mýtného. Úseky dálnice v Chorvatsku se platí na mýtných branách podle délky použitého úseku dálnice a dle typu vozidla. Průměrná cena mýtného pro osobní auta je zhruba šest eur za 100 km (cca 150 Kč).

Můžete jej platit v hotovosti i kartou, nutné je však zvolit si předem tu správnou řadu. Od konce roku 2024 se má na chorvatských dálnicích začít testovat nový systém elektronického mýta.

O nákupu dálničních známek v ČR, Chorvatsku a dalších zemích

Přes Mikulov, Vídeň, Graz, Maribor

Nejčastěji volí Češi trasu přes Vídeň, Graz a Maribor. Na této cestě neprojíždíte zpoplatněnými tunely. Nevyhnete se však koupi dálničních známek v Rakousku a ve Slovinsku. Pozor si také dejte na to, aby vám přejezd Vídně nevyšel na ranní špičku.

Přes Lanžhot, Bratislavu, Szombathely, Lendavu

Stále populárnější je i varianta cesty přes Slovensko a Maďarsko. Pokud vám nevadí, že si tím o něco prodloužíte cestu, Maďarsko i malý cíp Slovinska lze pohodlně projet i bez nutnosti využít dálnici a tedy i nákupu dálniční známky.

Po průjezdu Bratislavy stačí pokračovat na města Mosonmagyaróvár a Szombathely. Důležité je v Maďarsku ani Slovinsku nenajet na dálnici, ale držet se cesty ve směru přes slovinské město Lendava.

Přes Dolní Dvořiště, Linec, Graz, Maribor

Na této trase se vyhnete přetížené dálnici D1. Její nevýhodou jsou však zpoplatněné tunely, které vás čekají při projíždění Rakouska. Za tunel Gleinalm se platí 10,50 eur (cca 270 Kč) a za tunel Bosruck zaplatíte 6,50 eur (cca 170 Kč).

Nejkratší cesta na Istrii

Pokud cestujete na sever Chorvatska, nejkratší cesta z Prahy vede přes Salzburg, Villach a slovinskou Lublaň. I tady vás ale neminou dva placené tunely. Za Tauern zaplatíte 13,50 eur (cca 345 Kč) a za Karawanken 8,20 eur (cca 210 Kč).

Vlakem do Chorvatska

V minulých letech se bylo možné k Jadranu pohodlně dostat přímým vlakovým spojem, který zřizoval soukromý dopravce RegioJet. Pro sezonu 2024 tyto linky nevypraví a do Chorvatska se tak z Česka dá vlakem dostat jen s přestupem. Důvodem zrušení vlakové linky k moři byla zejména zpoždění, která v řadě případů vedla k nutnosti vlak ukončit na trase předčasně a cestující zbytek trasy dovézt autobusem.

Přímé letní vlaky k moři s frekvencí až třikrát týdně jezdí ze sousedního Slovenska a Rakouska. A to na trase Bratislava–⁠⁠⁠⁠⁠⁠Vídeň–⁠⁠⁠⁠⁠⁠Split v období od 3. května do 4. října 2024. Vlakem z Vídně je možné si také nechat přepravit do Chorvatska své auto.

Pokud chcete k cestě do Chorvatska využít vlak, vyplatí se přestoupit právě na tyto linky ve Vídni, Brucku an der Mur nebo Grazu. Přes rakouské dráhy vyjde jízdenka z Vídně do Splitu na 105 euro (přes 2600 Kč). Za nejlevnější jízdenku z Prahy do Vídně dáte necelých 400 korun.

Autobusem do Chorvatska

Kdo se chce vyhnout únavě za volantem, může zvolit přímé autobusové linky. Autobusy RegioJetu nabízejí cestujícím přímé spojení z Prahy a Brna do přímořských měst Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir nebo Split. O letních prázdninách jezdí linka každý den, v červnu a září třikrát týdně. Cesta z Prahy do Splitu tímto spojem trvá 17 hodin.

Do Chorvatska se dostanete také zelenými autobusy firmy FlixBus, která má na seznamu ještě více destinací. Kromě Zadaru a Splitu a přilehlých měst nabízí také spoje do Puly nebo Poreče. S přestupem se s FlixBusem dá dostat i do Dubrovníku nebo na ostrov Krk a do dalších míst.

Chorvatsko letecky

Nejrychlejším a nejpohodlnější způsobem, jak se dostat do Chorvatska, je letecká doprava. Může být lepší volbou například pro rodiny s nejmenšími dětmi nebo pro lidi, kteří cestují až na jih země. Přímým letem se cestující z Prahy dostanou do tří chorvatských destinací –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ do Dubrovníku, Splitu a Zadaru. Cesta do nich trvá okolo hodiny a půl.

Cena zpáteční letenky závisí na letecké společnosti, typu letenky, zvolené destinaci i předstihu, s jakým ji koupíte. Zpáteční letenky do Splitu se pohybují v cenách kolem 6000 korun. Vyplatí se je kupovat v akcích s několikaměsíčním předstihem, kdy může být cena třeba i poloviční.

Související témata:
Dovolená v Chorvatsku

Doporučované