Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Italové přišli na to, jak do letadel dostat ještě víc lidí. Místo sedadel je čekají stojačky

Létání téměř vestoje, o pětinu víc pasažérů. Komfort je přijatelný, říkají Italové k novým sedadlům.Video: Jan Marek, Youtube.com

Italská firma Avio Interiors představila na veletrhu v Hamburku prototyp nové verze sedadel pro letadla, která mají vyšší sklon, a cestující tak absolvují let téměř vestoje. Cílem návrhu je ušetřit co nejvíce místa, a tím umožnit vyšší obsazenost letadel.

Článek

Letadla vybavená těmito sedadly by měla pojmout až o 20 procent více cestujících díky tomu, že prostor na nohy lze zmenšit o 12 centimetrů oproti normálním sedadlům. Rozestup mezi sedadly tedy bude 58 centimetrů.

Podle vyjádření firmy, které cituje britský list The Independent, bude komfort cestujících „přijatelný“.

Zavedena by měla být pouze v letadlech, která jsou určena pro krátké lety. Firma se chlubí tím, že jejich sedadla jsou dvakrát lehčí než ta klasická a mají také jednodušší design, a tím snazší údržbu.

Uvedením nové verze sedadel reaguje firma na trend zmenšování prostoru pro nohy u mnoha leteckých společností. Šetřit místem se nesnaží jen nízkonákladové společnosti jako EasyJet či Ryanair, ale u kratších letů například i British Airways nebo American Airlines.

Doporučované