Hlavní obsah

Kvůli mýtnému tendru se budeme i soudit, říká šéf Kapsche

Ministerstvo pustí do střev mýtného systému kohokoliv z ulice. To je šílený hazard, říká ve Výzvě Seznam Zpráv šéf Kapsch Karel Feix. Video: Adam Junek

 

Reklama

Ministerstvo dopravy ohrožuje rozdáváním citlivých dat bezpečnost mýtného systému, tvrdí Karel Feix.

Článek

Je to jen pár týdnů, co Ministerstvo dopravy vypsalo obří tendr na provozovatele výběru mýta na českých dálnicích a silnicích po roce 2019. A už se schyluje k soudu, u nějž výběrové řízení napadne dosavadní výběrčí společnost Kapsch. Vadí mu, že úřad poskytuje citlivá data o systému komukoliv, kdo si o ně řekne.

„Ministerstvo se tváří, že je vše v pořádku, ale v době kyberútoků to ohrožuje fungování největšího státního IT systému. Pokud to nepochopí, nezbude nám nic jiného, než požádat soud o předběžné opatření a donutit tak ministerstvo, aby s tím přestalo,“ uvedl generální ředitel českého Kapsche Karel Feix ve Výzvě Seznam Zpráv.

Kromě toho firma podala podněty na Národní bezpečnostní úřad a Úřad pro ochranu osobních údajů.

Resort dopravy odmítá, že by pochybil. „My jsme s Kapschem podepsali dodatek a ten definuje, že můžeme data, která jsou ve vlastnictví státu, dávat účastníkům soutěže,“ brání postup ministerstva jeho šéf Dan Ťok (ANO).

To připouští i Feix. „Má jít ovšem o kvalifikované uchazeče. Tedy pět firem, které postoupí do užšího výběru. Takto si o ta data může říct v podstatě kdokoliv z ulice. A to je porušení smlouvy,“ tvrdí.

Připomeňte si další rozhovory z pořadu Výzva:

Reklama

Doporučované