Hlavní obsah

Zemřel japonský laureát Nobelovy ceny za literaturu Kenzaburó Óe

Foto: Profimedia.cz

Kenzaburó Óe byl také známý jako bojovník za lidská práva.

Japonský spisovatel a laureát Nobelovy ceny Kenzaburó Óe zemřel ve věku 88 let. V češtině vyšly jeho knihy Chov, Mladík, který se opozdil, Soukromá záležitost a Seventeen / Sexuální bytosti.

Článek

Ve věku 88 let 3. března zemřel japonský spisovatel a mírový aktivista Kenzaburó Óe, který byl nositelem Nobelovy ceny za literaturu za rok 1994. Informuje o tom agentura AFP s odvoláním na vydavatelství Kódanša. Óe byl druhým Japoncem, který Nobelovu cenu za literaturu získal.

Kenzaburó Óe pocházel ze samurajské rodiny a narodil se v lednu 1935. Na jeho tvorbu měl vliv francouzský existencionalismus. V češtině vyšly jeho knihy Chov, Mladík, který se opozdil, Soukromá záležitost a Seventeen / Sexuální bytosti.

Podle Nobelova výboru jeho dílo „poetickou silou vytvořilo imaginární svět, v němž se život a představy spojují do podoby ohromujícího obrazu současného člověka“.

Óe byl znám také jako bojovník proti jaderným zbraním a za lidská práva. Například v říjnu 1994 řekl, že Nobelova cena za literaturu patří všem asijským spisovatelům a zejména těm, kteří jsou oběťmi útlaku v Číně. Odsoudil tehdy represe, jimž byli vystaveni čínští spisovatelé po násilném potlačení protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men v červnu 1989.

Ve svých knihách Óe psal i o svém postiženém synovi.

V Japonsku kvůli svým názorům na tamní společnost zůstával poněkud stranou zájmu. Neskrýval názor, že Japonsko bylo válečným viníkem a že v Tokiu by se mělo diskutovat o zločinech, které Japonci spáchali v Koreji a Číně. Býval kvůli tomu terčem útoků japonských nacionalistů.

Agentura DPA píše, že po havárii ve Fukušimě z března 2011 Óe požadoval, aby Japonsko upustilo od využívání jaderné energetiky.

Související témata:

Doporučované