Hlavní obsah

Zemřel král bílého blues John Mayall, bylo mu 90 let

Foto: Alan Heartfield, Shutterstock.com

John Mayall na koncertě.

Britský hudebník často hrál i v Česku a Československu, poprvé ještě před rokem 1989 na Bratislavské lyře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve věku 90 let zemřel britský bluesový hudebník John Mayall. Nejslavnější období zažil ve druhé polovině 60. let minulého století, kdy v jeho kapele hrál na kytaru Eric Clapton. Oznámení o Mayallově úmrtí se objevilo na jeho účtu na instagramu.

„John Mayall nám dal devadesát let neúnavné snahy vzdělávat, inspirovat a bavit,“ uvádí se v příspěvku. Zemřel v pondělí u sebe doma v Kalifornii.

Kromě Erica Claptona se v Mayallově kapele The Bluesbrakers objevili i další slavní muzikanti. Šlo třeba o Micka Fletwooda či Micka Taylora, který později působil v Rolling Stones.

Agentura AP píše, že Mayall v rozhovorech nesouhlasil s tvrzením, že je vyhledávač hudebních talentů. Zdůrazňoval, že hraje z lásky k blues. „Jsem šéfem kapely a vím, co s ní chci hrát, kdo se může stát mým dobrým kamarádem,“ řekl v jednom interview. To, že někteří hudebníci, kteří prošli jeho kapelou, jsou slavnější než on, ho trošku trápilo a nestyděl se o tom mluvit. „Nikdy jsem nenahrál hit, nikdy jsem nevyhrál Grammy a (časopis) Rolling Stone o mně nikdy nenapsal článek,“ řekl v rozhovoru se Santa Barbara Independent v roce 2013. „Jsem pořád undergroundový umělec,“ dodal.

Mayall, který byl roku 2005 vyznamenán Řádem britského impéria, poměrně často vystupoval i v Česku. Jeho Bluesbreakers odehráli první koncert v Československu už tři roky před listopadem 1989 v rámci festivalu Bratislavská lyra. Poslední vystoupení, plánované na duben 2022 v rámci rozlučkového Farewell Tour do Brna, ale nakonec Johnu Mayallovi překazila nemoc.

Související témata:

Doporučované