Hlavní obsah

Vladimír Mišík už nehraje na kytaru a nevystupuje, ale vydává nové album

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Mišík na snímku z roku 2021.

„Přestal jsem koncertovat v období covidu a už jsem to nenahodil. Prožívali jsme euforii, ale pak mi to lékaři nedoporučovali,“ říká hudebník v rozhovoru pro ČTK.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zpěváka, textaře a skladatele Vladimíra Mišíka sužují zdravotní problémy, přesto na začátku října vydá už natočené album Vteřiny, měsíce a roky. Po oceňovaných titulech Jednou tě potkám a Noční obraz jde o jeho třetí spolupráci s producentem a skladatelem Petrem Ostrouchovem. Tvůrci nepočítají s žádným křtem nebo koncertem. Mišík to řekl v rozhovoru s ČTK.

„Zaplať pánbůh jsem tu desku v podstatě dotočil včas a v pohodě, kterou umí nastolit Petr (producent Ostrouchov). Nebyl žádný tlak, zpíval jsem v pohodě, trošku nadopovaný nějakými medikamenty, prostě podle hesla drogy, chlast a rokenrol,“ řekl z nemocničního lůžka v pražské Nemocnici Na Františku Mišík.

Hned po natočení desky dostal Mišík zápal plic a zánět průdušek, které si vyžádaly jeho téměř měsíční hospitalizaci. „Už je to dobré, v pátek 9. srpna by mě měli pustit domů,“ řekl.

Album Vteřiny, měsíce a roky novinářům představili autoři na konci června ve studiu Sono. Akce se Mišík zúčastnil prostřednictvím zaslané zdravice. „Vydání alba oslavíme s přáteli a spolupracovníky u nás v hospodě, kam se snad doploužím,“ podotkl.

Mišík se na albu podílel šesti texty a hudbou ke dvěma písním. Text k písni Měl jsem sen napsal dohromady s Michaelem Žantovským. „Byla to naše první spolupráce. Různě jsme si s Michaelem vstupovali do textu, ale on přinesl ten základní nápad, tak jsme to udělali napůl,“ řekl.

Album vedle textů Mišíka a Žantovského obsahuje zhudebněné básně Josefa Kainara, Jana Skácela, Jiřího Dědečka a Františka Gellnera, jeden text napsal Matěj Belko, Ostrouchovův někdejší spoluhráč z kapely Sto zvířat.

Oproti minulosti se už Mišík neprezentuje jako kytarista. „Už jsem bohužel vinou artrózy ruky nedomáčkl struny na kytaře, takže jsem ji nejdříve symbolicky odložil do futrálu a teď ji používám jako stojan na klobouky,“ řekl.

Už několik let se Mišík neobjevil ani na pódiu. „Přestal jsem koncertovat v období covidu a už jsem to nenahodil. Před každým koncertem jsem se ládoval kortikoidy, protože bych to jinak nedal. Prožívali jsme euforii jako každý hudebník, herec nebo sportovec, když lidé na konci tleskali, ale pak mi to lékaři nedoporučovali,“ vysvětlil konec koncertování.

Mišík s hudbou začínal v 60. letech, kdy zpíval například s Kometami, Matadors a Blue Effectem. Ke konci první poloviny 70. let založil skupinu Etc…, se kterou přes mnohé personální změny koncertoval další desítky let. K Mišíkovým sedmdesátinám v roce 2017 vznikl filmový dokument Nechte zpívat Mišíka, který natočila Jitka Němcová.

Související témata:

Doporučované