Hlavní obsah

Barevný svět Hundertwassera: Excentrický dům ve Vídni láká tisíce turistů

Foto: Pixabay

Hundertwasserhaus funguje jako nájemní dům.

Nekonvenční, hravý a nápaditý – i tak by šel popsat vídeňský Hundertwasserhaus rakouského architekta s českým původem. Tento obytný dům zároveň reprezentuje nejen svérázný umělecký styl svého tvůrce, ale i jeho pohled na život.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hundertwasserhaus se dá do češtiny volně přeložit jako dům stovky vod, a když se člověk zadívá na křivky a vlnité linie jeho fasády, může mu připomínat moře. Název ale dům nese podle svého architekta Friedensreicha Hundertwassera.

Dostavěný byl v roce 1985 a původně měl sloužit pro ubytování sociálně slabých. Nyní ho ale obývají hlavně nadšenci do umění. Není to ale žádné muzeum, což pro návštěvníky znamená, že do samotných bytů si vstupenku nekoupí a dovnitř se podívají, jen pokud je pozvou místní nájemníci. Je ale možné užít si třeba kávu v Kunstcafé v přízemí budovy a u něj se nechat Hundertwasserhausem provést samotným architektem prostřednictvím filmu.

Hundertwasserhaus

  • Adresa: Kegelgasse 36-38, Vídeň
  • Postaven: 1983–1985
  • Architektonický styl: Expresionismus
  • Architekti: Friedensreich Hundertwasser, Peter Pelikan a Josef Krawina
  • Vstupné: Vstup dovnitř není možný, dům je možné vidět pouze zvenku a zadarmo v kavárně Kunstcafé v přízemí.

Na návrhu činžovního domu kromě umělce, jehož jméno nese, spolupracoval i architekt Josef Krawina. Stavbu jim zadalo město Vídeň, ale představy architektů o její podobě nebyly stejné. Nakonec zvítězil Hundertwasserův neobvyklý expresionistický návrh. Do projektu se zapojil i další vídeňský architekt Peter Pelikan, který s Hundertwasserem v průběhu let často spolupracoval na různých netradičních stavbách.

Budova má sloužit jako oáza klidu a kreativity mezi jinak většinou tradiční architekturou Vídně. Začlenění velkého množství zeleně je pro Hundertwassera typické, vzhledem k jeho ekologickému smýšlení. Architekt byl zároveň odpůrce funkcionalismu, a proto na domě nenajdete rovnou přímku, možná snad s výjimkou oken.

Naopak do stavby začlenil křivky a spirály, které jsou podle něj symbolem života a smrti. Stavbu zdobí mozaiky a skulptury a také vyniká jeho barevná fasáda, kterou si okolo oken mohou jeho obyvatelé upravit podle svého gusta.

Kdo byl Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser se narodil 15. prosince 1928 ve Vídni jako Friedrich Stowasser. Pocházel z německo-židovské rodiny, jejíž kořeny sahaly do Česka. Po druhé světové válce, za které byla část jeho rodiny deportována do koncentračních táborů, nastoupil na Akademii výtvarných umění. Studovat ale vydržel jen tři měsíce. Hundertwasser zkušenosti na uměleckém poli sbíral hlavně z mnohých cest, které podnikal. Poznával nové kultury, přejímal z nich aspekty, které se mu líbily, a ty se pak objevovaly v jeho díle. Nejprve své nápady nanášel na plátna jako malíř a později se přesunul k trojrozměrnému umění.

Hundertwasser si změnil příjmení z původního Stowasser, což bylo tradiční příjmení vyskytující se na území Čech, a poněmčil i jeho první část – „sto“ přeložil na „hundert“. Upravil si i křestní jméno, z Friedricha na Friedensreicha, což znamená svobodná říše nebo říše míru.

Hundertwasserovy vize byly hluboce zakořeněné v odmítání přísných pravidel moderní architektury, zejména přímých linií. Propojil umění, architekturu a přírodu, jak je vidět na jeho organických stavbách s nepravidelnými tvary a s bohatou vegetací. Ostatně sám byl i vášnivým ekologem. Odmítal industrializaci a urbanizaci a prosazoval myšlenku, že budovy by měly existovat, stejně jako lidé, v symbióze s přírodou. Zemřel v roce 2000 ve věku 71 let během cesty na Nový Zéland, kde byl podle svého přání pohřben pod stromem bez rakve v duchu své filozofie.

Další Hundertwasserovy stavby ve Vídni

Ačkoliv architekt rád cestoval a na jeho tvorbu můžeme narazit v různých koutech světa, k Vídni to Hundertwassera táhlo. Proto zde najdete hned několik jeho dalších staveb. Jednou z nich je černobílý Kunsthaus Wien, v němž se nachází stálá expozice jeho děl. Stojí v docházkové vzdálenosti od Hundertwasserhausu.

Hundertwasser Village je nákupní a umělecké centrum, které vzniklo přímo naproti Hundertwasserhausu v roce 1991. Návštěvníci zde najdou obchody, kavárny, galerii a umělecké expozice, to vše v prostředí, které nese charakteristické znaky architektovy tvorby – nepravidelné tvary, zářivé barvy a přírodní prvky. Hundertwasser Village je jediným obchodním centrem, které tento umělec navrhl.

Za zmínku stojí i spalovna Spittelau, která se stala populární turistickou atrakcí. Dodnes fungující teplárnu a spalovnu odpadu Hundertwasser proměnil v roce 1971 v umělecký objekt, čímž spojil ekologii s estetikou. Barevná spalovna s velkou zlatou kopulí připomíná plátna abstraktních malířů křížená s mešitou. Najdete ji přímo u zastávky metra Spittelau na linkách vídeňského metra U4 a U6.

Další známé stavby Friedensreicha Hundertwassera

  • Lázně Rogner Bad Blumau– tento rozsáhlý lázeňský komplex ve Štýrsku kombinuje přírodní prostředí s Hundertwasserovou organickou architekturou. Barevné kopule, nepravidelné tvary a střešní zahrady činí z lázní jedinečné místo k relaxaci.
  • Dálniční odpočívadlo v Bad Fischau – budova restaurace s rychlým občerstvením u rakouské dálnice A2.
  • Farní kostel svaté Barbory v Bärnbachu – kostel z poválečného období architekt přestavěl ve svém stylu na konci 80. let, na špičku věže posadil zlatou báň s barokní inspirací.
  • Zelená citadela v Magdeburgu – barevný obytný komplex v Německu s terasami plnými zeleně, typickými pro Hundertwasserovu organickou architekturu.
  • Pivní věž s galerií v Abensbergu – originální vyhlídková věž se tyčí v pivovaru Kuchlbauer. Byla postavena v Německu až po smrti architekta a oproti původnímu návrhu se kvůli nátlaku památkářů zmenšila na polovinu a měří 35 metrů.
  • Hundertwasser Art Centre ve Whangārei – muzeum s galerií, které Hundertwasser navrhl a které bylo postaveno na Novém Zélandu, kde umělec žil v posledních letech svého života. Stavba kombinuje jeho umělecké i ekologické ideály a slouží jako pocta jeho celoživotnímu dílu.
  • Veřejné záchodky v Kawakawě – jedinečný projekt veřejných záchodů s ekologickým filtračním systémem na Novém Zélandě. Jsou dnes turistickou atrakcí díky hravému designu a mozaikám.
Související témata:
Expresionismus

Doporučované