Hlavní obsah

Obora a letohrádek s hvězdou ve jméně jsou památkou na loveckou vášeň Habsburků

Foto: Jarda Hettner, Mapy.cz

Letohrádek Hvězda stojí v ústředním místě celé obory.

Dnes oboru Hvězda vyhledávají Pražané na procházky či na běhání. V historii však sloužila k lovu a zažila i bouřlivé události v době bitvy na Bílé hoře. Název jí dala unikátní renesanční stavba ve tvaru šesticípé hvězdy.

Článek

Oboru s dnešním názvem Hvězda založil český král Ferdinand I. Habsburský už v roce 1530. Zakoupil tehdy od břevnovských benediktinů pozemky v lese Malejov v sousedství Bílé hory a zřídil na nich oboru, která měla sloužit především pro chov zvěře a lov.

Jedno z mála zalesněných území v okolí Prahy poskytovalo ideální podmínky pro rozvoj obory, lovectví se v ní tedy rozvinulo na vysokou úroveň. Obora byla upravena jako lovecký park. Král zde choval nejen jeleny a daňky, ale také exotické druhy zvěře, což byla v tehdejší době na šlechtických sídlech běžná praxe.

Letohrádek hvězda má symbolický význam

O něco později obohatil oboru letohrádek Hvězda, jehož stavbu zahájil v roce 1555 Ferdinandův syn, arcivévoda Ferdinand Tyrolský. Unikátní stavba v renesančním stylu se stala architektonickou dominantou místa a svým tvarem mu dala i jméno.

Autorem návrhu byl pravděpodobně samotný Ferdinand Tyrolský ve spolupráci s architektem Giovannim Lucchesem. Arcivévoda byl vášnivým milovníkem umění a tento zájem se projevil právě v návrhu letohrádku, který dostal půdorys ve tvaru šesticípé hvězdy. Navázal přitom na své předchozí krajinářské úpravy, když nechal do stejného tvaru hvězdy sázet i stromy. Toto uspořádání stromů a cest však později zaniklo.

Letohrádek je tedy symbolická stavba, odkazující na renesanční fascinaci geometrií a symetrií, stejně jako na duchovní význam hvězdy. Centrální uspořádání odráží představy o uspořádání vesmíru se sluncem v jeho středu. Šesticípou hvězdu tvoří průnik dvou rovnostranných trojúhelníků, což symbolizuje harmonické spojení dvou protikladných sil. Zjevení hvězdy oznámilo také narození Krista.

Letohrádek Hvězda

  • Otevírací doba: duben-říjen denně mimo pondělí 10–18 hodin
  • Vstupné: základní 120 Kč, snížené 70 Kč, rodinné 250 Kč.
  • Volné vstupy: 18. května (Mezinárodní den muzeí), 1. června (Mezinárodní den dětí), 28. září (Den české státnosti) a 28. října (Den vzniku československého státu)
  • Nejbližší zastávky MHD: metro – Petřiny (A); tramvaj - Vypich, Sídliště Petřiny; autobusy – Dopravní hřiště Vypich, Na Vypichu, Libocká, Ruzyňská.
  • Parkování: Ladronka, Kaufland Vypich

Stavba ale zaujme nejen svým neobvyklým tvarem, ale i vnitřními prostorami, které jsou bohatě zdobené. Uvnitř najdeme nádherné stropní malby a štukovou výzdobu, jež reflektují dobové umělecké trendy.

Samotný letohrádek byl původně loveckým zámečkem – místem, na kterém mohla šlechta relaxovat po lovu. Stavba však zároveň plnila reprezentační účely – měla prezentovat kulturní a politickou sílu rodu Habsburků.

Interiéry letohrádku tak sloužily k pořádání slavností, hostin a dalších společenských událostí. Renesanční doba byla charakteristická velkým zájmem o umění, vědu a filozofii, což se v letohrádku Hvězda plně projevilo. Návštěvníci mohli obdivovat nejen umělecké dekorace, ale i výhled na krásnou přírodu okolní obory.

Obora Hvězda v období třicetileté války

Obora se stala součástí tragické události českých dějin na počátku třicetileté války, konkrétně v roce 1620. Právě nedaleko letohrádku se odehrála jedna z nejvýznamnějších bitev české historie – bitva na Bílé hoře.

Tato bitva, která se udála 8. listopadu 1620, znamenala drtivou porážku českých stavů v boji proti Habsburkům a vedla k dlouhodobé ztrátě české nezávislosti. Porážka stavovského povstání měla dramatický dopad na české země, které byly v důsledku toho podrobeny přísné rekatolizaci a germanizaci.

Bitva však měla neblahý vliv i na samotnou oboru, vojáci ji totiž při svých operacích silně poškodili. Kromě toho byla v období po bitvě nadále využívána pro vojenské účely a její původní význam podstatně upadl. Až v dalších desetiletích byla však postupně obnovena a navrácena svému původnímu účelu.

Barokní a novodobá éra obory

V 18. století prošla Hvězda dalšími většími úpravami, tentokrát v barokním stylu. Byly zde vysázeny nové aleje a dle barokních krajinářských zvyklostí bylo celé území rozčleněno na pravidelné plochy. V té době už obora méně sloužila k loveckým účelům a více jako reprezentativní prostor k procházkám a odpočinku šlechty. V 19. století do ní získala přístup i širší veřejnost a místo se brzy stalo oblíbeným místem pro výlety a odpočinek.

V průběhu 20. století se Praha rychle rozšiřovala a obora byla postupně integrována do nové městské struktury. Kolem ní se rozvinuly obytné čtvrti a park se stal oblíbeným rekreačním místem pro obyvatele hlavního města. Letohrádek Hvězda se rovněž dočkal obnovy a funguje jako kulturní centrum, v němž se pravidelně konají výstavy a další kulturní akce.

Současná obora Hvězda

Dnes je obora Hvězda nejen významným historickým místem, ale také chráněnou přírodní památkou. Na 84 hektarech tu roste převážně dubohabrový les, který je typický pro střední Evropu. Najdeme zde i mnoho dalších druhů listnatých stromů, například lípy, javory a břízy. V oboře žije i rozmanitá zvěř, včetně ptáků, savců a drobných obratlovců.

Pro návštěvníky je park otevřen celoročně a nabízí ideální podmínky pro procházky, běhání či relaxaci. Kromě letohrádku Hvězda, který je centrálním bodem obory, zde můžete vidět i několik dalších zajímavých míst, jako jsou památné stromy nebo studánky. Obora je propojena s nedalekým parkem Ladronka a dalšími zelenými plochami v okolí, což z ní činí důležitý prvek pražské zelené infrastruktury.

V Hvězdě se konají také různé kulturní akce. Mezi nejvýznamnější patří výstavy, které se pravidelně pořádají v letohrádku. Tyto výstavy se často věnují historickým a uměleckým tématům spojeným s českými dějinami a architekturou. Letohrádek je rovněž oblíbeným místem pro svatby a jiné slavnostní události, což přispívá k jeho významu v rámci kulturního dědictví České republiky.

Ekologický význam obory

Obora Hvězda hraje důležitou roli i z hlediska ochrany životního prostředí. Vzhledem k tomu, že se nachází uprostřed hustě zalidněného městského prostředí, funguje jako důležitá ekologická oáza. Lesní porost v oboře přispívá k regulaci mikroklimatu a pomáhá snižovat negativní dopady městského znečištění. Kromě toho poskytuje útočiště mnoha druhům ptáků a dalších živočichů, kteří by v městském prostředí jinak neměli dostatek vhodných životních podmínek.

Důležitou roli hraje obora také v ochraně půdy a vodních zdrojů. V lesích obory se nachází několik drobných vodních toků a pramenů, které zajišťují přirozenou hydrologickou rovnováhu v této části Prahy. Díky tomu obora Hvězda přispívá ke zlepšení kvality životního prostředí v širokém okolí.

Související témata:

Doporučované