Článek
Brňané mají své Cukrové nebe či Cupcakekárnu na Zelňáku, zaměřenou pouze a výhradně na prezentaci těchto dortových jednohubek. Jejich slávu odstartoval už v polovině devadesátek kultovní seriál Sex ve městě, který rozkošné dortíky z Magnolia Bakery na newyorské West Village vystřelil do celého světa.
Sázka na Francii
V Ostravě zase nedají dopustit na Ollies, síť cukráren s dvacetiletou tradicí, která po třech pobočkách otevřených v hornickém městě expandovala také do Prahy a Olomouce. Specialitou firmy jsou vedle oblíbených makronek slavné francouzské eclairky, tedy tyčinky z odpalovaného těsta, plněné krémem a zdobené řadou dobrot – oblíbená je hlavně kombinace pistácií a malin.
Na druhém konci republiky pod Krušnými horami slaví obrovské úspěchy skupina Lagarto, která otevřela své špičkové cukrárny v Chomutově, Mostě a Teplicích. Zdejším hitem je čokoládová či karamelová tartaletka, ale také nugátový a kokosový prstík.
V Praze je jedním z cukrářských lídrů Továrna ve Šporkovském paláci, v níž v roce 2017 zahájil svou vládu cukrář Lukáš Skála, který se vedle jiných zasloužil o rehabilitaci klasických českých dezertů přetavených do moderní podoby – jak chuťové, tak i vizuální. Bodují hlavně jeho originální kremrole, plněné jahodami, čokoládou či pistáciemi.
Futuristické dezerty
A konečně se dostáváme k největšímu cukrářskému překvapení, které můžete v současné době zažít a ochutnat. V butikových cukrárnách s názvem Ippa Café vládne cukrářka Barbora Ševěčková, která peče a vaří již od svých dvanácti let. Hlavním trumfem podniku jsou především futuristické dezerty, které jsou na první pohled téměř k nerozeznání od ovoce – vypadají jako skutečné mango, citron či hruška.
Hlavní kouzlo se ale skrývá uvnitř. Jakmile se člověk do dezertu zakousne, překvapí ho úžasná souhra sladkých i lehce nakyslých chutí, neboť se skládá z řady ingrediencí. Třeba mango má „slupku“ z čokolády, pod níž se skrývá mangový krém s mangovým bonbonkem v srdci dezertu. Citron má zase slupku z marcipánu, pod níž je našlehaná bílá čokoláda s citronovým freshem a úplně uprostřed je pak „bonbonek“ z čerstvého citronu a maracuji.
Jen těžko se to popisuje, je třeba ochutnat. Je to pohádka pro dospělé.