Hlavní obsah

Má Česko přijímat migranty? Duel, zda chceme být Německem, nebo Maďarskem

V Duelu diskutují poslanec Jaroslav Bžoch z hnutí ANO a poslanec Mikuláš Peksa z Pirátské strany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Migrační krize jako téma čísla jedna opět na evropské politické scéně. Východoněmecký Chemnitz se o víkendu znovu stal dějištěm masivních protestů. Vyprovokovala je násilná smrt pětatřicetiletého Němce, z jehož zabití jsou podezřelí dva mladí muži ze Sýrie a Iráku.

Článek

Český premiér Andrej Babiš v posledních dnech vyrazil kvůli uprchlickému tématu do Itálie a na nečekanou schůzku do Maďarska. S tamními předsedy vlád jednal o tom, jak příliv migrantů zastavit.

Česká diplomacie přitom stále nemá vyjasněný post ministra zahraničí. Kdo tedy formuje naši zahraniční politiku? A je náš postoj i k migrační krizi Evropě srozumitelný?

V Duelu Seznamu spolu diskutují poslanec a místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch z hnutí ANO a poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Mikuláš Peksa z Pirátské strany.

Spor o Pocheho nekončí

Premiér Andrej Babiš má o nominantovi ČSSD na ministra zahraničí jasno. Europoslanec Miroslav Poche podle něj do křesla šéfa Černínského paláce neusedne. Spor o Pocheho se táhne už několik měsíců. Odmítá ho jmenovat prezident Miloš Zeman, výhrady mají i komunisté. Sociální demokraté chtějí problémy s obsazením resortu vyřešit až po komunálních volbách. Ministerstvo zahraničí zatím vede předseda ČSSD Jan Hamáček, který zároveň řídí ministerstvo vnitra. Poche mu zatím dělá na zahraničí politického tajemníka.

Babiš kvůli migraci na Maltě, v Itálii a Maďarsku

Česko v oblasti migrace a zahraniční politiky zastupuje především premiér Andrej Babiš. Ten v uplynulém týdnu jednal s italským premiérem i se svým maďarským protějškem. V Římě zopakoval, že Česko nepřijme jediného migranta, Praha je ale ochotna nabídnout jinou formu pomoci. S italským premiérem Giuseppem Contem hovořil o ochraně vnějších hranic či prevenci ilegální migrace. V Římě ministerský předseda navštívil také velitelství námořních sil EU.

Na návštěvu Itálie pozval Babiše Conte v otevřeném dopise v červenci poté, co český premiér odmítl italskou žádost o pomoc s 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Babiš tehdy odmítnutí zdůvodnil tím, že EU musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje.

V pátek pak Babiš zamířil na nečekanou schůzku do Maďarska za premiérem Viktorem Orbánem. Předsedové vlád ladili noty na setkání zemí V4, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, kde bude řeč o migraci. To by mělo být ještě před neformálním „migračním” summitem, který se bude konat v Salcburku 19. září. Babiš se bude snažit prosazovat svůj návrh na řešení migrační krize. Český premiér už víckrát popsal, že pro africké státy by měla vzniknout obdoba Marshallova plánu. Migrace by se měla řešit na severu Afriky, kam by se měly posílat peníze, nikoliv v Evropě, říká Babiš.

Reklama

Doporučované