Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Litevský pašerák aut dostal za najíždění do policisty 10 let. Převozů kradených vozů zfetovanými řidiči do Polska přibývá

Litevec se po honičce s policií pokusil najet do policisty na Semilsku. Od soudu odešel s desetiletým trestem. Pašoval auto ukradené v Rakousku.Video: Seznam Zprávy

S desetiletým trestem a doživotním vyhoštěním odešel v pondělí od krajského soudu v Hradci Králové dvacetiletý Litevec Vitaljus Červonikovas, který loni v listopadu najížděl kradeným automobilem skoro stokilometrovou rychlostí na policistu, který se ho pokoušel zastavit. Za pokus o vraždu mu původně hrozilo 15 až 20 let. Soud přihlédl k jeho nízkému věku a dosavadní bezúhonnosti.

Článek

Čeští policisté loni 28. listopadu obdrželi informaci o dvou vozech BMW ukradených ve Štýrském Hradci v Rakousku, které se členové organizované skupiny pokusí převézt do Polska. Chtěli je zadržet ještě na českém území. Po honičce na úzkých silnicích mezi Rokytnicí nad Jizerou a Harrachovem jeden z řidičů, sedmnáctiletý Litevec, havaroval do skály. Druhý, tehdy devatenáctiletý Červonikovas, ho naložil k sobě do vozu a pokusil se projet policejní zátaras. Na policistu, který se ho snažil se zbraní v ruce zastavit, najížděl skoro stokilometrovou rychlostí. „Převážené vozidlo použil jako zbraň,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Úmysl zabít policistu potvrdil i soudní znalec z oboru soudního lékařství. „Z lékařského pohledu tento akt jednoznačně směřoval k zabití. Už při nižší rychlosti, než byla uváděna, dochází ke smrtelným následkům – tříštivým zlomeninám dolních končetin, poškozený pak přeletí kapotu a dopadá na vozovku. Při praxi jsem se při zasažení chodce v rychlosti 80 až 100 kilometrů v hodině nesetkal, že by nedošlo ke smrtelnému zranění, pokud to náhodou přežije, což je raritní případ, má to trvalé těžké následky, “ popsal soudní znalec.

Soud neuvěřil obhajobě Červonikovase, který v minulých výsleších tvrdil, že si spletl brzdu a plyn, i proto, že s ním, byť neměl řidičské oprávnění, dokázal ujet 520 kilometrů ze Štýrského Hradce. V závěrečném návrhu a řeči uvedl, že všeho lituje a omlouvá se.

Závěrečný návrh pachatel, který už od listopadu sedí ve vazbě, přečetl za pomoci soudní překladatelky česky. „Za 10 měsíců ve vězení jsem pochopil něco o životě. Vím a přiznávám svoji chybu, že jsem se snažil ujet policii, omlouvám se. Nikoho jsem nechtěl zavraždit, chtěl jsem jen utéct. Chci poprosit, abyste mě vydali do Rakouska,“ řekl. V Rakousku jsou už stíháni jeho spolupachatelé za krádež automobilů. Červonikovasův případ byl předán do Česka kvůli obvinění z pokusu o vraždu.

Litevci za pokus vraždy původně hrozilo 15 až 20 let, Senát předsedy Luboše Sováka k němu byl mírnější. „Vzali jsme v úvahu to, že se jednání dopustil ve věku blízkému věku mladistvých, v České republice ho lze chápat jako bezúhonného a je zde předpoklad, že se obdobného jednání v budoucnu nedopustí. Navíc šlo o pokus. Na základě toho jsme šli pod sazbu, což nám zákon umožňuje. Dali jsme ho i do mírnějšího typu věznice, podle nás to k jeho nápravě postačuje,“ uvedl Sovák v odůvodnění.

Odsouzený se na místě odvolal. „On to auto neřídil tak, aby ho zasáhl. Nechtěl zastavit a vyhodnotil situaci, že by tam nešlo dobrzdit, na brzdách s ABS by nad vozem mohl ztratit kontrolu. Neměl moc času se rozhodnout a myslel, že tam bude místo, aby se vyhnul. I z výpovědi pronásledujícího policisty vyplývá, že vyhýbací manévr udělal,“ vysvětlil Červonikovasův obhájce Jiří Duchoň.

Honičky s cizinci, kteří převážejí kradené luxusní automobily z Rakouska či Německa směrem do Polska, nejsou v Královéhradeckém a Libereckém kraji ničím neobvyklým. Řidiči, často polské národnosti, bývají mnohdy i pod vlivem drog.

„V loňském a letošním roce jsme takto zachytili devět kradených automobilů, které převáželi cizinci,“ říká mluvčí hradecké policie Lenka Burýšková, a potvrzuje, že jde o stoupající trend. Naposledy policisté zadrželi zfetovanou řidičku u Hradce Králové letos v srpnu. Vůz ukradený ve Vídni se snažila převézt do Polska. Loni Polák pod vlivem drog po honičce s policisty na dálnici D11 havaroval na okraji Hradce Králové. „Dálniční policejní Superb vytlačoval z vozovky, jel přes plnou čáru, na červenou a místy se řítil rychlostí přes 200 kilometrů v hodině. Byl pod vlivem pervitinu a policisté zjistili, že za krádeže motorových vozidel byl v minulosti už odsouzen jak v Polsku, tak i v Německu,“ dodala Burýšková.

Několik dalších automobilů zachytili i policisté v Libereckém kraji, mezi ně patřil i Červonikovas, který byl zadržen na Semilsku.

Doporučované