Hlavní obsah

Zemřel malíř Vladimír Novák, bylo mu 77 let

Foto: Wikimedia / Jindřich Nosek

Vladimír Novák na archivním snímku z roku 2017.

Novák patřil k významným představitelům směru takzvané nové figurace, vystudoval v liberálním ovzduší konce 60. let, v dobách normalizace pak šel vlastní cestou nezávislého umění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Malíř, grafik a ilustrátor Vladimír Novák zemřel. Zakladateli Volného seskupení 12/15: Pozdě, ale přece bylo 77 let.

Informaci zveřejnil kurátor Martin Dostál, který v karlovarské Galerii umění letos pořádal Novákovu výstavu.

Lounský rodák vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze obor monumentální malba, později se věnoval takzvané nové figuraci. Vznikla v 60. letech jako reakce na abstraktní umění. Do obrazu se začala vracet postava a zobrazování konkrétních předmětů. Novákův soubor děl výrazně rozšiřuje pohled na vznik tohoto uměleckého směru i na vývoj českého moderního umění vůbec. Ve svých obrazech se pokoušel vyjádřit existenciální situaci člověka klesajícího pod tíhou doby a osudu.

Foto: Wikimedia / Vladimír Novák

Dívají se každý jinam, Vladimír Novák, 1971–⁠⁠⁠⁠⁠⁠1972.

V roce 1972 ze zúčastnil první skupinové výstavy, o pět let později pak vystavil svá díla poprvé sám v Galerii Fronta v Praze. „V roce 1987 se spolu s dalšími generačními kolegy, vzdorujícími tlakům normalizační doby, stal zakládajícím členem volného seskupení umělců 12/15: Pozdě, ale přece,“ stojí na webových stránkách umělce. V seskupení byli například Michal Rittstein, Petr Pavlík, Kurt Gebauer nebo Jiří Načeradský.

Poslední výstava Vladimíra Nováka Život je krátký a krátký je čas se uskutečnila v Karlových Varech v Galerii umění, na vernisáži 2. května byl autor ještě přítomný. Výstava trvala do 23. června. „Novákovy obrazy se musí vidět a prožít, jsou definitivním důkazem, že malování obrazu je specifickým vizuálně-mentálním procesem, který rozvíjí naši emocionální a sociální inteligenci, a že obraz nelze sdělit slovy,“ uvedl kurátor výstavy Dostál.

Související témata:

Doporučované