Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vyloučení z Eurovize: Nizozemský soutěžící musel skončit

Foto: eurovision.tv

Joost Klein během semifinále. Do finále už nenastoupí.

První informace o možné diskvalifikaci nizozemského reprezentanta na Eurovizi se objevily již v pátek. Fanoušci spekulovali, že je to kvůli neshodám se zástupkyní Izraele. To organizátoři vyvrátili, ale Joosta Kleina vyloučili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nizozemský umělec Joost Klein byl po incidentu v zákulisí diskvalifikován ze soutěže Eurovize. Interpret byl podle BBC poslán domů poté, co členka produkčního štábu vznesla na švédské policii obvinění ze „zastrašování“.

Organizátoři Eurovize v prohlášení uvedli, že dokud probíhá vyšetřování, není jeho pokračování v soutěži vhodné. Nizozemská vysílací společnost Avrtotros označila Kleinovo vyloučení za „nepřiměřené“.

Šestadvacetiletý zpěvák patřil se svou písní Europapa k favoritům na vítězství v letošním ročníku soutěže. Pojil se s ním zároveň dojemný příběh. Skladbu věnoval svému otci, který v jeho dvanácti letech zemřel na rakovinu. Podle svých slov Klein svému otci ještě předtím slíbil, že se jednoho dne dostane na pódium Eurovize.

O jeho vyloučení se spekulovalo již v pátek, kdy nenastoupil ke generální zkoušce, na kterou se dívají zástupci jednotlivých národních porot. Ti i na základě toho budou v sobotu večer jednotlivé reprezentace hodnotit.

Fanoušci soutěže již od zveřejnění této informace spekulovali nad nespecifikovaným incidentem v zákulisí. Mnozí věřili, že došlo k rozporům mezi Kleinem a Eden Golanovou, zástupkyní Izraele, s níž se údajně nepohodl v názoru na dění v Pásmu Gazy.

Evropská vysílací unie však dnes tyto spekulace vyvrátila, když uvedla, že se incident netýkal žádného jiného účinkujícího ani člena delegace.

Bližší informace však nesdělila a zpěváka vyloučila. „Vůči nevhodnému chování na naší akci uplatňujeme politiku nulové tolerance a zavazujeme se zajistit bezpečné pracovní prostředí pro všechny zaměstnance soutěže,“ uvedli zástupci unie.

Související témata:
Diskvalifikace

Doporučované