Hlavní obsah

Úchvatná architektura i smutná historie. Co nabídne Den židovských památek?

Foto: Profimedia.cz

Zadní neboli Nová synagoga v Třebíči patří spolu s tamější židovskou čtvrtí pod ochranu UNESCO.

Na historii židovské komunity v českých zemích odkazuje řada synagog, hřbitovů a čtvrtí. Na Den židovských památek v neděli 11. srpna můžete některé z nich navštívit zdarma či za symbolické vstupné. Která místa nesmíte vynechat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká republika je bohatá na židovské památky, které svědčí o dlouhé a bohaté historii této národnostní menšiny. Den židovských památek je ideální příležitostí k objevení kulturního dědictví a k pochopení významu, který zmizelí sousedé mají v naší společné historii.

Mnoho židovských obcí na území dnešního Česka zaniklo kvůli holocaustu a následným poválečným emigračním vlnám. Během druhé světové války nacisté vypálili a zničili přibližně 70 synagog, zatímco dalších 105 synagog bylo zbořeno během čtyřicetiletého komunistického režimu.

Hřbitovy a další židovské památky byly systematicky devastovány, nebo byly opuštěny a postupně chátraly. Až po roce 1989 bylo možné zahájit jejich dokumentaci a záchranu.

Dodnes se dochovalo kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů. Vlastní je buď některá z deseti židovských obcí, Federace židovských obcí v ČR, nebo města, církve a soukromí majitelé. Tyto památky představují jen zlomek bohatého židovského dědictví, které se nachází po celém Česku.

Den židovských památek 2024

  • Den židovských památek je každoroční akce, která se koná po celé České republice a zaměřuje se na zpřístupnění a popularizaci židovských památek veřejnosti. V roce 2024 se tato událost uskuteční v neděli 11. srpna.
  • Během tohoto dne budou mnohé synagogy, hřbitovy a další židovské památky otevřeny zdarma nebo za symbolické vstupné od 10:00 do 17:00.
  • Pro více informací o programu a jednotlivých památkách navštivte oficiální web akce.

Které přední židovské památky se účastní akce

Synagoga a židovská čtvrť v Mikulově

Mikulov, malebné město na jižní Moravě, byl kdysi centrem moravských židů. Židovská čtvrť zahrnuje Rabínský dům, synagogu a židovský hřbitov, který je jedním z největších a nejstarších v České republice. Mikulovská synagoga je známá svou krásnou barokní výzdobou a v současnosti slouží jako muzeum.

Foto: Czechia Digital Media Library, Jaroslav Klenovský

Horní synagoga v Mikulově.

Židovská čtvrť v Třebíči

Tato židovská čtvrť je jednou z nejzachovalejších v Evropě a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Návštěvníci mohou prozkoumat úzké uličky, původní židovské domy, dvě synagogy (Starou a Novou) a rabínský dům. Součástí prohlídky je také návštěva židovského hřbitova s více než 3000 náhrobky. Atmosféra této čtvrti nabízí unikátní pohled do minulosti a je důležitým svědectvím o soužití židovské a křesťanské komunity.

Židovský hřbitov a synagoga v Boskovicích

Boskovice mají dobře zachovalou židovskou čtvrť, která zahrnuje synagogu a židovský hřbitov. Synagoga Maior je dnes přístupná veřejnosti a slouží jako kulturní centrum a muzeum, které mapuje historii židovské komunity v tomto regionu. Židovský hřbitov v Boskovicích je jedním z největších a nejstarších na Moravě.

Foto: Shutterstock.com

Židovská čtvrť v Boskovicích.

Židovská čtvrť a hřbitov v Polné

Polná je malé město na Vysočině, které má zachovalou židovskou čtvrť s nově zrekonstruovanou synagogou. Zdejší židovský hřbitov je dalším významným místem, které připomíná židovskou komunitu, která zde kdysi žila. Polná je nechvalně známá tzv. „Hilsneriádou“, soudním procesem s Leopoldem Hilsnerem, židovským mladíkem obviněným z rituální vraždy křesťanské dívky, což byl jeden z nejznámějších antisemitských případů v českých zemích na přelomu 19. a 20. století.

Starý židovský hřbitov v Kolíně

V Kolíně návštěvníci mohou prozkoumat židovský hřbitov s jedním z nejstarších dochovaných náhrobků v Česku, pocházejícím z roku 1492. Prohlídka zahrnuje také návštěvu kolínské synagogy, která je významnou historickou památkou. Město má i jeden z nejstarších židovských hřbitovů v Česku, založený byl v roce 1418. Vedle toho je v Kolíně ještě Nový hřbitov a synagoga.

Židovské muzeum a synagoga v Úštěku

Malebnou židovskou čtvrť s dochovanou synagogou, která dnes slouží jako muzeum, můžete navštívit v Úštěku. Synagoga byla postavena v 18. století a obsahuje expozici mapující život židovské komunity v tomto regionu. Synagoga byla objevena až v 90. letech 20. století, kdy byla náhodou nalezena během rekonstrukce budovy, která byla po desetiletí využívána jako sklad.

Další významné židovské památky v Česku

Velká synagoga v Plzni

Plzeňská synagoga je třetí největší synagoga na světě a druhá největší v Evropě. Postavena byla v roce 1893 a je nádherným příkladem maurského stylu a dodnes slouží jako místo konání kulturních a náboženských akcí. Velká synagoga je známá nejen svou velikostí, ale také tím, že byla během druhé světové války využívána jako skladiště a tak se vyhnula zničení.

Foto: visitplzen.eu, Seznam Zprávy

Velká synagoga v Plzni.

Židovský hřbitov v Holešově

Návštěvníci mohou prozkoumat starý židovský hřbitov s náhrobky s historií sahající až do 16. století, včetně hrobu významného rabína Šacha. Součástí prohlídky je také expozice mapující historii židovské komunity v Holešově. Nedaleko se nachází i Šachova synagoga, která je jednou z mála zachovaných renesančních synagog v České republice.

Židovské památky v Praze

Starý židovský hřbitov je jednou z nejvýznamnějších židovských památek v Praze. Založený byl v první polovině 15. století. Hřbitov se nachází v pražském Židovském městě a je jedním z nejstarších a nejlépe zachovaných židovských hřbitovů v Evropě. Můžete zde spatřit na 12 000 náhrobků, přičemž se odhaduje, že je pod nimi pohřbeno na 100 tisíc lidí. Mezi nejvýznamnější pohřbené osobnosti patří rabín Jehuda Löw ben Becalel, známý tvůrce legendárního Golema.

Foto: Profimedia.cz

Starý židovský hřbitov v Praze.

Židovské muzeum v Praze

Židovské muzeum v Praze spravuje několik židovských památek a poskytuje komplexní pohled na historii, kulturu a tradice židovské komunity v Čechách a na Moravě. Muzeum bylo založeno v roce 1906 a dnes zahrnuje Staronovou synagogu, Pinkasovu synagogu, Klausovou synagogu, Maiselovu synagogu, Španělskou synagogu a Obřadní síň. Návštěvníci zde mohou nalézt bohaté sbírky judaik a uměleckých předmětů.

Staronová synagoga je nejstarší stále funkční synagogou v Evropě. Byla postavena ve 13. století v gotickém stylu a dodnes slouží k náboženským účelům. Synagoga je známá nejen svou architekturou, ale také legendou o Golemovi, který měl být stvořen právě zde.

Pinkasova synagoga, založená v roce 1535, dnes slouží jako památník obětem holokaustu. Na zdech synagogy jsou vypsána jména téměř 80 tisíc českých a moravských Židů, kteří byli zavražděni nacisty během druhé světové války. Návštěva synagogy je silným zážitkem a dojemným připomenutím této tragické kapitoly historie.

Co je to synagoga?

Synagoga je židovská modlitebna a komunitní centrum, kde se konají náboženské obřady, studium Tóry a další komunitní aktivity. Synagogy mohou mít různou velikost a architektonický styl, ale všechny mají určité společné prvky, jako je svatostánek (aron ha-kodeš), kde jsou uloženy svitky Tóry, a bima, pódium, odkud se čte Tóra. Synagoga slouží jako místo setkávání židovské komunity.

Španělská synagoga byla postavená v roce 1868 v maurském stylu a je známá svou bohatou výzdobou. Mezi turisty patří k nejnavštěvovanějším. V současnosti hostí expozici Židovského muzea zaměřenou na dějiny židů v Čechách a na Moravě od emancipace až do současnosti.

Foto: CzechTourism, Seznam Zprávy

Španělská synagoga v Praze.

Maiselova synagoga byla původně postavená v roce 1592, později však prošla významnou přestavbou. Nyní je součástí Židovského muzea a expozice se zaměřuje na dějiny židovské komunity v Čechách od 10. do 18. století.

Klausová synagoga je stavbou z konce 17. století, která byla postavena na místě tří starších budov. Nyní je v ní expozice Židovského muzea zaměřená na židovské tradice a zvyky.

Vyrazíte na Den židovských památek? Sdílejte vaše zážitky se čtenáři v komentářích pod článkem.

Související témata:
Kam o víkendu

Doporučované