Hlavní obsah

Velký prázdninový přehled: Aplikace užitečné nejen při cestování letadlem

Foto: Denys Prykhodov, Shutterstock.com

Aktuální informace mohou pomoci vyhnout se v zahraničí řadě problémů.

Ještě před pár lety jsme si neuměli představit, jak technologie promění moderní cestování. Dnes už by ale většina z nás do zahraničí bez chytrého telefonu v kapse nevyrazila. Využíváte dostupných možností efektivně a na maximum?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Seznam Zprávy porovnaly nejpoužívanější aplikace a sepsaly vše, co by se vám na cestách mohlo hodit.

Bez ohledu na to, kam a jak cestujete, tři základní typy aplikací se hodí mít v telefonu pro každou situaci.

Offline mapy pro navigaci i plánování

Mapových aplikací je celá řada a každému vyhovuje jiné řešení. Před odjezdem si vždy zkontrolujte, zda máte pro vybranou destinaci k dispozici offline mapy, aby vám posloužily i ve chvílích, kdy nebude k dispozici internetové připojení.

Nejpoužívanější mapové aplikace

  • Mapy.cz - Česká mapová aplikace s detailními turistickými a cyklistickými trasami, offline režimem a zaměřením na podrobné lokální informace.
  • Google Maps - Globální mapová aplikace od Googlu poskytující přesné navigační trasy, aktuální dopravní informace, Street View a integrované recenze podniků po celém světě.
  • Maps.me - Offline mapová aplikace, která nabízí detailní mapy a navigaci bez potřeby internetového připojení, ideální pro cestování do oblastí s omezeným pokrytím.
  • Waze - Navigační aplikace zaměřená na komunitně generované dopravní informace, které uživatelům pomáhají vyhnout se zácpám a najít nejrychlejší trasy v reálném čase.

Překladač

Mezi nejpoužívanější patří DeepL a Google Translate. Ten navíc nabízí funkci rozpoznávání a překladu textu v reálném čase. Stačí namířit telefon se zapnutým fotoaparátem na nápis nebo například menu v restauraci a na displeji se zobrazí již přeložený do češtiny. Ačkoli služba nefunguje úplně dokonale a překlady nejsou vždy přesné, pokud neovládáte místní jazyk, bude se vám hodit velmi často. I v případě překladače si před cestou vždy ověřte, že máte pro daný jazyk staženou offline verzi, respektive jazykovou sadu.

Pokud se radši než na překladač chcete spoléhat na vlastní hlavu, také s výukou jazyků vám může pomoci řada aplikací:

Nejlepší aplikace na výuku jazyků

Duolingo nabízí širokou škálu jazyků od španělštiny po korejštinu. Aplikace používá herní prvky, aby učení bylo zábavné a motivující. Každá lekce je krátká a interaktivní, což vám umožňuje snadno zapojit učení do každodenního života.

Babbel se zaměřuje na praktické použití jazyka a nabízí kurzy navržené odborníky na výuku jazyků. Lekce jsou strukturovány tak, aby pokrývaly reálné situace, což vám pomůže rychle aplikovat naučené dovednosti v praxi. Babbel nabízí kurzy v několika úrovních obtížnosti, což je ideální jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

Rosetta Stone je známá svým přístupem, který je založen na metodě úplného ponoření. Aplikace nepoužívá žádné překlady, místo toho učí nové jazyky přirozeným způsobem prostřednictvím obrázků a kontextu. Tento přístup je obzvláště účinný pro studenty, kteří chtějí získat hlubší porozumění a intuitivní dovednosti v novém jazyce.

Memrise kombinuje tradiční jazykové kurzy s inovativními technikami paměťových kartiček. Aplikace využívá videa rodilých mluvčích a interaktivní cvičení, která pomáhají studentům lépe porozumět a zapamatovat si novou slovní zásobu.

Busuu poskytuje interaktivní lekce, které pokrývají širokou škálu jazykových aspektů. Navíc umožňuje studentům komunikovat s rodilými mluvčími prostřednictvím komunity, což je výborný způsob, jak získat zpětnou vazbu a zlepšit své konverzační schopnosti.

HelloTalk propojuje studenty jazyků s rodilými mluvčími po celém světě. Uživatelé si mohou vyměňovat jazykové dovednosti prostřednictvím textových zpráv, hlasových zpráv a videohovorů.

Lingodeer je aplikace zaměřená především na asijské jazyky, jako jsou čínština, japonština a korejština, ale v nabídce najdete i další jazyky. Zaměřuje se na systematickou a organizovanou výuku gramatiky a slovní zásoby prostřednictvím strukturovaných lekcí a interaktivních cvičení.

Pimsleur nabízí audio kurzy, které se zaměřují na poslech a mluvení. Metoda Pimsleur je založena na postupném učení slovní zásoby a frází, které jsou ihned aplikovány v konverzačních kontextech. Tento přístup je vhodný, pokud chcete zlepšit své schopnosti v poslechu a výslovnosti během každodenních činností, jako je například jízda autem.

Lokální aplikace

Vlastní aplikaci má dnes již téměř každé turistické letovisko a také řada letišť. Obvykle vám pomohou s orientací a plánováním tras, někdy obsahují i jízdní řády a možnost koupě jízdenek na návazné spoje nebo místní hromadnou dopravu. V tomto ohledu se vyplatí poohlédnout přímo po aplikaci daného dopravce, právě tam totiž najdete jízdenky za nejvýhodnější ceny. Letištní aplikace pak poskytují vedle informací o zpoždění například i údaje o změnách nástupišť. Vždy si ověřte, jaké možnosti jsou ve vaší cílové destinaci k dispozici.

Aplikace užitečné při cestování letadlem

App in the Air je cestovní asistent, který vás provede procesem cestování. Aplikace poskytuje aktuální informace o letu, jako je čas zahájení odbavení, doba čekání na bezpečnostní kontrolu, změny gatu nebo informace o letištních službách. Navíc funguje i offline, takže i když nemáte připojení k internetu, stále máte přístup k důležitým informacím.

FlightAware je aplikace pro sledování letů v reálném čase. Umožňuje vám sledovat polohu letadla, kontrolovat aktuální informace o zpoždění a zrušených letech. Můžete si také nastavit upozornění na přílet a odlet, pokud například očekáváte návrat rodiny či přátel​ z dovolené.

LoungeBuddy je aplikace, která vám umožní snadno najít a rezervovat přístup do letištních salónků po celém světě. Najdete tu informace o vybavení salónků, otevíracích dobách a cenách vstupů.

Google Flights - Vyhledávač letů od Googlu, který nabízí rychlé a intuitivní rozhraní pro vyhledávání a rezervaci letenek s pokročilými možnostmi filtrování a sledování cen.

Hopper předpovídá nejlepší čas na nákup letenek a upozorňuje na změny cen.

SeatGuru je aplikace, která vám pomůže vybrat nejlepší místo v letadle. Umožňuje prohlížet plány sedadel různých leteckých společností a vyhledat recenze na konkrétní sedadla od ostatních cestujících. Díky tomu si můžete vybrat místo s větším prostorem pro nohy nebo lépe umístěné.

Sleeping in Airports - Většina cestovatelů doufá, že podobné informace nebude potřebovat, ale je vždy lepší být připraven. Jak název napovídá, aplikace poskytuje uživatelům recenze, hodnocení a tipy na nejlepší místa pro přespání v letištních terminálech po celém světě.

Jízdní řády, jízdenky a letenky, ať už jste kdekoli

Cestujete-li často, vyplatí se vám vyhledat aplikace alespoň pro typ dopravy, který volíte nejčastěji. V ČR patří k nejpoužívanějším například aplikace Českých drah Můj vlak s aktuálními informacemi o dění na železnici. Při cestách do zahraničí můžete vyzkoušet i několik aplikací s globální působností.

Aplikace pro vyhledání spojů, nákup letenek a jízdenek a orientaci v dopravě

  • Moovit - Aplikace pro veřejnou dopravu, která poskytuje nejaktuálnější informace o trasách a časech spojů pro městskou hromadnou dopravu ve více než 3400 městech po celém světě.
  • Rome2Rio - Cestovní plánovač, který kombinuje různé druhy dopravy (letadlo, vlak, autobus, trajekt, auto) a poskytuje kompletní trasy a možnosti přepravy mezi jakýmikoli dvěma místy na světě.
  • Skyscanner - Vyhledávač letů, hotelů a autopůjčoven, jenž se specializuje na porovnávání cen a hledání nejvýhodnějších nabídek pro cestovatele.
  • Kayak - Cestovní vyhledávač, který umožňuje uživatelům porovnávat ceny letů, hotelů a pronájmu aut a zahrnuje funkce jako sledování cen a upozornění na změny.

Počasí

Windy - Česká aplikace nabízí detailní a přesné předpovědi počasí s různými modely, včetně speciálních předpovědí pro sporty jako surfing a kite surfing​​.

Weather Underground poskytuje hyper-lokální předpovědi počasí, interaktivní radar a satelitní mapy a umožňuje sledovat aktuální podmínky díky rozsáhlé síti vlastních meteorologických stanic​.

AccuWeather je globálně uznávaná aplikace, ve které najdete přesné a aktuální předpovědi počasí, včetně upozornění na extrémní počasí a minutových aktualizací​.

Ubytování

Booking.com je jedna z nejpopulárnějších aplikací pro rezervaci ubytování, v nabídce má širokou škálu možností od hotelů přes hostely až po apartmány a domy s možností filtrování podle různých kritérií​.

Airbnb umožňuje rezervovat ubytování v soukromí, jako jsou pronájmy celých domů, bytů, pokojů, nebo dokonce sdílené pokoje, obvykle s možností komunikace přímo s hostiteli​​.

Trivago je vyhledávač ubytování, který porovnává ceny z různých rezervačních webů a umožňuje najít nejlepší nabídky na hotely a další typy ubytování​​.

Hostelworld se specializuje na rezervace hostelů a levného ubytování po celém světě s možností přečíst si recenze od ostatních cestovatelů​​.

Vrbo (Vacation Rentals by Owner) se zaměřuje na pronájem rekreačních nemovitostí, jako jsou chaty, chalupy a apartmány, ideální pro rodiny a skupiny hledající více prostoru a soukromí​​.

Couchsurfing je komunitní aplikace, která umožňuje cestovatelům najít bezplatné ubytování u místních hostitelů, často s možností poznat nové přátele a získat autentické zážitky​.

Hopper, známý především pro sledování cen letenek, umožňuje také rezervaci hotelů s funkcí předpovědi cen a upozornění na nejlepší časy pro rezervaci​.

Finance

XE Currency je populární aplikace pro převod měn. Nabízí aktuální směnné kurzy a umožňuje převádět peníze mezi různými měnami. Aplikace funguje i offline.

Splitwise je aplikace pro správu skupinových výdajů a je ideální pro cestování s přáteli nebo rodinou. Umožňuje snadno zaznamenávat výdaje, rozdělit je mezi členy skupiny a sledovat, kdo komu co dluží.

Revolut je finanční aplikace, která nabízí bezplatné mezinárodní převody peněz, výhodné směnné kurzy a možnost spravovat finance přímo z mobilu. Uživatelé mohou také využívat virtuální a fyzické karty pro bezpečné platby po celém světě​​.

Mobilní data a VPN

WiFi Map je aplikace, která vám pomůže najít bezplatné WiFi sítě po celém světě. Aplikace vám poskytne hesla k sítím a ukáže nejbližší dostupné připojení, což je ideální, když potřebujete připojení k internetu na letišti nebo v hotelu.

VPN (Virtual Private Network) je technologie umožňující vytvořit bezpečné a šifrované připojení. Její použití má hned několik výhod a funkcí. Veřejné Wi-Fi sítě, například v kavárnách nebo na letištích, jsou často nechráněné a mohou být snadno zneužity kybernetickými zločinci. VPN zabezpečí vaše připojení a chrání vaše osobní a citlivé údaje před případnými riziky. Vaše online aktivity zůstanou skryty i před poskytovateli internetových služeb. VPN také umožňuje přístup ke geograficky omezenému obsahu, jako jsou streamovací služby nebo webové stránky, které mohou být v určitých zemích blokované. Mezi nejpoužívanější poskytovatele patří například NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost nebo Surfshark.

Aplikace a mobilní hry o letištích a letadlech pro děti

  1. World of Airports je hra přímo věnovaná Letišti Václava Havla, děti mohou jejím prostřednictvím prozkoumat skutečný provoz.
  2. AirportPRG nabízí reálný model pražského letiště, ovšem v první polovině 20. století. Kromě dětí ji ocení i milovníci historických modelů letadel.
  3. Dr. Panda Airport umožňuje malým cestovatelům prozkoumat letiště a lépe poznat všechny jeho části, pomáhat cestujícím, kontrolovat zavazadla a další činnosti spojené s létáním.
  4. Airport Mania: First Flight je zábavná a vzdělávací hra, kde děti řídí letiště, nabírají a vysazují cestující a zajišťují hladký chod letiště.
  5. Plane Finder AR využívá rozšířenou realitu k zobrazení letů nad hlavami v reálném čase, což dětem umožňuje sledovat letadla a získávat informace o jejich trase.
  6. Little Airport je zaměřena na malé děti a umožňuje jim poznávat letiště prostřednictvím interaktivních příběhů a her, v nichž pomáhají postavičkám s různými úkoly.

Další užitečné aplikace

Myslete i na své bezpečí. V České republice i zahraničí se vyplatí mít nainstalovanou aplikaci Záchranka. V případě krizových situací usnadní přivolání pomoci a ušetří drahocenný čas.

Pošlete přátelům místo neosobní fotky krajiny či panoramatu radši snímky vás a vaší rodiny. S aplikací Pohlednice online fotografie adresátům přijdou vytištěné ve formě klasického pohledu. Při odesílání pozdravů ze vzdálenějších destinací navíc ušetříte na poštovném.

Doporučované