Hlavní obsah

Letní škola seznámí učitele s moderní výukou dějepisu, začíná dnes

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Dnes v Praze začíná dvoudenní Letní škola pro učitele, kterou pořádá Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Článek

Na workshopech se účastníci seznámí s moderními metodami výuky dějepisu a vymění si profesní zkušenosti. Lektoři jim mimo jiné také představí chystanou učebnici o dějinách 20. století. Letní škola se koná v Centru současného umění DOX.

Podle historika a didaktika Čeňka Pýchy, který působí v ÚSTR, se program zaměří třeba na digitální aplikaci pro práci s historickými prameny HistoryLab. Pýcha v tiskové zprávě ústavu sdělil, že aplikace během měsíců distanční výuky zaznamenala velký nárůst počtu uživatelů.

„Probereme i zkušenosti z testování nové badatelské učebnice pro výuku dějin 20. století, která podpoří výuku historické gramotnosti, nikoliv pouhé memorování dat. Za pozornost stojí také workshopy zaměřené na připomínání dějin Romů a na proměnu výuky během pandemie covidu-19,“ uvedl Pýcha. Na programu spolupracují didaktici z Muzea romské kultury v Brně.

Mluvčí ÚSTR Darja Čablová ČTK sdělila, že kapacita letní školy je plně obsazená. Veřejnost však může dorazit na dnešní debatu s režisérem snímku Očitý svědek Jiřím Havelkou a divadelní režisérkou a dramaturgyní Magdou Jiřička Stojowskou. Akce začne v 19:00. Diskuse bude mimo jiné o tom, jak zacházet s očitými svědectvími a historickými událostmi v populární kultuře.

Součástí večera bude i projekce vybraných pasáží z filmu Očitý svědek, který zpracovává téma poválečného masakru na návrší Švédské šance u Přerova. V červnu 1945 tam bylo zavražděno 267 lidí - karpatských Němců, Maďarů a Slováků. Film měl být původně divadelní inscenací pražského Národního divadla, formát byl změněn kvůli koronavirové krizi.

Letní škola pro učitele se letos koná podvanácté.

Doporučované